Luchtbevochtiging
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comitť van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
[email protected]Luchtbevochtigingssysteem oorzaak astma

GRONINGEN - Luchtbevochtigingssystemen bij bedrijven kunnen leiden tot astma en ontstekingen van de longblaasjes. Bedrijfsarts T. Pal concludeert dat na een vijftien jaar durend onderzoek naar manieren om longproblemen op de werkvloer te verklaren en te voorkomen. Pal promoveert op 18 april aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij deed onderzoek bij een productiebedrijf van synthetische garens en vezels in Emmen. In die fabrieken komen bij werknemers vaak klachten aan de luchtwegen voor. Tot nu toe werden die toegeschreven aan de oliemist die bij de productie vrijkomt. Pal toonde echter aan dat de luchtbevochtigingssystemen, die vaak vervuild zijn met micro-organismen, de belangrijkste oorzaak zijn van de aandoeningen.

De werking van de longen van patiŽnten verbeterde aanzienlijk wanneer ze niet meer werden blootgesteld aan de gebruikelijke manier van luchtbevochtiging en overstapten op een ander systeem. "Stoombevochtiging is een goed alternatief, aldus Pal.

De grote boosdoeners zijn bacteriŽn en schimmels, die in het water zitten en via de luchtbevochtiger in kleine deeltjes de luchtwegen van werknemers binnendringen. "Ook mensen die met andere vormen van organisch materiaal werken, zoals champignonkwekers, duivenmelkers en varkenshouders hebben grotere kans op luchtwegproblemen, vermoedt de onderzoeker. "Organisch materiaal, dus ook bijvoorbeeld olie, zorgt snel voor schimmels en bacteriŽn in het systeem.

Volgens Pal is het belangrijk dat arbo-diensten fabrieken en bedrijven met luchtbevochtigers regelmatig controleren. "Vaak laten die, vooral als ze een ouder systeem hebben, hetzelfde water keer op keer circuleren. Dan tieren bacteriŽn en schimmels welig."

Bron: De Telegraaf, 5-4-2001

Meer astma links

 

Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

[email protected]

Forces Nederland, Dť pro-rokers organisatie van Nederland en BelgiŽ

Forces vs. EPA | Crimineel | ABC News - SHS | Zelfdovende sigaret | Niet-roken vluchten | Vloeibare nicotine | Vervangers | Onderzoek Roken | Afzuigkap | Luchtbevochtiging | Cruises