April 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug
Uitgerookt
Lobbystrijd

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comit van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.orgNieuws items:

28 april: Wiegendood niet veroorzaakt door meeroken, maar door infectie

Het moet een flinke klap in het gezicht van de anti-rokers beweging zijn. De door hen altijd weer rondgebazuinde stelling dat meeroken wiegendood veroorzaakt, blijkt nu absoluut op niets dan nonsens te zijn gebaseerd.

"Researchers told a conference on infectious diseases Thursday that a shock-producing byproduct of E. coli was found in the blood of all SIDS babies tested, but in none of the infants used as a comparison.
Experts not connected with the research said the toxic infection theory is plausible
."

Anti-rokers geven maar al te graag de schuld aan de in hun ogen asociale rokers, maar steeds vaker blijkt er heel iets anders in het spel te zijn.

27 april: 18-jarige wordt door school gestraft voor roken buiten schooltijd

Nicotinetesten op school. Hoe haal je het in je hoofd? Een school in Indiana vindt dat men haar leerlingen mag controleren op roken ook al was dat buiten schooltijd. En ook al is deze leerling van een leeftijd waarop hij dit legale product mag gebruiken....

Op deze pagina ook een mogelijkheid om te stemmen tegen dergelijk gedrag van de schooldirectie.... Stem!

27 april: Volkswagens zonder asbak

Geheel in lijn met de ontwikkelingen in de VS gaat Volkswagen haar 2003 lijn van auto's standaard niet meer uitrusten met asbak en sigarettenaansteker. Deze attributen zullen alleen tegen meerprijs beschikbaar zijn.

Tijd voor een boycot lijkt ons. Dus rokers: geen volkswagens meer!

Ten rookten ze nog!27 april: Treinen in 2003 rookvrij

Roken in treinen en op stations wordt in de loop van 2003 verboden. Volgens de nieuwe Tabakswet moeten treinen dan rookvrij zijn. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vrijdag bevestigd. (De Telegraaf)

Het zal dan wel ng drukker gaan worden op de wegen. Wat zegt de milieuminister daarvan? Het openbaar vervoer, dat toch al niet populair was, zal nu ng meer aan aantrekkelijkheid inboeten. Misschien dat een algehele rokersboycot de overheid nog op andere gedachten kan brengen?

27 april: Philip Morris gaat naam veranderen

De aandeelhouders van tabaksgigant Philip Morris hebben met overweldigende meerderheid besloten de naam van het bedrijf te veranderen in Altria Group. Het bedrijf, dat inmiddels ook onderdelen kent die zich met de productie van voedingsmiddelen bezig houden, wil de erg vanuit de tabakshoek geprofileerde oude naam kwijt. De naam blijft alleen nog bestaan voor de tabaksproducten.

Anti-tabaksorganisaties hebben honend op de naamswijziging gereageerd. 'Een slang blijft een slang', zeggen ze, daarbij hun eigen leugens en manipulaties verzwijgend.....

26 april: Acht jaar Paars

In een commentaar in de rubriek Tegenspraak van de NRC-site spreekt de voorzitter van Forces Nederland zich uit over het falen van paars in de laatste acht jaar en tracht hij een verklaring te geven voor de opkomst van Pim Fortuijn..

Den Haag verloor het contact met de 'werkvloer', de kiezers, die zij beoogd worden te vertegenwoordigen. Men was zich nauwelijks bewust van de chte zorgen van de kiezer en hield zich voornamelijk bezig met Europa en controle krijgen op de samenleving, regeren vanuit het voor vier jaar gegarandeerde pluche van de regerinsgsstoel. Van de werkelijke zorgen van de kiezer probeerde men zich nauwelijks op de hoogte te stellen. Files en volle treinen, de dagelijkse pijn van elke forens, moesten gereguleerd worden met technische oplossingen. Het werk naar de woonplaatsen toebrengen was er niet bij in Pronk's Ruimtelijke Ordeningnota. De glamour van de industrie die zich liever, voor het gezicht van het buitenland, in de randstad wilde vestigen werd wl gehonoreerd en de files en volle treinen, die de kiezer wl aan het hart gingen, op de koop toe genomen.

25 april: Temperamentvolle mensen krijgen eerder hartziekten

Mensen die last hebben van woedeaanvallen zijn veel gevoeliger voor hartziekten blijkt uit een studie door de University of North Carolina.

"[This] psychological stress adds up, [and] the accumulation can have long-term damaging effects on the heart [resulting] in a breakdown in the body's ability to adapt and a resulting heart attack," says study presenter Janice Williams, currently an epidemiologist at the Centers for Disease Control and Prevention.

Het positieve van deze boodschap is dat eindelijk ook eens gekeken wordt naar de rol van stress voor iemands gezondheid. Zelfs wel of niet roken maakt blijkbaar weinig uit:

They found that those who scored highest on either an anger or fatigue test were 42 percent more likely to have a heart attack or die of sudden cardiac death than those who scored lowest. In addition, the men and women who scored high on both tests were 69 percent more likely to suffer a heart attack or sudden cardiac death.

The results remained true, says Williams, even after adjusting for such established risk factors for heart disease as high blood pressure, smoking, diabetes and high cholesterol.

25 april: The doctor made me do it

De dokter moet zich meer bezig houden met de levensstijl van zijn patinten, beweert een artikel in de American Journal of Preventive Medicine. Naar ons idee hebben we hier te maken een een PR stukje voor de medische sector. Dat is misschien ook wel nodig als je beseft dat het handelen van de medische stand qua omvang inmiddels de derde oorzaak van sterfte is.

"Doctors are a credible source of information about health, and they can use that credibility in brief ways to encourage patients to improve their health," says report co-author Dr. Evelyn Whitlock.

"People need to understand that 50 percent of morbidity and mortality is related to lifestyle choices," she adds. "The power of your future health is more in your hands than you probably realize."

Whitlock says physicians often hesitate to give advice on healthy lifestyle choices such as exercising, quitting smoking or practicing safe sex because they feel they may be intruding. Plus, she adds, doctors have a lot of constraints on their time.

25 april: Carcinogenen in normale levensmiddelen

Gewone etenswaren als frites, brood en corn flakes kunnen de carcinogene stof acrylamide bevatten. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek.

"I have been in this field for 30 years and I have never seen anything like this before," said Leif Busk, head of the food administration's research department.

Findings unveiled at a news conference called by the food administration showed that an ordinary bag of potato crisps may contain up to 500 times more of the substance than the top level allowed in drinking water by the World Health Organisation (WHO).

25 april: "Belastingverhogingen maken rokers gelukkiger"

Volgens een onderzoek zijn veel rokers blij met belastingverhogingen op sigaretten omdat het ze helpt het roken wat te minderen.

In the United States, for example, the data indicated that each penny of tax reduced smokers' unhappiness by 0.156 percentage points, and a 50-cent tax rate might make smokers just as happy as non-smokers.

Het zwart-wit denken dat in de anti-tabaksbeweging heerst lijkt dus nogal misplaatst: belasting verhoging vermindert alleen het roken, niet het aantal rokers....

24 april: Singaporese scholieren die roken worden hard aangepakt

Dat men in Zuid-Oost Azi weinig scrupules kent, was al bekend. Maar dat men speciale apparaten inzet om scholieren op roken te betrappen spant wel de kroon. Als ze via dit apparaat betrapt worden op het roken van een sigaret in de laatste 12 uur worden ze eerst door een leraar vermanend toegesproken en, als dat niet helpt, naar een smoking-cessation clinic gestuurd. Verplicht afkicken dus.... Gruw en huiver....

24 april: Centraal Bureau Levensmiddelen start training winkelpersoneel

De ruim 250.000 medewerkers van supermarkten en slijterijen krijgen binnenkort speciale trainingen om te voorkomen dat jongeren onder de zestien jaar nog langer tabakswaren kopen in hun winkels. De branche wil daarnaast dat jongeren beneden de zestien die toch proberen om tabak te kopen, strafrechtelijk worden vervolgd. Dat zijn beslissingen van het CBL, die daarmee een lobbystrijd aan het ontwikkelen is om tegen te gaan dat supermarkten volgend jaar moeten kiezen tussen ofwel tabak, ofwel OTC-geneesmiddelen.

Borst heeft de schrik er al goed in met de nieuwe tabakswet!

24 april: Voorstel tot verdere aanscherping publieke rookverboden in New York

Nadat de belasting op sigaretten in New York recentelijk sterk is opgevoerd hangt de New Yorkse rokers nu een verdere belemmering van hun uitgaansleven boven het hoofd: een uitbreiding van het rookverbod naar de kleinere restaurants. In de oude wet was roken alleen verboden in de grotere restaurant met meer dan 35 stoelen.

24 april: Tabaksindustrie in Californi weer voor de rechter

De in grootte tweede tabaksproducent van de VS, R.J. Reynolds Tobacco Co., is door de staat Californi voor de rechter gedaagd omdat ze geadverteerd zou hebben in een tijdschrift dat een grote hoeveelheid jonge lezers kent. Volgens de Master Settlement Agreement, waarin de tabaksindustrie verplicht werd tot het betalen van een gigantisch schadebedrag voor door haar producten veroorzaakte gezondheidsschade, zou de industrie zich niet meer expliciet met reclame op jongeren mogen richten.

Er wordt een miljoenenboete geist door de staat Californi.

24 april: Papierversnipperaar mag BAT niet baten

Teneinde hoge schadeclaims in de toekomst te voorkomen heeft British American Tobacco (BAT) in het verleden zo onopvallend mogelijk cruciale documenten door de papierversnipperaar gehaald. Dat bleek in een proces dat een zieke Australische rookster recentelijk aanspande.

23 april: Rijkere mensen drinken meer

A university professor has found on average the more people drink, the more they earn. (..) His research shows people found to drink more than average are also more likely to be successful and earn more.

Ok, we wisten al dat de armere mensen meer rookten. Nu blijkt dus dat de rijkere en meer succesvolle mensen meer drinken. Om succesvoller te worden moeten arme mensen dus ophouden met roken en starten met veel drinken. Het ene risicovolle gedrag inruilen voor het andere. Of is het dat we als mens, rijk of arm, toch altijd een uitlaatklep nodig hebben? Om de dagelijkse stress aan te kunnen?

En waarom worden de arme mensen dan wl aangepakt in de vervulling van hun behoefte naar een uitlaatklep en de rijken niet? Waarom verschijnt er zo weinig anti-alcohol research vergeleken met anti-roken research? Zou het misschien zijn omdat de onderzoekers zlf bij die hogere klasse behoren?

The findings should not be construed as an excuse to drink your way up the ladder, adds Prof Auld.

Nee, stel je voor dat er teveel rokende onderzoekers komen?!

23 april: Meer druggebruik onder jeugd Engeland

"Het publiek gelooft dat tabak gevaarlijker is dan Ecstacy" kopt Ananova boven een artikel waarin wordt beschreven dat, hoewel het tabaksgebruik afneemt, steeds meer jeugd andere drugs uitprobeert. Daar vallen een hoop conclusies uit te trekken. Bijvoorbeeld dat het de mens eigen is dat hij genot zoekt, al is het met behulp van illegale drugs. Of dat drugsgebruik, inclusief tabaksgebruik, niet uit te roeien is. Het roken van Marihuana wordt evenwel steeds meer geaccepteerd, hoewel dat naar ons idee ook roken is en bovendien og grotere effecten op de geestelijke gesteldheid uitoefent.

Binnenkort worden coffeeshops, analoog aan het Amsterdamse model, ook in Engeland toegestaan. Dus aan de ene kant wordt roken te vuur en te zwaard bestreden, aan de andere kant wordt het roken van andere drugs gelegaliseerd... Het lijkt een tegenstelling, of....?

20 april: Drinkers verdienen meer, rokers minder

Rokers blijken in het dagelijkse leven minder betaald te krijgen dan drinkers, blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant.

Volgens Van Ours verdient een gemiddelde mannelijke drinker een stuk meer omdat hij ook een stuk socialer overkomt dan een geheelonthouder. "Over het algemeen wordt een normale drinker ook als gezonder beschouwd met bovendien een kleinere kans op een hartinfarct."

Mannen die roken blijken in de regel echter 10% minder salaris te ontvangen dan hun niet-rokende collega's, zo stelt Van Ours. Enerzijds omdat zij worden 'gediscrimineerd' door de anti-rokers, anderzijds omdat zij minder productief zouden zijn. Rokers zouden zich ook vaker ziekmelden.

20 april: Roken en thee voorkomen Parkinson

Een nieuw onderzoek toont voor de zoveelste keer de negatieve relatie aan tussen roken en de ziekte van Parkinson:

After analyzing questionnaires completed by all the participants, the researchers found that smokers had a 50% lower risk of Parkinson's disease, and current smokers had a 70% lower risk than ex-smokers.

What the possible mechanisms are for these interactions--or even if the relationships are truly cause-and-effect--are unknown. With regard to smoking, one hypothesis, the researchers note, is that cigarette smoke protects against Parkinson's by inhibiting certain enzymes that can have toxic effects on brain cells. Some speculate, based on animal research, that nicotine helps protect brain cells.

19 april: Niet-rokers hebben meer kans op zoontje

Wr een onderzoek in de categorie "open deuren". Van vrouwelijke spermacellen is al lang bekend dat ze sterker zijn dan mannelijke cellen en vooral dat ze langer leven, Ze gaan na lozing pas later dood dan mannelijke.

Zodoende dat mensen al veel vroeger werd geadviseerd dat, indien ze een dochter wilden, ze "t" meerdere dagen voor de eisprong zouden moeten doen, want dan zouden rond het tijdstip van de ovulatie hoofdzakelijk alleen nog de vrouwelijke spermacellen existeren omdat de mannelijke eerder het loodje leggen

En visa versa: wie een zoon wilde moest 'ut" zo laat mogelijk voor de ovulatie doen zodat liefst 100 % van de mannelijke spermacellen nog in leven zouden zijn en zodoende de bevruchtingskans met een Y-spermacel het grootst.

Daarom dat de wereldbevolking altijd iets boven de 50 % vrouwen ligt. De X-spermacellen zijn gewoon sterker in elk opzicht!

Overigens lijken de verschillen tussen de twee getallen, rokers versus niet-rokers, niet dramatisch hoog. De kans dat er ook belangrijke andere factoren in het spel zijn lijkt ons niet onwaarschijnlijk. Dat wordt ook in de artikelen al aangegeven. Maar ja, een zondebok is gewenst...

Telegraaf artikel

Extra: Wat is er fout aan deze foto?

Een Amerikaanse column met mijmeringen rond een foto, onder het motto "Rokers en de rechten van het dierenrijk....."

18 april: Vragen bij juistheid nicotineverslaving als verklaring voor roken

Uit een onderzoek naar het belang van nicotineverslaving versus rookritueel bij het afkicken blijkt dat de tweede component erg belangrijk kan zijn. Tijdens het onderzoek bleken veel mensen tevreden te zijn met het roken van nicotinevrije sigaretten. Dat geeft aan dat de nicotineverslaving ondergeschikt kan zijn aan het ritueel van roken (de handelingen van het aansteken van de sigaret en het nemen van een trek) van een sigaret.

During breaks at work, Mattie Williams now reaches for a snack instead of a pack of cigarettes. "I never, you know, ate snacks or anything," she said. "I just used my break to smoke."

Op weg naar de volgende verslaving dus?

Ook uit een Isralisch onderzoek bleek enige tijd geleden dat de bewering dat roken puur alleen met nicotineverslaving te maken heeft, niet door de feiten gesteund wordt.

17 april: Defacto/Stivoro wil 50 miljoen per jaar voor rokenbestrijding

Een nieuw kabinet moet jaarlijks een kleine vijftig miljoen euro reserveren voor het bestrijden van roken. Het aantal rokers kan dan in 2004 met in totaal 340000 zijn verminderd.

Dat zegt Trouw over een nota die Defacto gisteren, krap een uur na de val van het kabinet, bekend maakte. Defacto verwacht met dat bedrag in staat te zijn het aantal rokers binnen tien jaar te halveren.

Dat is nogal pretentieus en waarschijnlijk meer pep-talk voor de eigen achterban dan realiteit. Nog gisteren werd een onderzoek bekendgemaakt waaruit blijkt dat, ondanks de rigoureuze Amerikaanse anti-roken campagnes, het aantal jongeren dat gaat roken in Florida nog jaarlijks toeneemt. Zelfs Californi, de staat met de meest rigoureuze aanpak, heeft niet meer dan 25% beperking van het aantal rokers laten zien, hoewel roken daar inmiddels bijna nergens meer in het openbaar is toegestaan en de onderdrukking gigantisch is.

16 april: Apothekers willen nicotine lollies tch blijven verkopen

Ondanks dat de FDA, de Amerikaanse instelling die toezicht houdt op de geneesmiddelen industrie, het verbiedt blijven apothekers de nicotine-lollies, k op Internet, aanbieden.

"We've advised our members to dispense these lollipops only with a valid prescription, to use childproof packaging, to avoid making any claims as to the effectiveness of these products, and to use FDA-approved ingredients," King said. The federal Food and Drug Administration had sent warning letters last week to three Internet pharmacies selling nicotine lollipops and nicotine lip balm.

16 april: Tabakswet in Eerste Kamer aangenomen

Net op de valreep (hadden ze niet even kunnen wachten?!), is in de Eerste Kamer vanmiddag de nieuwe Tabakswet via hoofdelijke stemming aangenomen. Alleen een aantal leden van de VVD stemden tegen. De plenaire vergadering van de Eerste Kamer is, vanwege de val van het kabinet, nu (te laat helaas) gestaakt.

16 april: Uitgerookt

In een artikel in de NRC wordt de geschiedenis beschreven van de anti-roken beweging in de VS en een overzicht gegeven van de situatie op dit moment.

In Amerika's tabaksoorlog bestrijdt het individualisme het moralisme. Roken is een recht in Amerika. Er niet aan blootgesteld worden ook. Terwijl burgers uitvechten welk recht voorgaat, doet de tabaksindustrie er alles aan om te voorkomen dat sigaretten een pariaproduct worden. Geld, genot en gezondheid strijden om de macht. Een puriteinse natie worstelt met zijn vrijheidsideaal.

Een gemiste kans om de rol van de farmaceutische industrie te beschrijven in deze oorlog. Maar dat zijn we al gewend van de journalistiek....

15 april: Ziekten verkopen, de farmaceutische industrie en het aanpraten van ziekten

In een tweetal artikelen in de British Medical Journal wordt beschreven hoe de farmaceutische industrie, door het overdrijven van de ernst van ziekten en door het aandikken van de cijfers van onderzoeksresultaten, probeert haar producten aan de man te brengen:

There's a lot of money to be made from telling healthy people they're sick. Some forms of medicalising ordinary life may now be better described as disease mongering: widening the boundaries of treatable illness in order to expand markets for those who sell and deliver treatments. Pharmaceutical companies are actively involved in sponsoring the definition of diseases and promoting them to both prescribers and consumers. The social construction of illness is being replaced by the corporate construction of disease.

Hoewel in de artikelen niet over roken wordt gesproken zijn de uitspraken hier opvallend overeenkomend met wat wij als Forces al langere tijd beweren: de farmaceutische industrie manipuleert de publieke opinie om haar medicijnen, gevraagd of ongevraagd, bij de consument door de strot te persen. Dat geldt niet alleen voor de normale huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar ook voor de serieuzer medicijnen en Nicotine Ontwenningsmiddelen..

Hartverwarmend vinden wij de volgende uitspraak over epidemiologisch onderzoek, die wij ook op andere plaatsen op onze site al langere tijd verdedigen:

Another important consideration is the reliability of studies of risk. Increased risks are often reported in case-control studies, which do not reliably identify moderate increases in risk. A much quoted and carefully done meta-analysis of case-control studies claimed to show a 30% increase in the risk of breast cancer after induced abortion, but this was later refuted by a large cohort study. Most epidemiologists interviewed by Science said they would not take seriously a single study reporting a new potential cause of cancer unless it increased the risk by at least a factor of three; some even noted that the lower limit of the confidence interval should exceed 3. Nevertheless, lay people are influenced by increases in risk of 50-100%, and this leads to much public anxiety and many negative changes in lifestyle. Some people, for example, will follow unappealing diets or quit sports when told that their bone mineral density is low, even though these diets may not affect bone mineral density and inactivity increases the risk of fractures.

14 april: CDC komt met nieuwe berekeningen rond de kosten van roken

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse federale volksgezondheid bureau, herberekende de kosten van roken en komt uit op een bedrag van 7 dollar per pakje. De voordelen die roken de maatschappij biedt (bijvoorbeeld kortere levensduur en daardoor minder verzorgingskosten) werden hierbij expliciet niet meegeteld. Wat niet in de persberichten wordt vermeld, maar wat het CDC wl in een briefing toegaf is het volgende:

"In general, smoking comes out SOMEWHAT HIGHER than other health behaviors, but certainly inactivity, and diet, and other health choices are very costly to society, and CDC is encouraging a broad base healthy lifestyle as the most effective way to reduced all lifestyle-related chronic disease."

Typisch is ook dat men naar voren komt met nieuwe berekeningen aangaande het aantal doden dat aan roken te wijten is. Dat getal is hoger dan een eerdere schatting, hoewel het aantal rokers in de VS sinds die eerdere schatting is gedaald! Hoe men aan deze cijfers komt is gedeeltelijk bekend. Wie denkt dat het echt gemeten doden zijn, zit ernaast: de aantallen slachtoffers van roken worden via een computermodel berekend. Al eerder kwam op deze methode en de gehanteerde cijfers fundamentele wetenschappelijke kritiek vanuit het Cato Instituut.

12 april: Met de kop in  het zand

Het Parool verhaalt over de vangog actie waarbij, via Internet, stickers ter beschikking worden gesteld die over de betuttelende spreuken op sigarettenpakjes kunnen worden geplakt.

Met een bijdrage van Forces Nederland.

11 april: Zyban in Engeland toegelaten

Factors doctors should consider when prescribing NRT and Zyban
opsommingsteken

Smokers intention and motivation to stop.

opsommingsteken

How likely it is they will follow the course of treatment.

opsommingsteken

If counselling and support are available.

opsommingsteken

If the smoker has used treatments to try to stop in the past.

opsommingsteken

If there are medical reasons why treatments are unsuitable.

opsommingsteken

Which treatment the smoker would prefer.

Mits onder medische begeleiding mag Zyban in de toekomst officieel worden toegepast in Engeland. Het afkickmiddel kwam onder vuur te liggen nadat gebleken was dat er relatief veel doden onder Zyban-gebruikers waren gevallen.

De medische begeleiding is strikt gereguleerd:. Er zijn een aantal regels geformuleerd waaraan de ontwenningstherapie moet voldoen willen de nicotine afkickmiddelen mogen worden gebruikt.

NICE, which began its appraisal of smoking cessation therapies in December 2000, recommends a two week prescription for NRT and a three to four week prescription for Zyban (bupropion) - which smoker's need to start taking one week before their target date. But it says smokers should only be given a second prescription for NRT or Zyban if they can show they are still trying to stop. If smokers do not manage to give up, NICE recommends they should not be given another course of treatment for at least six months.

11 april: FDA vindt nicotine-lollies illegaal

Lollies met daarin nicotine zijn illegaal zegt de Food and Drug Administration, het Amerikaanse orgaan dat toezicht houdt op geneesmiddelen. De lollies zijn officieel alleen op recept verkrijgbaar, maar er wordt nogal makkelijk mee omgegaan. Zo worden de lollies, die door veel mensen worden gebruikt om de rigoureuze Amerikaanse rookverboden te doorstaan, ook op een drietal websites aangeboden. Ook dat laatste is de FDA een doorn in het oog.

The FDA determined that the lollipops were being promoted as smoking-cessation aids (news - web sites), which under federal law renders them drugs and the agency must approve drugs before they sell. The FDA also declared nicotine-laced lip balm illegal and said it was looking into other unconventional stop-smoking products, like nicotine lozenges and nicotine water. It also is hunting other sellers of nicotine lollipops. "This is an important first step in regulating a whole range of new nicotine-laced products that have recently been brought to the market," said Matthew Myers of the Campaign for Tobacco-Free Kids, which petitioned the FDA last November to end sales of Triax Nicotine Water but hasn't received a response.

Wij ontkomen niet geheel aan de indruk dat deze actie bedoeld is om de omzetten van de officile nicotine vervangingsmiddelen op peil te houden en alternatieven af te schrikken.

11 april: "Roken veroorzaakt geestesziekte"

Hoofdschuddend lazen we op de Ananova website dit  nieuwe voorbeeld van stemmingmakerij rond de gevolgen van roken. Volgens een Amerikaans onderzoek (waar anders?) zouden 16-jarigen die roken, eerder last hebben van paniek- en angstaanvallen en schizofrenie:

Scientists found 16-year-olds who smoke a pack each day are 16 times more likely to develop panic disorders. They are also seven times more likely to become agoraphobic and five times as likely to develop general anxiety disorder.

Nou is er n uitspraak die altijd voor epidemiologisch onderzoek opgaat, en dat is dat je misschien kunt vinden dat er een verband is tussen twee zaken, maar nooit wat het oorzaak-gevolg effect is (causaliteit). In dit geval zouden wij eerder zeggen dat mensen/jongeren met dit soort karakter waarschijnlijk eerder zullen gaan roken. Dat lijkt logischer dan het statement dat als kop boven dit artikel staat.

10 april: Repliek op karaktermoord van Derek Yach (WHO) op Martha Perske

Martha Perske is al reeds sinds jaren een gewaardeerd onderzoeker voor Forces International, waar ze zich met name bezig houdt met research rond meeroken (ETS). In een artikel (al eerder op deze site beschreven) in de American Journal of Public Health (AJPH) - een vooraanstaand medisch tijdschrift - veegde Derek Yach, trekker van WHO's Tobacco Free Initiative, de vloer aan met inspanningen van de tabaksindustrie om tot normen te komen voor epidemiologisch onderzoek. Het artikel werd enige tijd later via een publiek pamflet door Forces fundamenteel bekritiseerd: niet de tabaksindustrie bedrijft junk science maar de WHO en haar bondgenoten.

In het artikel van Yach wordt terloops Martha Perske beschuldigd van eenzijdige contacten met de tabaksindustrie. Martha is n van de grote critici van het WHO-beleid aangaande tabaksontmoediging en daardoor blijkbaar vrij te schieten wild.

In de laatste uitgave van het tijdschrift krijgt Martha de kans zich te verdedigen, daarin gesteund door Pat Hagen, President van Forces Canada.

Martha's artikel op junkscience.com

10 april: Nieuw Frans medicijn zou kans op longkanker bij rokers verkleinen

Een pil die wereldwijd al lange tijd gebruikt wordt tegen een droge mond lijkt de kans op longkanker bij rokers te kunnen verkleinen.

Experts say large-scale testing will be necessary to show that the approach truly lowers the risk of lung cancer, but they say the latest findings make biological sense.

"It's an intriguing, promising finding in a small patient population," said Dr. Frank J. Rauscher III of the Wistar Institute in Philadelphia.

 Volgens de onderzoekers is het effect het grootst op ex-rokers, die nog steeds een verhoogde kans op de ziekte hebben.

10 april: Groenten verlagen kans op kanker bij rokers

Groenten als bloemkool, spruitjes en broccoli verlagen de kans op kanker bij rokers. Dat is de uitkomst van een New York's onderzoek. Een bijkomend resultaat van de studie is dat het drinken van bier de kans op darmkanker verlaagt.

People who ate less than two servings of cruciferous vegetables a week had higher urinary concentrations of the tobacco toxins than those who ate more, the study showed.
This suggests smokers should step up their consumption, Stephenson said, as some studies have suggested that they might not even eat two servings a week. He noted a typical serving is about the size of a fist.

9 april: "Mogelijke link tussen roken en kanker gevonden"

Engelse onderzoekers denken een verklaring te hebben gevonden voor het mechanisme dat kanker veroorzaakt in rokers. Rokers zouden een significant hoger niveau van insuline-achtige groeifactoren (IGF) in hun bloed hebben dan niet-rokers.

"Renehan said other research had recently established that insulin-like growth factors (IGFs) are linked to breast and colorectal cancer, prompting his team to examine associations between smoking and IGFs."

Wacht eens, dan zou er dus ook een verband moeten bestaan tussen roken en borstkanker? Nee dus. Darmkanker? Nee dus, nicotine lijkt hier zelfs positief te werken.

Hun eigen opmerking, aan het einde van het artikel, dat "...a much larger study would be needed to prove that smoking, levels of IGF, and cancer risk were all linked."  lijkt dus geenszins een overbodige opmerking....

8 april: Sigaretten, alcohol en paradoxen

In dit redactioneel artikel in de TimesUnion wordt alcohol afgezet tegen tabak. Alcohol heeft, bij matig gebruik, duidelijke gezondheidsvoordelen en tabak kent alleen maar nadelen, zegt de journalist, .

"There is simply no redeeming medical value to even one cigarette a day, or secondhand smoke, for that matter. It's all killer material, and anyone who doesn't accept it at this point is in denial. Yet here we have our state government more than willing to pluck the pockets of the addicted with the highest taxes in the land and do little for those who'd love to give it up but can't."

Blijkbaar is de journalist onbekend met de nog pas opnieuw bewezen preventieve werking van roken bij de ziekte van Parkinson en telt hij de morele hulp die roken kan bieden bij het verwerken van stress niet mee. Duidelijk weer een aanhanger van de puur lichamelijke kijk op gezondheid......

6 april: Gezondheid najagen is ongezond

In een artikel in de NRC legt verslaggeefster Ellen de Bruin uit hoe een slechte gewoonte gezonder kan zijn dan dwangmatig gezond leven:

"Waarom zou iemand in vredesnaam proberen zo lang mogelijk te leven, als dat leven helemaal in het teken staat van vervelende beperkingen die je jezelf oplegt? De test Livingto100.com geeft bijvoorbeeld aan dat mensen gemiddeld ruim een half jaar langer leven als ze geen koffie drinken. Als dat al waar is, is een leven zonder koffie je dan een halfjaar waard? Of kun je beter wat korter, maar prettiger leven?

Het is een oude vraag, die in deze tijden van gezondheidsgoeroes weer erg actueel is. En er zijn steeds meer mensen, ook medici, die wijzen op het gevaar van wat zij healthism noemen: het najagen van gezondheid als doel op zich, in plaats van als middel om een leuker leven te kunnen leiden.

In een lezing voor het Britse Social Issues Research Center hield psycholoog Peter Marsh onlangs een vurig pleidooi voor de slechte gewoonte. Hij betoogde dat dokters er zijn om hun patinten zo lang mogelijk van hun slechte gewoonten te laten genieten, waarschuwde voor de mogelijkheid dat achterblijvende groeperingen in de samenleving een ongezondheidsstigma krijgen opgeplakt."

6 april: Yugoslav Airlines kondigt rookverbod aan

De Joegoslavische luchtvaartmaatschappij kondigde afgelopen week aan dat roken niet meer zou zijn toegestaan aan boord van haar internationale vluchten. Het is n van de laatste maatschappijen in Europa die geen rookverbod kende.

5 april: Tabaksonderzoek onder jongeren

Uit een onderzoek onder jongeren in Lincoln County blijkt dat steeds meer jongeren op steeds jongere leeftijd tabak proberen.

"More and more kids don't think it's socially wrong anymore. And, I think when that awareness gets to that level- they don't think anything is wrong and more people are joining in," said Matthew Weiss, Tobacco Coalition Coordinator.

Miljoenen dollars worden er elk jaar in tabakspreventie gestopt en de antrokersorganisaties kloppen zich op de borst over de resultaten die ze halen. Het lijkt er eerder op dat ze in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen: de vraag naar hun werk lijkt alleen maar toe te nemen. Werk krijgen en werk houden?

4 april: Drum shag toch weer in oude pakje verkrijgbaar

Op verzoek van vele Drum-rokers, die zich ergerden aan de samengeperste tabak in de nieuwe verpakking, worden oude productielijnen ingezet om de shag ook weer in de traditionele verpakking te kunnen aanbieden.

4 april: Nicotine lollies baren zorgen in de VS

Nicotine lollies als afkickmiddel. Dat is de nieuwe trend in de VS. Maar men maakt zich er ernstig zorgen over:
"The nicotine lollipops, sold under names such as NicoPop and Likatine, are drawing fire because critics view them as unapproved drugs.

Rep. Henry Waxman, a California Democrat, said the pops contain nicotine salicylate, an unapproved form of nicotine that he said may harm children's livers in rare cases."

Meer info

4 april: Drinken, roken en vlees bakken oorzaken darmkanker

Onder een enigszins misleidende titel ('oorzaken' zou eigenlijk 'aanleidingen' moeten zijn)  verhaalt de Gelderlander over een onderzoek waaruit zou blijken dat stoffen, die in het lichaam ontstaan bij drinken, roken en vlees bakken, bij sommige mensen die daarvoor genetisch gevoelig zijn, darmkanker kunnen veroorzaken.

Eerder deze week werd al een onderzoek besproken waarbij met name deze kanker geweten werd aan een tekort aan zonlicht. Een bewijs te meer dat kanker niet aan simpel n enkele oorzaak valt toe te wijzen, maar er meestal een samenspel is van diverse oorzaken en aanleidingen.

Ook hier weer, evenals in het vorige bericht, zie je dat Europese onderzoekers wat subtieler met berichtgeving omgaan en niet zo gauw met een beschuldigende vinger naar n zondebok wijzen.

4 april: Rokers hebben niet mr last van terugtrekkend tandvlees

Het is typisch dat steeds weer de voor rokers wat positievere onderzoeken niet uit Amerika komen maar uit Europa. Zo ook dit Duitse onderzoek, waaruit blijkt dat tandvleesproblemen in het geheel niet veroorzaakt worden door roken. In eerste instantie bleek uit dit onderzoek zelfs dat het bij rokers minder voorkwam, maar na correctie voor andere co-variabelen blijkt er totaal geen verschil over te blijven.

3 april: Roken in het openbaar kan je vijf jaar cel kosten in Nigeria

Als een nieuwe wet wordt aangenomen kan roken in het openbaar je in Nigeria duur te staan komen. De lobbyactiviteiten van de Wereldgezondheidsorganisatie, met stevige steun van de farmaceutische nicotine industrie, lijken effect te sorteren in de derde wereldlanden.

Extra: American Iatrogenic Association

Deze vereniging houdt zich bezig met het aan de kaak stellen van (ziekte)gevallen die door de medische professie zlf worden veroorzaakt (Iatrogenic Illness).

"Despite the rare public discussion of iatrogenic illness, it is a significant cause of disease and death for Americans. To illustrate just how important iatrogenic illness has become, Time magazine has reported one estimate that 80,000 people are killed annually by doctors and medical treatments. That is about twice the number of Americans killed each year in car accidents."

Deze uitspraak heeft naar ons idee weinig toelichting nodig....

3 april: Zonlicht voorkomt kanker

Recent onderzoek spreekt de algemene regel dat zonlicht (huid)kanker veroorzaakt tegen. Zonlicht blijkt juist erg goed te zijn ter voorkoming van diverse kankers. Met name worden borst-, darm- en eierstokkanker genoemd maar ook andere kankers, die met de spijsvertering en het voortplantingsysteem te maken hebben, worden door de Vitamine D productie, die het gevolg is van blootstelling aan UV B licht voorkomen.
De medische wereld lijkt nog steeds problemen te hebben met een ziekte als kanker.....

3 april: Rechtszaak over 'light' en 'low tar'

Geldzuchtige advocaten vallen momenteel de drie grote tabaksfabrikanten aan op hun vermeende misleiding met betrekking tot hun lichte sigaretten. In dit commentaar wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar de overheid: zij heeft namelijk zlf de omschrijvingen voor dit soort sigaretten geaccordeerd en zelfs om de sigaretten gevraagd.

1 april: Nicotinepleisters en -kauwgum kunnen ernstige gezondheidseffecten hebben

Op nicotine gebaseerde afkickmiddelen kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben volgens een nieuw onderzoek. Het is met name de nornicotine, een afbraakproduct van nicotine, die invloed kan hebben op diverse chemische reacties in het lichaam, reacties die op hn beurt weer kwalijke gezondheidseffecten te weeg kunnen brengen.

Behalve Zyban zijn er op dit moment geen effectieve, niet op nicotine gebaseerde afkickmiddelen te koop. Zyban echter, wordt eveneens verdacht van ernstige bijwerkingen.

1 april: Dagelijks leven met een gevaarlijke stof

Zonder het te weten leven we dagelijks met een levensgevaarlijke stof in ons midden. De stof komt onder andere voor in onze voeding en in de natuur. De link hierboven leidt naar een website die uitgebreide informatie over de stof verschaft.

Dihydrogen Monoxide (DHMO) is a colorless and odorless chemical compound, also referred to by some as Dihydrogen Oxide, Hydrogen Hydroxide, Hydronium Hydroxide, or simply Hydric acid. Its basis is the unstable radical Hydroxide, the components of which are found in a number of caustic, explosive and poisonous compounds such as Sulfuric Acid, Nitroglycerine and Ethyl Alcohol.

Research conducted by award-winning U.S. scientist Nathan Zohner concluded that roughly 86 percent of the population supports a ban on dihydrogen monoxide. Although his results are preliminary, Zohner believes people need to pay closer attention to the information presented to them regarding Dihydrogen Monoxide. He adds that if more people knew the truth about DHMO then studies like the one he conducted would not be necessary. Meer info

1 april: 'Chemtrails' in Nederland

Vliegtuigsporen in de lucht bevatten stoffen die de hormoonhuishouding van de mens benvloeden. Ook boven Nederland komen ze voor!

1 april: Fijn stof

Jarenlange blootstelling aan hoge concentraties fijn stof uitgestoten door auto's, energiecentrales en fabrieken verhogen significant het risico op longkanker en hartziekten. Interessant is het volgende stukje tekst:

Arden Pope, professor of economics at Brigham Young University in Provo, Utah, the study's co-leader, said that while far less than the risks associated with active cigarette smoking, "we found that the risk of dying from lung cancer as well as heart disease in the most polluted cities was comparable to the risk associated with nonsmokers being exposed to second-hand smoke over a long period of time."

We mogen aannemen dat hiermee naar o.a. het WHO/IARC onderzoek wordt verwezen. Daar is echter slechts in n geval sprake van een statistisch significant verband tussen meeroken en longkanker: pas na zeer lange tijd blootstelling is er enig significant verschil te onderscheiden.

Wetenschap? Of Public Relations voor de (volks)gezondheidsindustrie?

Overzicht van metingen luchtkwaliteit


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, D pro-rokers organisatie van Nederland en Belgi

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001