Lidmaatschap Forums Contact Nieuwsselectie:
Hoofdmenu
 Startpagina
 Nieuws
 Nieuws
 Onderwerpen
 Stuur Nieuws
 Nieuws Archief
 Discussies
 Forums
 Privé Boodschappen
 ChatBox
 Documentatie
 Achtergrondinformatie
 Documenten
 Top 10
 Woordenlijst
 Web Links
 FAQ
 Gebruikers
 Beveel ons aan
 Statistiek
 Ledenlijst
 Je mening
 Enquêtes
 Feedback
 Zoeken
 Lokale zoekmachine
 Via Google
 Contact

Wie is Online?
Er zijn op dit moment, 32 gast(en) en 0 lid(leden) die online zijn.

U bent een gast. U kunt gratis een account aanvragen door hier te klikken

Aanbevolen links
 • Big Pharma’s Gaming of Medical Studies: Twisted Statistics and How to Spot Them
 • Audrey Silk bij Metropolis (VPRO)
 • Rokersvriendelijke horeca
 • Sigarenliefhebber
 • Rampant Antismoking Signifies Grave Danger: Materialism Out of Control
 • Anti-Smoking Stats-Scam
 • Joe Jackson: Smoke, Lies and the Nanny State
 • Schadelijkheid meeroken onbewezen
 • De feiten rond meeroken (Dave Hitt)
 • Internationale sigarettenprijzen
 • Bureau Voorlichting Tabak
 • Europese Consumenten-organisatie Tabak
 • Junkscience, All the Junk that''s fit to Debunk (alle onzin van onzin ontdaan)
 • Meervrijheid.nl
 • Uitgerookt (Intermediair)
 • Nazi posters tegen roken
 • De vrijspreker
 • Roken en de Wet
 • Rokers actie posters!
 • The United Pro Choice Smokers Rights Newsletter
 • TobaccoAnalysis Blog (Michael Siegel)
 • Dissecting Antismokers` Brains
 • Welke restaurants moet je beslist niet naar toe?
 • Wie wordt betaald door de farmaceuten?
 • Meer linksNieuws archief

 • De waarschuwingen

  Diversen

  Meldpunt Rokersdiscriminatie:
  020-4167632


  Slachtoffers rookverbod New York
  The Evidence archive What you think you know about tobacco may surprise you

  Zyban Dossier

  Server Hosted By
  Logo transparent

  Zoeken
  Google


  Statistieken NL
  • Nederlandse productie van sigaretten (2004): 115,2 miljard stuks
  • Werkgelegenheid tabaksindustrie: 25.000 personen
  • Waarde binnenlandse tabaksverkoop: 3,87 miljard euro
  • Waarde Nederlandse tabaksexport: 2,87 miljard euro
  • Belastinginkomen (2008): 2,4 miljard euro
  • Aandeel in totale belastinginkomsten rijk: 2 procent

  Donaties
  Acceptatie-indicatie

  of via een
  bankoverboeking

  Boeken


  Overheid: 600 doden extra door beleid Minister Schippers?
  Posted on Wednesday 26 October 2011 @ 23:40:16 GMT+1 by admin

  Dat was het persbericht dat tegelijk met (en in samenspraak met?) de reportage 'Minister van Tabak' door Zembla als eerste werd gepubliceerd.

  In het persbericht wordt gemeld dat door de nieuwe plannen voor tabaksontmoediging van Minister Schippers 600 mensen extra zullen overlijden in de jaren tot 2020.

  Wat is er van dit soort berichten waar en uit welke hoek komt dit soort paniekpraat?

  Forces Nederland zocht eens uit wat er achter dit bericht zoal allemaal schuilgaat: wetenschap of propaganda?  Het gaat om de resultaten van een computermodel dat door Prof. Onno van Schayck van de Universiteit Maastricht (ook in de Zembla reportage!) wordt gehanteerd om de effecten van maatregelen op het terrein van tabakspreventie te evalueren.

  Dr. van Schayck is op zijn beurt weer de baas van 'bijzonder hoogleraar' Marc Willemsen die daar op een door Stivoro ingestelde en betaalde post zit voor 'Tobacco Control Research'. Daarnaast is hij weer heel druk met het ontwikkelen van het anti-tabaksvaccin NicVax, dat in nauwe samenwerking wordt getest met het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Nabi Biopharmaceuticals.

  Van Schayck heeft daarnaast goede banden met de farmaceutische anti-tabaksmiddelenmakers (m.n. Pfizer en Boehringer) en wordt regelmatig betaald voor spreekbeurten of onderzoeken (*). Zo deed hij voor Pfizer onderzoek naar varenicline, beter bekend onder de naam Champix of Chantix, een medicijn dat door de Amerikaanse toezichthouder FDA op de gevaarlijke middelen lijst is gezet vanwege 37 gemelde zelfmoordgevallen en 400 gevallen van zelfmoordneigingen door gebruik van het middel. Hij schrijft dit gevaarlijke middel ook voor als ondersteuning bij zijn proeven rond het anti-rokenvaccin. Is dat niet ook 'spelen met leven en dood' zoals van Schayck dat aan de minister verwijt in de reportage?De verpakking kwam trouwens óók voor in de Zembla reportage.

  Voor zover de achtergronden van degene die dit soort berichten in de wereld brengt. Enig 'conflict of interest' lijkt niet denkbeeldig!

  Dan het cijfer zelf. Hoe komt zo'n cijfer tot stand?

  In de eerste plaats, of het getal 600 bijna geheel bestaat uit de dood van rokers zelf (en niet "onschuldige niet-rokers") is zeer de vraag. Het komt niet van politie of artsen die een bloedig lijk vinden, er naar kijken en zeggen: "Ja, deze persoon werd beslist gedood door zijn roken." Het cijfer wordt grotendeels gebrouwen uit een groot aantal epidemiologische schattingen van aantallen rokersdoden. Daaruit kwamen echter vaak zeer verschillende resultaten.

  Dus welke schattingen kies je dan? Waarschijnlijk de schattingen die het meest in de richting komen van datgene dat je wil duidelijk maken aan de politiek of het publiek.

  Al die verschillende, theoretische schattingen uit onderzoeken worden vervolgens gecombineerd in één grote pan soep, een zogenaamde 'meta-analyse'. Daardoor krijg je dan weer een 'schatting over schattingen' over te verwachten rokersdoden, een nóg onbetrouwbaarder getal dan wat de originele cijfers voorstelden. Je krijgt dan een schatting van het aantal doden waarvan je denkt dat het door roken werd veroorzaakt: van lang niet alle roken-gerelateerde ziektes is immers eenduidig wetenschappelijk bewezen dat ze direct door roken veroorzaakt worden óf door gedrag dat vaak met roken samengaat zoals alcohol drinken of ander risicovol - wél of niet in alle studies meegenomen - gedrag.

  Zo kan bijvoorbeeld lever-cirrose een 'rokersziekte' worden genoemd omdat veel rokers, vergeleken met niet-rokers, ook nog regelmatig alcohol drinken. Het stoppen met roken zou dan niet betekenen dat deze man of vrouw dan niet meer door 'rokersziekte' lever-cirrose zou sterven. In die 600 gemelde doden kunnen dus best veel mensen met primair een alcoholprobleem zitten. 

  Dan terug naar dit geval: wil je het effect van het weglaten van bepaalde anti-rokenmaatregelen berekenen, dat moet je weten hoeveel effect een bepaalde interventie heeft op het aantal doden in een jaar. Bovendien moet je meenemen dat er ook zonder dit soort maatregelen vaak al een dalende trend is in het aantal doden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het aantal gevallen van opnames voor hartaanvallen dat al jaren over de hele wereld dalend is vanwege betere behandelmethoden, vroegere detectie (112, regelmatiger check-ups) en betere EHBO ter plaatse. Anti-rokers rekenen zich rijk als ze deze afname wijten aan de invoering van rookverboden of het subsidiëren van een organisatie als Stivoro.

  Maar hoe bepaal je apart de invloed van anti-rokenmaatregelen op het aantal sterfgevallen door roken, waarvan het uitgangsaantal zelf al erg onnauwkeurig is? Je kunt dit soort maatregelen nu eenmaal niet in een laboratorium doen, door elke maatregel apart op een groep mensen toe te passen en het aantal doden na afloop te meten. Of iemand sterft hangt, naast roken, van een heel groot aantal andere factoren af zoals genetische achtergrond, het weer, de directe omgeving (stad/platteland), de leeftijd en honderden andere factoren die ook nog eens op elkaar inwerken. Een cijfer kan dus nooit beter zijn dan een 'best guess'.

  Maar ondanks dat worden er van tijd tot tijd toch resultaten gepubliceerd als "weghalen van tabaksautomaten zal aantal jongeren dat gaat roken halveren", "roken uit films weren zal het roken onder jongeren met 40% verminderen" of "rookverboden in de horeca zal het aantal rokers met 15% laten afnemen". Er zullen echter meerdere van die metingen weer beschikbaar zijn en daarvan wordt dan weer een soep-cijfer gebrouwen. Welke van de vele cijfers voor de effecten van maatregelen als accijnsverhoging, effecten van rookverboden, massa-mediale campagnes, marktbeperkingen, verminderen van verkooppunten, afkickmiddelen in de zorgverzekering, etc. werden in het model meegenomen? Zijn al die cijfers in het model zó bullet-proof dat je een exact cijfer kunt publiceren als 600 tabaksdoden over 10 jaar?

  Wij geloven daar helemaal niets van.

  De onzekerheidsmarges in al die cijfers is (zoals hierboven beschreven) veel te groot en te gevoelig voor de sturende invloed van belangengroepen als onderzoekers, farmaceuten en anti-rokengroepen om serieus te kunnen nemen. Het cijfer 600 had net zo goed honderd kunnen zijn, of 6 of 1 of zelfs -600 (deze maatregelen remmen de bestaande trend niet meer).

  Kortom, zo'n model voldoet ook aan de spreuk: "garbage in, garbage out".

  (*) Citaten uit een Google search naar verbanden van Schayck en farmaceutische anti-rokenindustrie:

  • Drs Kotz and van Schayck have received an unrestricted grant from Pfizer for a study on varenicline. Dr van Schayck has received honoraria from Pfizer for participation in speaking activities.
  • Van Schayck has received financing (grants, consultancy, and/or travel/accommodation costs) from AstraZeneca, Boehringer Ingelheim and Pfizer,
  • Funding: 'Partners in Care Solutions', an initiative of the research institution Caphri, Pfizer Inc. and Boehringer Ingelheim Inc.
  • The author is supported by an unrestricted grant from ‘Picasso’, an initiative of the research institution Caphri, Pfizer Inc and Boehringer Ingelheim Inc.
  FDA waarschuwing m.b.t. Champix
  Een 'model'

  Share

   
  Inloggen
  Loginnaam

  Wachtwoord

  Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.

  Gerelateerde links
  · Meer over Nederland
  · Nieuws door admin


  Meest gelezen verhaal over Nederland:
  'Rookverbod horeca kost 50.000 banen'


  Score Artikel
  Gemiddelde score: 4.83
  Stemmen: 6


  Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

  Uitstekend
  Zeer Goed
  Goed
  Gewoon
  Slecht


  Opties

   Printervriendelijke pagina Printervriendelijke pagina


  "Login" | Login/Creëer een profiel | 0 opmerkingen
  De schrijver is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn berichten.


  Gasten mogen geen opmerkingen plaatsen, registreer a.u.b.

  Contact Uw banner op onze site? Forces banner op uw site?

  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Pagina Rendering: 0.06 Seconden