Januari 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Nieuws items:

  • 31 januari: Afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes in Brazilië een flop
    In navolging van Canada werden ook in Brazilië recentelijk de afschrikwekkende plaatjes geïntroduceerd op verpakkingen van tabakswaren. Dat de anti-tabakslobby moeilijk leert van de ervaringen op andere plaatsen was al lang duidelijk. Het was dan ook hier te verwachten dat de effecten hetzelfde zijn als na de invoering van de afbeeldingen in Canada: de pakjes worden een verzamelobject. Aan de balie vragen mensen speciaal naar pakjes met afbeeldingen die ze nog niet hebben. Meest gewilde plaatje op dit moment: een afbeelding van een creperende man.
    NB: Ook de Europese Unie beveelt momenteel deze aanpak aan als één van de rokersonderdrukkende maatregelen voor  haar lidstaten. Het zal wel een overdonderend succes worden!
  • 31 januari: Amish tabaksboeren spinnen garen bij tabaksbeleid VS
    Het Amerikaanse beleid om tabaksboeren uit te kopen en aan te zetten tot de verbouw van andere gewassen speelt de Amish boeren in de kaart.
  • 31 januari: Reactie Forces op Canadese vlag incident
    Het artikel in de National Post gisteren was een eerste officiële verklaring van de Canadese overheid over het hoe en waarom van de actie. Er blijven echter vele vragen over. In een reactie aan de journalist van het artikel beschrijft één van de Forces leden de onduidelijkheden. Ook verwijst hij de Canadese overheid naar een andere (bedrijfs-)site waar de vlag aanwezig is.
    Het lijkt er steeds meer op dat de Canadese overheid inderdaad een poging heeft gedaan een haar ongevallige website weg te pesten...
  • 30 januari: Protest in Italië
    Nu de Italiaanse regering ook steeds meer anti-roken maatregelen begint in te stellen, komt het verzet op gang. Hierbij foto's van graffiti die de laatste weken verschijnt in Genua (boven) en Rome. (Tekst: anti-rokers, nazis)

  • 30 januari: Incident Canadese vlag in de pers
    Het incident waarbij Forces Canada van de Canadese overheid gesommeerd werd de nationale vlag van hun site te halen heeft eindelijk de pers gehaald. Verweer van de Canadese overheid: het vlag symbool is iets anders dan de Canadese vlag. Het vlag symbool, die minimale verschillen vertoont met de Canadese vlag, is copyright en mag niet gebruikt worden. De Canadese vlag mag wél door iedereen gebruikt worden.
    Je moet het het maar weten.....
  • 30 januari: Medische straling belangrijkste oorzaak van longkanker/hart- en vaatziekten
    Roken veroorzaakt hart- en vaatziekten. Dat is de algemene opvatting in anti-rokers kringen. Wij hebben al vaak opgemerkt dat zoiets heel moeilijk beweerd kan worden, aangezien er zoveel co-factoren (medeveroorzakers) in het spel zijn.
    Dr. Gofman, een wetenschapper met een indrukwekkende staat van dienst en zonder enige connectie met de tabaksindustrie, toont in dit onderzoek aan dat radioactieve straling, en met name de straling van medische apparatuur, de grootste boosdoener is. Volgens deze wetenschapper was in 1993 in 63% van de gevallen straling de veroorzaker van ischemische hartziekten bij mannen en bij vrouwen in 78% van alle ziektegevallen. In 1988 was straling de oorzaak van 74% van alle mannelijke kankergevallen en bij 50% van die van vrouwen.
    Hoewel hij toegeeft dat roken een belangrijke co-factor is bij longkanker, is een minder significante factor dan medische straling.
    Helaas is dit weer een van de signalen die normaal in de pers niet opgepikt worden. Roken moet nu eenmaal de belangrijkste veroorzaker van longkanker zijn. Iets anders mag niet beweerd worden. Tenminste, wil je in de medische wereld nog serieus genomen worden.
  • 29 januari: Lagerhuis discussie bij VARA
    Ongewoon martiale taal bij een omroep die zich socialistisch noemt:
    De oorlog tegen het roken
    Roken kost in ons land ongeveer 30000 mensen per jaar het leven. Het is veel erger dan drugs, want het is niet alleen verslavend maar ook buitengewoon giftig. Het is een ramp voor de volksgezondheid.
    Vergelijk de miljarden die we besteden aan verkeersveiligheid eens met onze acties tegen roken. Het staat in geen verhouding. Het wordt tijd voor een omslag.
    Verdubbel voor mijn part de prijzen, verbiedt alle reclame en sponsoring, zeker als die gericht is op de jeugd. Gedoog geen roker meer in publieke ruimte.
    Steun rokers op alle mogelijke manieren om er vanaf te komen. Maak het ze moeilijk om het te blijven doen. Kortom: verklaar de oorlog aan het roken.

    Dit is een oproep tot 'rokertje pesten' en discriminatie, met als schaamlapje dat we het doen 'voor hun bestwil'. Alsof rokers onmondige kinderen zijn.
    En dan die 30.000 alweer.... Echo de anti-rokers maar weer eens na zonder je druk te maken om de herkomst of waarheidsgehalte van dat getal...
    Bedankt VARA! Je ooit sociale natuur is blijkbaar volkomen in de vernieling geraakt!
    Rokers, ga naar de forum pagina en peper het de VARA in. Laat zien dat je niet onmondig bent!
    (Scholieren debatteren over de vraag)
  • 29 januari: GlaxoSmithKline verdedigt Zyban
    34% zakte de omzet van Zyban na aankondigingen in de pers dat het afkickmiddel ernstige bijwerkingen leek te vertonen. Tot nu toe zou het middel in Engeland alleen al 57 slachtoffers hebben gemaakt. Niet waar, zegt de directeur van de farmaceutische afdeling van GSK, die mensen mankeerden al wat!
  • 29 januari: Horeca update: Canadees onderzoek naar omgevingsrook in bars en restaurants
    Een nieuw Canadees onderzoek toont met behulp van geavanceerde meetapparatuur aan dat de luchtkwaliteit in het rokengedeelte van restaurants en bars, met goede ventilatie, gelijk of soms nog beter kan zijn dan in het niet-roken gedeelte.
    Nog meer horeca:
  • 28 januari: "It isn't smokers who need defending; citizens do"
    Een (niet-rokende) reporter in een Canadese krant beschrijft de situatie bij Ottawa, hoofdstad van de provincie Quebec: Ottawa heeft keiharde anti-rokenwetten in bars en restaurants, Gatineau, aan de andere kant van de rivier, kent vrijheid, blijheid. 's Avonds en 's nachts komen rokers en niet/anti-rokers elkaar tegen op de brug: de ene helft (rokers) gaat naar Gatineau, de andere helft naar Ottawa. Beide groepen zoeken hun voorkeuren op voor een avondje stappen.
    De waanzin van de anti-roken regelneven beschreven aan de hand van een concreet geval!
  • 28 januari: Tabaksindustrie vecht eindelijk weer terug
    Nieuwe vechtlust typeert de laatste actie van de tabaksindustrie in Florida, waarbij ze zich te weer stelt tegen nóg verdergaande rookverboden. Advocaat Barry Richard, bekend van zijn optreden tijdens de hertellingen tijdens de laatste presidentsverkiezingen, waarbij hij het opnam voor President Bush, zal à raison van $625 per uur een rechtszaak aanvoeren die de acties vóór een rookverbod aanvecht als zijnde onconstitutioneel.
    Eindelijk neemt de tabaksindustrie haar verantwoordelijkheid weer.....
  • 26 januari: White House for kids
    Cynisme of welgemeend advies? Wat wil de heer Bush met deze pagina bereiken?
  • 26 januari: Virussen en bacteriën spelen sleutelrol bij hart- en vaatziekten
    Roken zou hart- en vaatziekten veroorzaken volgens de nicotinebestrijders. Nieuw onderzoek wijst ook bij deze ziekten, net als bij kanker, richting kleine beestjes. Afweer is dus belangrijk om deze ziektes te voorkomen. En afweer moet opgebouwd worden vanaf de kindertijd.
    Het Wereldgezondheidsorganisatie onderzoek uit 1998 gaf al een indicatie in die richting, door te meten dat blootstelling aan tabaksrook in de kinderjaren de kans op longkanker op latere leeftijd lijkt te verminderen. Wij zijn benieuwd of dit verschijnsel ook bij hart- en vaatziekten aan te tonen is.... Onderzoekers/fondsen graag melden!
  • 26 januari: Sigarettensmokkel: Hoe 96 dozen sigaretten elektronica worden
    Een beschrijving van een smokkelroute. De neiging om tabak hoger te belasten om roken te ontmoedigen is er steeds meer. Dat gebeurde in Engeland het afgelopen jaar. Dat zal ook in de rest van Europa steeds meer gaan gebeuren.
    Engeland merkt de effecten nu al. Steeds meer worden tabakswaren in het buitenland gekocht en de smokkel neemt gigantisch toe. Niet omdat de tabaksindustrie tegenwerkt, Joop, maar omdat de consumenten van tabaksproducten zich niet laten ringeloren en graag exorbitante belastingen van 80% op consumptiegoederen proberen te omzeilen. Een keiharde economische wet: waar een markt is, is een aanbieder. Zie de drooglegging.
    Repressie werkt niet. Dat blijkt wel uit dit verhaal. Er zullen steeds weer mensen zijn die er onderdoor weten te glippen. Maar goed ook. Misschien dat smokkelen het enige antwoord zal worden op een 'tabaksontmoedigingsbeleid' van regeringen die met name de portemonnee van de producenten van afkickmiddelen spekken.
  • 26 januari: Sigarettenverkoop 13% omhoog na september gebeurtenissen
    Een onderzoek in Massachusetts heeft uitgewezen dat de gebeurtenissen van September in die staat een verhoogde verkoop van sigaretten heeft opgeleverd. Blijkbaar vinden veel mensen die nicotine toch ergens goed voor!
  • 25 januari: Rode Kruis brengt sigaretten bij al-Qaeda gevangenen op Cuba
    Humanitaire organisaties blijken humaner te zijn dan de reguliere volksgezondheidsector....
    "The free smokes come in addition to the copies of the Koran the al-Qaeda captives are already getting, along with food tailored to Muslim dietary preferences."
  • 25 januari: Alcohol goed tegen dementie
    Ze kúnnen het wel die onderzoekers: redelijk zijn. Volgens wetenschappers van de Erasmusuniversiteit is, bij gematigd gebruik, alcohol goed voor het lijf. Bij overmatig gebruik kan het je geheugen op langere termijn aantasten (behalve als je het vitamine B tekort aanvult volgens sommige wetenschappers).
    Schrijnend is, dat wat met alcohol wél kan, voor roken blijkbaar taboe is: onderzoek naar de voordelige effecten van gematigd roken. Dergelijke nuanceringen vind je bij anti-roken onderzoek om de een of andere reden nooit. Terwijl er toch voldoende indicaties zijn voor wat betreft Alzheimer en aanverwante ziekten...
    De wereld van roken is blijkbaar óf wit, óf (meestal) zwart.. Terwijl rook zulke kunstige grijstinten kan hebben...
  • 24 januari: Dagje wandelen in Milaan gelijk aan 15 sigaretten
    Het benzeengehalte in de buitenlucht van Milaan is zó hoog dat het vergelijkbaar is met het roken van 15 sigaretten per dag, zou uit een onderzoek blijken.
    Uitdaging voor de gezondheidssector: Wat nu gedaan? Uitgaansverbod? Evacuatie van de stad?
  • 24 januari: Japan Tobacco documenten onthullen strategie tegen WHO's anti-tabaksstrijd
    Er wordt zwaar gefulmineerd tegen de tabaksindustrie die in uitgelekte documenten beschrijft hoe de wereldwijde aanval van de Wereldgezondheidsorganisatie op de tabaksindustrie en haar gebruikers te bestrijden.
    Toch hebben de slachtoffers van deze actie, tabaksindustrie en rokers, het volste recht om deze aanval op hun belangen te pareren. Uiteraard wordt niet beschreven dat het hier om een pot en ketel geval handelt. Zie ook onze WHO-pagina en het Forces politiek pamflet over de WHO en haar argumenten.
    (zie ook: WHO beschuldigt tabaksindustrie)
  • 24 januari: Onderzoeken: "Proteïnen spelen belangrijke rol bij ontstaan longemfyseem"
    Roken wordt altijd als belangrijkste veroorzaker van emfyseem genoemd. Al eerder bleek dat genetische factoren daarbij ook een belangrijke rol spelen. Nu blijkt ook de biologische stof die bij de ziekte een rol speelt duidelijk te worden...
  • 23 januari: Tilburgse universiteit speelt het hard
    Amerikaanse toestanden op de Tilburgse universiteit nu binnen roken absoluut verboden is. Slechts zeven rookruimtes zijn er in het complete complex vrijgehouden. Het volgende stadium in de beproefde Amerikaanse procedure is ingetreden nu velen hun sigaretje buiten de deur moeten roken. De volgende stap voorspellen we alvast: geen enkele rookruimte meer en roken alleen nog maar buiten het universiteitsterrein (inclusief in je eigen auto trouwens, dat hoort er ook bij).
  • 23 januari: "Nicotine beschadigt aderen" volgens Oostenrijks onderzoek.
    Het bericht wemelt van woorden als 'misschien' en 'zou kunnen'.  Nicotine wordt verslavend genoemd ondanks dat andere wetenschappers er een andere mening op na houden. Deze Oostenrijkse onderzoekers solliciteren duidelijk naar de goed gevulde anti-tabaks fondsen die volop beschikbaar zijn....
  • 23 januari: Tabaksfirma verzet zich tegen confronterende VS reclamecampagne
    Lijkenzakken in een Amerikaanse TV reclame die bedoeld is om jongeren te ontmoedigen gaan een tabaksfirma toch een stapje te ver. Lorillard, een kleinere tabaksfabrikant, probeert bij de rechter een verbod op de campagne af te dwingen. De anti-organisatie weert zich heftig met standaar uitspraken als "de tabaksindustrie probeert te verhinderen dat....".
    (Commentaar American Lung Association) ("De 'waarheid' over roken is een leugen" zegt Lorillard)
  • 21 januari: Universiteiten moeten informatie over anti-roken onderzoeken afstaan
    Nadat eerder, tijdens de processen tegen de tabaksindustrie, deze industrie verplicht werd alle relevante stukken openbaar te maken, vindt nu het tegenovergestelde plaats: de tabaksindustrie eist in een dagvaarding alle stukken op die er aanwezig zijn bij universiteiten die de afgelopen decennia zich bezig hebben gehouden met anti-roken onderzoek.
    We zijn benieuwd welke relaties en gegevens hierbij boven water komen!
  • 21 januari: Nieuw afkickmiddel in de maak
    Geheel in lijn met de hedendaagse lichamelijke benadering van de roken-problematiek, is ook een volgende farmaceut, Pfizer, bezig met het ontwikkelen van een nieuw afkickmiddel. Volgens het artikel moet het middel het bedrijf een gigantische markt opleveren als de belofte (50% effect) bewaarheid wordt.
    Eén lichtpuntje geeft het artikel: de onderzoeker vraagt zich af of dit soort middelen wel de juiste aanpak zijn:
    "Still not well understood is the role that environmental cues play in supporting the smoking habit. A morning coffee, a break from work, a stressful situation or a car ride can prompt smokers to light up. It remains to be seen how successful any drug can be in breaking the psychological grip of such cues, Sands said."
    Zijn er dan misschien tóch nog verstandige mensen die roken niet alleen als een verslaving willen zien?
  • 20 januari: Strijd tussen overheid Canada en Forces Canada escaleert
    Al eerder werd hier gerapporteerd over de sommatie van de Canadese overheid aan onze Canadese zusterorganisatie om de Canadese vlag van hun site te verwijderen. Officieel omdat men een copyright op de vlag zou schenden, maar achter de schermen omdat men het niet eens is met de inhoud van de site. Via de link hierboven houden we onze lezers op de hoogte van de ontwikkelingen.
  • Extra: Environmental Tobacco Smoke, A Summary of the Scientific Literature
    Pagina met een compleet overzicht van alle literatuur over passief roken.
    • "Articles appearing in the popular press over the past fifteen years would convey the impression that there is little doubt about the purported health implications of exposure to ETS. Studies that can be construed, generally without critical analysis, to indict ETS tend to be covered extensively in the press, whereas studies that suggest a lack of an association between ETS and non-smoker health problems are generally ignored."
    • "....the vast majority of these studies, and all of the large, well-conducted studies, reported either a very weak apparent association or even a negative association between ETS exposure and lung cancer. These results, therefore, could have easily resulted from "systematic biases" present in virtually all epidemiological studies."
    • "Almost all national authorities in the UK, US, the Netherlands, Norway, Australia and Canada in their reviews have not concluded that ETS exposure causes heart disease."
  • 19 januari: "Zwangere vrouwen kunnen ook de nicotinepleister gebruiken"
    Uit een door een nicotinepleisterfabrikant gefinancierd onderzoek zou moeten blijken dat nicotinepleisters veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. Wie beweerde er ook alweer dat nicotine giftig is?
  • 19 januari: "Ministers liegen over voedselveiligheid"
    Evenals in de roken-problematiek spelen ook in de voedselproductie grote financiële belangen een rol. Die belangen moeten beschermd worden.
    "De verantwoordelijke ministers Brinkhorst (Landbouw) en Borst (Volksgezondheid) hebben zich louter vastgebeten in een zaak die politiek goed ligt: de gekkekoeienziekte bse. ,,Ze zijn niet bezig eerlijke informatie te geven over voedselveiligheid, maar mensen bij de neus te nemen. Inderdaad, ze liegen gewoon.''
    En ook dát komt ons bekend voor.....
  • 19 januari: "Anti-rook pil niet gevaarlijk"
    Het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ziet geen aanleiding het gebruik van Zyban te beperken. Volgens het 16 leden tellende CBG (artsen, apothekers en wetenschappers) "is moeilijk aan te tonen of klachten werkelijk komen door het medicijngebruik of dat ze ontstaan doordat mensen de gevolgen van plotseling niet meer roken ervaren."
    Als diezelfde voorzichtigheid nu ook eens werd betracht bij uitspraken over de gevolgen van roken. Maar goed, rokers vertegenwoordigen nu eenmaal wat minder kapitaal dan de farmaceutische industrie....
  • 18 januari: Aantal Zyban gerelateerde doden in jaar verdriedubbeld
    In een jaar tijd is, in Engeland alleen, het aantal doden, waarbij een relatie met het afkickmiddel Zyban aanwezig lijkt, gestegen van 18 naar 57. In diezelfde tijd zijn er 6.975 meldingen binnengekomen van bijwerkingen van het middel (Yahoo! artikel).
  • 17 januari: Rusland voert algemeen rookverbod in
    De nieuwe, door President Poetin ondertekende wet is vooral bedoeld om de diverse regionale wetten rond dit onderwerp te stroomlijnen. Maar voor de rokers zal het allemaal niet veel uitmaken volgens de Moscow Times:
    Smokers, however, need not panic about the new rules. The law remains largely toothless, with no penalties spelled out for many violations and none expected any time soon. The only existing federal penalties have been in place since 1992 and are outlined in the Administrative Code. They consist of a fine of 10 percent of the minimum wage, or 45 rubles ($1.50), for smoking on city transportation and a fine of $5 to $30 for the illegal trade of tobacco, a vague term that has been applied to regional laws banning the sale of cigarettes to underage smokers.
  • 17 januari: Provinciewijd rookverbod in British Columbia (Canada) van de baan
    Het was de bedoeling in de gehele provincie British Columbia (Vancouver) roken in restaurants, bars, etcetera te verbieden. De NDP, de partij die de provinciewijde verordening wilde invoeren, heeft dat met een gigantische stemverlies moeten bekopen. Het wetsvoorstel is ingetrokken nadat de horeca industrie zwaar van leer trok.
  • 17 januari: New York verhoogt belasting op tabak dramatisch
    ....en rokers gaan hun sigaretten buiten de staat kopen. Gevolg: veel kleinere winkels gaan een groot deel van hun inkomsten missen. Met commentaar van Audrey Silk, Forces affiliate.
  • 16 januari: Genetische verschillen in longkanker door roken
    Een qua omvang kleinschalig onderzoek door de Universiteit van Californië laat zien dat er etnische verschillen zijn in de reactie op roken en de verwerking van nicotine.
  • 16 januari: Meer roken in TV series na reclameverbod in Japan
    Dweilen met de kraan open in Japan: het door de industrie zelfopgelegde reclameverbod heeft geleid tot veel meer roken in TV programma's en soaps.
  • 16 januari: Stress als veroorzaker van de huidige welvaartsziekten
    Uit het Algemeen Dagblad een verhelderende verklaring van het vóórkomen van welvaartziekten.
    Wie zich, dank zij de voorlichtingscampagnes van het Ministerie van Volksgezondheid, zorgen maakt of schuldig voelt over zijn ongewenste levensgewoonten, loopt een vergroot risico vroegtijdig in het graf te verdwijnen.
    Waarvan acte.
  • 15 januari: Kankerverwekkende stoffen in ons voedsel
    De gloednieuwe Forces Duluth afdeling verzamelde een overzicht van de kankerverwekkende elementen in ons voedsel:
    Cigarettes and cigarette smoke contain a multitude of toxic chemicals, according to anti-smoking zealots. Therefore, the public must be protected from evil smokers who would threaten the health of non-smoking men, women and children in places like restaurants and bars.
    But what exactly are those helpless victims eating and drinking in their smoke-free, toxic-free non-smoking section of the restaurant? You might be surprised.
    Smakelijk eten!
  • 15 januari: Tabaksindustrie in Canada start aanval op verplichting vuile plaatjes af te drukken
    De tabaksindustrie is het nu zat: een beetje laat (de maatregelen zijn al langer van kracht) gaan ze via de rechter de verplichting bestrijden om de afzichtelijke plaatjes op hun product af te drukken. Bovendien willen ze af van de beperkingen op reclame-uitingen die volgens hun ingaan tegen de Canadese 'Charter of Rights and Freedoms'.
  • 15 januari: Zieke rokers bibberen in partytent
    Algemeen Dagblad -> Amerikaanse toestanden in het Bossche ziekenhuis. Rokende verplegers/patiënten: wanneer mogelijk, zoek een ander ziekenhuis!
    Mét enquête!
  • 14 januari: Discussie over Passief Roken bij de Standaard (België)
    De gemoederen raken weer eens verhit als Fons Nijpels van de Nederlandse anti-rokersgroep CAN zich met de discussie gaat bemoeien. Bijzonder lezenswaardig is de reactie van Ludo de Sluwe.
  • 13 januari: De terreur van het roken
    Parool columnist John Jansen van Galen bewijst uit eigen ervaring dat de terreur van het roken zo groot niet is.....
  • 13 januari: Ademklachten bij WTC werkers
    "Nee", zei de EPA (het Amerikaanse RIVM en een van de grootste roken-bestrijders in de VS), "er is geen enkel probleem met de lucht rond de overblijfselen van het World Trade Center". Nu steeds meer reddingswerkers op de ruines ademklachten ontwikkelen, blijkt hoe selectief de strijd van de EPA tegen luchtverontreiniging is. In october vorig jaar kondigde EPA nog een actie aan voor een 'smokefree home', de twijfels die er rond het WTC waren werden echter vastberaden weggewuifd...
  • 12 januari: Canadese regering dreigt Forces Canada het zwijgen op te leggen
    De Canadese regering lijkt helemaal paranoia te worden. Via een officiële brief gaf ze de organisatie te kennen dat de Canadese vlag niet meer op hun site mag voorkomen. In telefoontjes aan Forces Canada wordt gezinspeeld op banden met de Taliban (!) omdat de verschillende contactpersonen zo verspreid over de wereld wonen:
    There quickly came a few,  undocumented,  phone calls expressing concern that the site might be the work of Taliban Terrorists and a threat to Canada's National Security, because of the use of the two words 'Forces Canada' for the name of the organization, and that the chapter's pages are hosted on a server in Italy, and the tech administrator is in Georgia, U.S.A., and that the site could be forcibly deleted, by the Department of National Defence.
    Verder commentaar is compleet overbodig.............
  • 12 januari: Steeds meer tegenstand tegen rookverboden in Minnesota
    De antirokersgroep Minnesota Partnership for Action Against Tobacco (MPAAT) krijgt steeds meer kritiek te verwerken tegen de rookverboden die ze probeert af te dwingen. Bovendien wordt ze beticht van misbruik van de gelden die ze heeft gekregen uit de Master Settlement Agreement pot. Vakbonden, horeca verenigingen, VVV's, Kamers van Koophandel en particulieren vragen de organisatie zich te houden aan dát wat van hun gevraagd werd en waarvoor het geld bedoeld was: het helpen van mensen die willen stoppen met roken.
    Stivoro/Defacto, luisteren jullie ook?
  • 10 januari: Philip Morris beschuldigt Amerikaanse staten tabaksgeld te misbruiken
    De kritiek was al langer te lezen in de Amerikaanse kranten en dus ook hier op de site. De miljarden dollars die de staten via een mammoet rechtszaak van de tabaksindustrie aftroggelden 'ter bestrijding van de gezondheidskosten veroorzaakt door tabak', verdwijnen grotendeels in de begrotingsgaten van de staten of in de zakken van de antirokers.
    Nu de tabaksindustrie dit ook in het openbaar gaat zeggen ontkennen de staten en antirokers-organisaties dit ten stelligste en zeggen ze dat PM zijn mond moet houden. Een inhoudelijk verweer van de kant van de antiroken-industrie is evenwel nog niet gespot.......
  • 10 januari: Italië trekt touwtjes strakker aan
    Hoewel vorig jaar een rigoureuze wet tegen het roken werd ingetrokken wil de nieuwe Volksgezondheidsminister Sirchia de boetes, die staan op overtreding van rookverboden, strikter gaan toepassen. Dit ondanks het feit dat hij bij aantreden aangaf de anti-roken acties een lagere prioriteit te willen geven. Wat deze wending in het beleid heeft veroorzaakt is onduidelijk. (Commentaar Forces Italy)
    Het LaLonde Effect

    Marc LaLonde was in het verleden de Canadese Minister van Gezondheid en Welzijn.
    Hij betoogde dat gezondheidsboodschappen krachtig verbreid dienden te worden en "luid, duidelijk en ondubbelzinnig" moesten zijn, zelfs als ze niet werden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.
    Als een specifiek onderzoek aantoonde dat roken aan een bepaalde ziekte gerelateerd kon zijn, maakte het hem geen verschil of het onderzoek gebrekkig was of niet. Volgens hem was publicatie van dat onderzoek altijd gerechtvaardigd als het mensen maar zou overtuigen om te stoppen met roken, want iedereen wist toch wel dat roken slecht was voor een mens...

  • 10 januari: "Vuile Canadese anti-roken campagnes ook in Engeland"
    De schokkende campagnes tegen het roken, waarbij afzichtelijke plaatjes worden getoond van de zogenaamde gevolgen van roken, zouden ook in Engeland moeten worden gestart. Uit een (onafhankelijk?) Canadees onderzoek blijkt dat de invloed op rokers om te stoppen groot is.
    De reclamecampagnes in Canada gedragen zich geheel volgens het 'Lalonde principe': je mag liegen als het maar voor de goede zaak is. Van de plaatjes die in de advertenties worden getoond is het allerminst bewezen dat de afwijking direct verband houdt met roken. Zo worden er 'rokerslongen' getoond waarvan bekend is dat ze afkomstig zijn van iemand die daadwerkelijk longkanker had gekregen. Of dat door roken kwam is allesbehalve duidelijk. (CNN, Meer info)
  • 9 januari: Canadees onderzoek: de waarschuwingen werken!
    Is dat zo? Wie voerde het onderzoek uit en betaalde het? De Canadian Cancer Society, een van de trekkers en stimulators van de waarschuwingen op de pakjes. Dit lijkt ons nauwelijks objectief onderzoek.
    Veel meer kun je leren uit het jaarverslag van Rothmans, de belangrijkste producent op de Canadese markt. Zij beschrijven de resultaten van 2001 (fiscaal jaar 2002), het jaar nadat de waarschuwingen werden ingevoerd als:
    "Rothmans Inc. turned in a record profit of $91.5-million in the past fiscal year. "Rothmans performed extremely well on all fronts in fiscal 2002," John Barnett, president and chief executive officer, said yesterday in a conference call with analysts.
    Rothmans closed at $32.35 on the Toronto Stock Exchange yesterday, down 46 cents on the day. The share price hovered in the $23-range in May, 2001."
    The Globe and Mail, Business - 25 May 2002
    In dit soort sociaal wetenschappelijke onderzoeken is het voorkómen van sociaal wenselijke antwoorden heel moeilijk. Er moeten speciale trucs in de vragenlijst worden gebouwd om dit soort antwoorden tegen te gaan. Als je niet gemotiveerd bent om daarvoor te corrigeren is de uitslag van zo'n onderzoek waardeloos.
  • 9 januari: Schade door roken aan ongeboren baby's te wijten aan genen
    Het blijkt toch weer ingewikkelder te liggen dan tot nou toe aangenomen en rond geschreeuwd door de anti-rokers: roken is drie keer zo schadelijk als een tweetal genen een bepaalde combinatie vormen. Vrouwen met deze combinatie zijn in alle onderzoeken voorgekomen dus moeten de statistische uitslag van deze onderzoeken negatief beïnvloed hebben. Helaas wordt in het artikel niet verteld welk percentage van de vrouwen deze 'afwijking' vertonen. (BBC artikel) (Meer over het onderwerp)
  • 8 januari: Forces websites vallen in de prijzen
    Een aantal organisaties looft aan het begin van een nieuw jaar prijzen uit voor websites. Dit jaar viel Forces twee keer in de prijzen:
  • 8 januari: De veiliger sigaret
    Forces zet de feiten en gebeurtenissen rond dit onderwerp op een rijtje...
  • 7 januari: Zwaarlijvigheid gaat tabak inhalen als doodsoorzaak
    De pas gestopte roker die, tengevolge van het stoppen snel aan gewicht toeneemt, moet uitkijken. De tweede spitsroede ligt al klaar. Volgens de Amerikaanse Surgeon General zal over niet al te lange tijd '..overgewicht (obesity) het tabaksgebruik als grootste te vermijden doodsoorzaak gaan verdringen.'
    "Satcher said a key is treating obesity not just as a personal responsibility but one shared by the community and industry. He called for a national attack on obesity like the one federal health officials declared on smoking."
    De volgende bevolkingsgroep met een 'foute levensstijl' komt dus steeds meer onder vuur te liggen: de eerste berichten uit Amerika laten al zien dat de aanpak dezelfde wordt als de aanpak van tabaksgebruik: repressie.
  • 5 januari: Nicotine een verslaving?
    Bestellen bij Amazon
    De afdeling Psychologie van de Israëlische universiteit van Tel Aviv deed onderzoek naar de verslavende eigenschappen van nicotine. Wat blijkt? Nicotine is in het geheel niet de veroorzaker van de door velen als verslaving omschreven gewoonte van roken. In tegendeel: er zijn aanwijzingen dat nicotine roken juist afremt!
    Uit de inleiding:
    "
    This book is a critique of the nicotine addiction hypothesis, based on a critical examination of the research literature commonly believed to prove that nicotine is addicting. Put simply, we claim that on present evidence, there is every reason to reject the generally accepted theory that nicotine causes smoking, or that the difficulty in quitting is caused by nicotine. (...) It seems self-evident that in questioning the notion that nicotine is an addictive drug, we are in effect suggesting that smoking is easy to quit. We want to dispute this interpretation as emphatically as we can. As we shall show throughout this book, many habits that do not involve psychoactive drugs are extremely difficult to break. These include pathological gambling, compulsive stealing (kleptomania), binge eating and other habits that may be at least as damaging as smoking."
    (Bestellen bij Amazon)
  • 4 januari: "Roken tijdens zwangerschap veroorzaakt diabetes en zwaarlijvigheid"
    Uit een door Zweedse onderzoekers uitgevoerde studie op Engelse gegevens zou blijken dat een dergelijk verband er zou zijn. Hoewel in het bovenstaande artikel al twijfels bij de conclusie worden geuit worden deze door diverse anderen weer kritiekloos aanvaard als zijnde waar.
    Bij nadere  lezing van het artikel in de British Medical Journal blijkt dat enige twijfel wel op zijn plaats is. Niet alleen liggen de zogenaamde Odds Ratios beneden de 2 (waarvan bekend is dat deze waarden onbetrouwbaar zijn) maar ook zijn de onderste betrouwbaarheidsgrenzen maar nét boven de 1 of juist daaronder, wat reden geeft aan te nemen dat de statistische significantie van de resultaten het nodige te wensen overlaat. De tabel toont aan dat alleen voor zware rokers tijdens de zwangerschap enig verband is aan te wijzen.
    Er lijkt dus op grond van dit onderzoek weinig reden om roken tijdens de zwangerschap volledig te verbieden. Een matiging van het rookgedrag tot minder dan 30 sigaretten per week is voldoende om het risico voor de kinderen te minimaliseren.
  • 3 januari: Chronisch ziek door een bacterie
    Steeds meer wordt duidelijk hoe weinig de wetenschap nog afweet van het ontstaan van chronische ziekten als kanker en Parkinson. In een artikel in Intermediair wordt een overzicht gegeven van verrassende wendingen in het denken rond deze ziekten.

Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001