HygiŽne
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comitť van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
[email protected]HygiŽne speelt grote rol bij toename chronische ziekten

door Ina Eggink

NIJMEGEN - De hoge hygiŽnestandaard in de Westerse wereld en het inenten tegen tal van infectieziekten spelen naar alle waarschijnlijkheid een grote rol bij de verontrustende toename van chronische ziekten als astma, allergiŽn en diabetes (suikerziekte).

Dit bracht prof.dr. J. Galama gisteren naar voren bij de aanvaarding van het hoogleraarschap virologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Galama heeft met name onderzoek gedaan naar het mazelenvirus en de enterovirussen, waartoe onder meer het poliovirus behoort. Hij noemt het opmerkelijk dat het poliovirus pas tot kinderverlamming leidde op het moment dat eind 19e eeuw de hygiŽne enorm toenam.

Antistoffen

"Uit onderzoek is gebleken dat onder onhygiŽnische toestanden zuigelingen al kort na de geboorte met poliovirus besmet werden. De baby's waren beschermd met antistoffen van de moeder, waardoor het virus alleen een darminfectie veroorzaakte. Hierdoor ontstond een natuurlijke bescherming tegen het virus. Met de toegenomen hygiŽne werden kinderen pas op latere leeftijd besmet waardoor de infectie veel ernstiger verliep en verlammingen kon veroorzaken", aldus een uitleg van Galama.

Volgens zijn analyse zou het enterovirus het afweersysteem in de war schoppen en op die manier bijdragen aan het ontstaan van auto-immuunziekten zoals diabetes. "Dat kan onmogelijk komen door een toename van het aantal enteroinfecties, temeer daar diabetes het meest voorkomt in Zweden en Finland, landen met de hoogste hygiŽnische standaard. Je kunt je dan ook afvragen of niet het omgekeerde het geval is. Door de toegenomen preventie en hygiŽne krijgt het enterovirus juist makkelijker de kans om de afweer in de war te sturen."

Ook wijst de virus-deskundige op de relatie tussen het verdwijnen van het mazelenvirus en tal van verschillende ziekten: "Zodra mazelen niet meer voorkomen lijken immunologische ziekten als allergie en hooikoorts toe te nemen."

Het terughalen van infectieziekten om het immuunsysteem opnieuw weerbaar te maken is naar zeggen van Galama ondenkbaar en bovendien onnodig. Hij ziet een oplossing in het ontwikkelen van genetisch aangepast materiaal dat hetzelfde doet als een ziekte.

De uitdaging ligt in het maken van stoffen die zo gemanipuleerd zijn dat eiwitten in het lichaam worden aangemaakt die de mens door preventie is gaan missen. Het immuunsysteem krijgt dan weer de noodzakelijke prikkels en richt zich niet meer met zinloze acties tegen zichzelf. Zo kunnen allergie en auto-immuniteit worden tegengegaan.

[../analyses/astma_links.html]

Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

[email protected]

Forces Nederland, Dť pro-rokers organisatie van Nederland en BelgiŽ

Astma triggers | Chronische ziekten | BacteriŽn en het hart | Oestrogeen | Toxicologie | HygiŽne | Alcohol | Astma en bacteriŽn | Baby's & astma | Huidkanker | Appel en Tomaat | Idiopathic Environmental Intolerance