Lidmaatschap Forums Contact Nieuwsselectie:
Hoofdmenu
 Startpagina
 Nieuws
 Nieuws
 Onderwerpen
 Stuur Nieuws
 Nieuws Archief
 Discussies
 Forums
 Privé Boodschappen
 ChatBox
 Documentatie
 Achtergrondinformatie
 Documenten
 Top 10
 Woordenlijst
 Web Links
 FAQ
 Gebruikers
 Beveel ons aan
 Statistiek
 Ledenlijst
 Je mening
 Enquêtes
 Feedback
 Zoeken
 Lokale zoekmachine
 Via Google
 Contact

Wie is Online?
Er zijn op dit moment, 18 gast(en) en 0 lid(leden) die online zijn.

U bent een gast. U kunt gratis een account aanvragen door hier te klikken

Aanbevolen links
 • Big Pharma’s Gaming of Medical Studies: Twisted Statistics and How to Spot Them
 • Audrey Silk bij Metropolis (VPRO)
 • Rokersvriendelijke horeca
 • Sigarenliefhebber
 • Rampant Antismoking Signifies Grave Danger: Materialism Out of Control
 • Anti-Smoking Stats-Scam
 • Joe Jackson: Smoke, Lies and the Nanny State
 • Schadelijkheid meeroken onbewezen
 • De feiten rond meeroken (Dave Hitt)
 • Internationale sigarettenprijzen
 • Bureau Voorlichting Tabak
 • Europese Consumenten-organisatie Tabak
 • Junkscience, All the Junk that''s fit to Debunk (alle onzin van onzin ontdaan)
 • Meervrijheid.nl
 • Uitgerookt (Intermediair)
 • Nazi posters tegen roken
 • De vrijspreker
 • Roken en de Wet
 • Rokers actie posters!
 • The United Pro Choice Smokers Rights Newsletter
 • TobaccoAnalysis Blog (Michael Siegel)
 • Dissecting Antismokers` Brains
 • Welke restaurants moet je beslist niet naar toe?
 • Wie wordt betaald door de farmaceuten?
 • Meer linksNieuws archief

 • De waarschuwingen

  Diversen

  Meldpunt Rokersdiscriminatie:
  020-4167632


  Slachtoffers rookverbod New York
  The Evidence archive What you think you know about tobacco may surprise you

  Zyban Dossier

  Server Hosted By
  Logo transparent

  Zoeken
  Google


  Statistieken NL
  • Nederlandse productie van sigaretten (2004): 115,2 miljard stuks
  • Werkgelegenheid tabaksindustrie: 25.000 personen
  • Waarde binnenlandse tabaksverkoop: 3,87 miljard euro
  • Waarde Nederlandse tabaksexport: 2,87 miljard euro
  • Belastinginkomen (2008): 2,4 miljard euro
  • Aandeel in totale belastinginkomsten rijk: 2 procent

  Donaties
  Acceptatie-indicatie

  of via een
  bankoverboeking

  Boeken


  Gezondheidsindustrie: De internationale hulptroepen van Stivoro
  Posted on Saturday 10 December 2011 @ 03:27:10 GMT+1 by admin

  De internationale hulptroepen van Stivoro zijn erg actief de laatste tijd. Het ene na het andere artikel over de Nederlandse situatie en de verfoeilijke nieuwe minister van Volksgezondheid verschijnt in de internationale medische tijdschriften.

  Anti-roken is duidelijk doodsbang dat de gebeurtenissen in Nederland zich straks gaan uitbreiden naar de rest van Europa en misschien wel naar de VS. Het anti-roken momentum is in hun ogen aan het afnemen en ze voelen zich bedreigd in hun bestaan.  Enige tijd geleden werd er al een nieuwe alternatieve anti-roken organisatie opgericht (Alliantie Rookvrij Nederland) met de bekende spelers: Koningin Wilhelminafonds, Astmafonds en Hartstichting, dezelfde clubs die in het verleden Stivoro opgericht hebben en al die jaren met dikke subsidies op de been hebben gehouden. Pikant detail nu is dat deze nieuwe stichting openlijk gesteund wordt door de belangrijkste nicotinemaker ter wereld: Pfizer. Pfizer sponsort al jaren de internationale bijeenkomsten van anti-rokers, subsidieert anti-rokenonderzoek en gaat allianties aan met de nationale anti-rokengroepen. Geheel in hun eigen woorden zou je kunnen zeggen dat hierdoor de antitabaksorganisaties en de wetenschappers die het anti-rokenonderzoek uitvoeren, niet meer zijn dan frontgroepen voor de farmaceutische industrie. Dat ze nu openlijk zich bij dit soort allianties voegen is daarbij opmerkelijk. Men is blijkbaar niet bang meer dat hun deelname nadelig zou kunnen uitpakken voor de 'goede zaak'.

  Wél typisch trouwens dat Stivoro niet meer als deelnemer van deze alliantie wordt genoemd. Heeft men hun al opgegeven, omdat Stivoro onderhand voor velen (en met name in de politiek) een slechte naam heeft gekregen? Bereidt men zich met deze alliantie al voor op een Stivoroloos tijdperk? Interessant, we zullen het zien.

  Hulp voor Stivoro uit de VS

  Maar ondertussen schieten de internationale hulptroepen Stivoro en de rest van de anti-tabakslobby in Nederland wel te hulp. Het is met name Stanton Glantz, 'onderzoeker' op de University of California in San Francisco (UCSF) die alle moeite doet om de internationale steun voor Stivoro te organiseren. Stanton Glantz, die geen enkele medische kwalificatie heeft maar slechts een opleiding in de ICT en natuurkunde waar hij zich op kan beroepen, onderzocht het falen van de anti-rokenlobby in Nederland en publiceerde daar deze week over in de European Journal for Public Health.

  Geheel in lijn met de denkwereld en het Rode Boekje van de anti-rokenlobby wordt de schuld van dit falen weer toegeschreven aan bemoeienis van de tabaksindustrie. Hij is wel zo wijs om het niet rechtstreeks te zeggen maar impliceert het wél door onder het kopje 'Organized tobacco industry opposition', meteen onze organisatie te noemen:

  In April 2008, the chairman of Forces Nederland and a lobbyist for Stichting Rokersbelangen (SRB) (smokers' rights groups) helped found ‘Save the Small Cafe Owners’ (KHO)[31] as part of a network of smokers rights’ activities (figure 2) to fight smoke-free regulations. KHO co-founder Ton Wurtz, regularly met with SSI to discuss his work as a lobbyist for SRB and occasionally discussed KHO.[31] Other small bar owners formed protest groups.[16] These groups ran a hard-hitting public relations campaign claiming that regulations caused revenue losses that resulted in substantial earned media coverage.[29,30,32–36]

  Later impliceert hij weer hetzelfde door te zeggen dat de methodes van verzet en de argumenten precies dezelfde zijn als die van de tabaksindustrie (alsof een weldenkend mens niet zélf die argumenten kan bedenken, zeker als je als cafébaas de gevolgen van het rookverbod aan den lijve ondervindt):

  While the tobacco companies did not play an open public role in these events, the strategies and rhetoric deployed to oppose the smoking restrictions parallels tobacco industry global strategies, including arguing that smoke-free laws represent a form of intolerance and extremism2,9,21,24 and that, despite consistent evidence to the contrary,25–27 smoke-free laws harm bars. Other industry tactics are to encourage and publicize venues flouting the law to create the perception of widespread noncompliance, to encourage (and fund) hospitality venues to challenge the law in court, and to promote ventilation.1,3–6,8,15,16,28,29

  In en ander deel van het artikel schrijft hij:

  Owner-run bars in the Netherlands have been used by tobacco industry allies as a wedge to undermine public perception of and encourage noncompliance with smoke-free regulations.

  En dat ondanks dat in een direct telefonisch interview met Stanton Glantz dit keer op keer door ons werd ontkend.

  Verder zijn we niet ontevreden over dit stukje. We zien het als een compliment dat wij, anders dan de duur betaalde antitabakslobby, in staat zijn geweest om de media van ons gelijk te overtuigen en daarmee mede de publieke opinie aan onze kant te krijgen. Het publiek is blijkbaar niet altijd dom?

  Een goede analyse van dit artikel, onder de titel Stanton Glantz: How to deceive without actually lying ("Hoe te bedriegen zonder te liegen") is te lezen op de blog van de Engelse historicus en journalist Chris Snowdon.

  Meer hulptroepen...

  Gisteren verscheen plotseling een ingezonden brief in The Lancet waarin een aantal internationale bondgenoten van Stivoro weer eens de alarmbel luidt over het schandalige rookbeleid in Nederland. Hoewel de inhoud erg voorspelbaar is (angst zaaien en strooien met onbewezen cijfers), is de lijst van ondertekenaars wél interessant:

  • Deborah Arnott, Directeur van ASH, de Engelse versie van Lies van Gennip, directeur Stivoro. Ze zal wel denken: "We moeten het kwaad in de kiem smoren in NL anders kan ik ook wel een nieuwe baan gaan zoeken" ASH heeft goede banden met o.a. GlaxoSmithKline
   "ASH was instrumental in securing greater government commitment to smoking cessation products in the NHS National Plan and we have helped with PR for both Zyban and Niquitin CQ."
  • Florence Berteletti Kemp, Medewerkster van de Europese lobbygroep Smokefree Partnership. Zij verijdelde een vergadering van TICAP in de EU-gebouwen door de voorzitter van het Europarlement in een brief voor te liegen dat TICAP gelijk staat aan de tabaksindustrie. Ze verscheen ook in de Zembla uitzending 'Minister van Tabak', waar ze de tabaksindustrie vergeleek met muskieten.
  • John Britton, Centre for Tobacco Control Studies, University of Nottingham, UK. In het verleden (en misschien nog?) betaald en gesponsored door GlaxoSmithKline, nicotineproducent.
   JB has been paid by the following drug companies that manufacture NRT. Pharmacia paid for consultancy work (on one occasion). Pfizer paid funds to the University of Nottingham (i.e. not for personal gain) for work as a PI in a multi-centre study. Pfizer also paid University of Nottingham for JB's time to give talks at fringe meetings of political parties conferences' (Labour and Conservative) in 2004. GlaxoSmithKline (GSK), an honorarium was paid via a third party organisation for talking at a conference.
  • Antonella Cardone, Directeur van de Europese lobbygroep Smokefree Partnership
  • Luke Clancy, Voorzitter van ASH Ierland, zusterorganisatie van Stivoro. Goede connecties met Pfizer.
   Prof. Luke Clancy delivered a lecture on the current state of affairs in Tobacco Control in May 2007. The event was sponsored by Pfizer Healthcare Ireland and chaired by Dr. Joe McKenna, SGH. Prof. Luke Clancy who is Cons Respiratory Physician, Dir General of the Tobacco Free Research Institute and Chairman of ASH Ireland, was a leading figure in the campaign for the introduction of the Smoking Ban implemented in Ireland in March 2004.
  • Lorraine Craig, University of Waterloo (Canada), verantwoordelijk namens het ITC (International Tobacco Control) voor uitvoering van de FCTC overeenkomsten in o.a. Nederland.
  • Geoffrey T Fong, Onderzoeker voor het ITC (International Tobacco Control Policy Evaluation Project, gesponsord door de WHO (die ook sterke banden heeft met de farmaceutische industrie) en diverse kankerorganisaties in uiteenlopende landen.
  • Stanton A Glantz, Hierboven al over gesproken, een 'super-anti' en brein achter heel veel 'junk-science' in de anti-tabakswereld, o.a. van het beruchte Helena Wonder. Leeft van donaties van o.a. de Robert Wood Johnson Foundation, dochter van nicotineproducent Johnson&Johnson.
  • Luk Joossens, Tobacco Control Advocacy Officer bij de koepelorganisatie 'Association of European Cancer Leagues in Brussel'.
  • Michel T Rudolphie, Directeur KWF Kankerbestrijding, sponsor van Stivoro
  • Michael R Rutgers, Directeur Astmafonds, sponsor van Stivoro
  • Sidney C Smith Jr, Director, Center for Cardiovascular Science and Medicine, University of North Carolina at Chapel Hill.
   Dr. Smith has served as a consultant for or on the speakers’ bureaus of Bayer Corp., Eli Lilly and Co., GlaxoSmithKline Pharmaceuticals, Pfizer Labs, and sanofi-aventis; and has served as a member of the Data Safety Monitoring Board of AstraZeneca Pharmaceuticals. (Bron)
  • Hans Stam, Directeur Hartstichting, sponsor van Stivoro
  • Robert West, Health Behaviour Research Centre, Professor of Health Psychology and Director of Tobacco Studies.
   receives research funding and undertakes consultancy for companies that manufacture smoking cessation medications
   also has a share in a patent for a novel nicotine delivery device.
   West R. Contribution to Smoking Toolkit Study. GlaxoSmithKline. 2006-2007.
  • Marc C Willemsen, Betaald door Stivoro, 'Bijzonder hoogleraar' Uni Maastricht (CAPHRI). Zie ook profiel van zijn baas Onno van Schayck. Opmerkelijk dat hij een van de enigen was die in het artikel toegaf 'competing interests' te hebben, hoewel het voor de anderen zeker ook geldt.

  Kortom, het moge duidelijk zijn dat degenen uit de anti-rokenlobby die dit stuk onderschreven, allemaal min of meer belang hebben bij het handhaven van de anti-rokershetze die de laatste jaren schering en inslag is. Het stuk mag dus wel met een korreltje zout genomen worden en het is jammer dat een gerenommeerd medisch tijdschrift als The Lancet zich leent voor dit soort belangenbehartiging.

  En, wij rokers, voelen ons niet door de overheid in de steek gelaten (zoals dit artikel op een mysterieuze wijze beweert) maar zijn blij weer onze eigen keuzes te kunnen maken zonder tot die keuzes door eigenbelang van 'experts' gedwongen te worden.

  Hoe aanmatigend klinkt dat toch: "Can the Dutch Government really be abandoning smokers to their fate?"! Zoiets kun je alleen zeggen met oogkleppen op.


  Share

   
  Inloggen
  Loginnaam

  Wachtwoord

  Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.

  Gerelateerde links
  · Meer over Nederland
  · Nieuws door admin


  Meest gelezen verhaal over Nederland:
  'Rookverbod horeca kost 50.000 banen'


  Score Artikel
  Gemiddelde score: 5
  Stemmen: 3


  Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

  Uitstekend
  Zeer Goed
  Goed
  Gewoon
  Slecht


  Opties

   Printervriendelijke pagina Printervriendelijke pagina


  "Login" | Login/Creëer een profiel | 2 opmerkingen | Zoek Discussie
  De schrijver is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn berichten.


  Gasten mogen geen opmerkingen plaatsen, registreer a.u.b.


  Re: De internationale hulptroepen van Stivoro (Score: 1)
  door OvonBraackenssieck op Saturday 10 December 2011 @ 15:08:33 GMT+1
  (Gebruikersinformatie | Stuur een bericht)
  En weer de naam Pfizer, de firma die dit gevaarlijke product op de markt heeft: http://ismp.org/QuarterWatch/2008Q1.pdf http://chantix.legalview.com/articles/fda-issues-chantix-public-health-advisory/638249/ http://europe.google.com/search?as_q=Champix&hl=nl&num=10&btnG=Google+zoeken&as_epq=&as_oq=dangerous+not+safe+unsafe&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=off NB chantix is champix
  Re: De internationale hulptroepen van Stivoro (Score: 1)
  door OvonBraackenssieck op Saturday 10 December 2011 @ 14:49:34 GMT+1
  (Gebruikersinformatie | Stuur een bericht)
  Dat stivoro, of can, hier achter zitten en waarschijnlijk enkele experts bereid hebben gevonden een kwalijke rol te spelen bij het hetzen en het uitleven van hun verbodswoede, moge blijken uit het feit dat deze experts niet reppen over tal van landen, zoals b.v. Oostenrijk, grote delen van Duitsland, Tjechië enz. waar het Antirokers beleid vele malen soepeler is dan in Nederland ! Hopelijk leest de Nederlandse regering dit flutartikeltje met een nietszeggend grafiekje en verplaatst het dan naar waar het hoort nl. de prullenbak. NB In het artikel wordt gesproken over de gevaren voor de nietroker in een omgeving waar gerookt wordt. Welnu als er een bordje roken op de deur van het café staat, dwingt niemand de nietroker er binnen te gaan.  Contact Uw banner op onze site? Forces banner op uw site?

  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Pagina Rendering: 0.06 Seconden