Mei 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug
Het debat

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.orgNieuws items:

31 mei: De Telegraaf-i [] Binnenland - Rokers willen waarschuwing niet zien

Op de door de Wereld gezondheidsorganisatie uitgeroepen World No Tobacco Day zijn de nieuwe spreuken op de pakjes sigaretten het gesprek van de dag. De media besteden er volop aandacht aan. Forces Nederland staat in de ring tegen Trudy Prins van Stivoro in een live debat op Radio 1 en Stichting Rokersbelangen verschijnt in een reportage op 2 Vandaag. Bovendien kondigt de Stichting een ANWB voor rokers aan.

Meer aandacht voor de rokers dus. En nog wel aardig positief ook....

30 mei: Braziliaanse vrouwen stoppen niet vanwege angst voor gewichtstoename

In het 'land van de mooie vrouwen', Brazilië, is de angst voor gewichtstoename een belangrijke reden waarom vrouwen niet met roken stoppen. Dat blijkt uit een studie van een ziekenhuis in Sao Paulo.

Brazilian women show more resistance to quitting smoking than men. The National Cancer Institute found that the number of male smokers dropped by 14.7% in Rio de Janiero between 1989 and 2000, while the number of women smokers declined just 3.5%.

Dat de angst niet geheel onterecht  is bleek recent nog uit een Amerikaanse studie waaruit naar voren kwam dat, hoewel het roken in de VS belangrijk teruggelopen was, de zwaarlijvigheid epidemische vormen begint aan te nemen. Ex-rokers die snel aan gewicht toenemen? Zwaarlijvigheid is volgens Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, de tweede te voorkomen doodsoorzaak na tabak. De derde doodsoorzaak zijn de artsen zélf....

30 mei: Tabaksindustrie stopt "Beplak je Pakje".

Onder druk van de tabaksindustrie zijn de ontwerpers van van Gog (Beplak je Pakje) gestopt met de stickeractie vanaf hun website. Op de site wordt dat als volgt omschreven:

Vanaf 1 mei 2002 is de tabaksindustrie wettelijk verplicht om grote waarschuwingen over de gezondheid op hun pakjes te plaatsen. Boodschappen waarvan je mag verwachten dat die wel bij iedereen bekend zijn. Daarom bood Sticky Store via deze site de mogelijkheid om deze vertrutting van je pakje tegen te gaan. Door stickers met 'levenswijsheden' op je pakje te plakken, werden mensen ècht aan het denken gezet. Voor ieder merk was er een vel met negen bijpassende stickers te downloaden.

Een aardig initiatief waar, onder juridische druk vanuit de tabaksindustrie, op 26 april 2002 een punt achter is gezet.

Wat deze juridische druk vanuit de industrie inhoudt en waarom dat ze dit originele initiatief hebben aangepakt wordt op de site helaas niet vermeld.

29 mei: "Tabaksindustrie steunt horeca in verzet tegen totale rookverboden"

In een duidelijke poging de financiële en facilitaire bronnen van het anti-anti-roken verzet te ondermijnen wijst Super-Anti Stanton Glantz op de geijkte manier weer naar de tabaksindustrie. Wanneer je maar kan aantonen dat er bij verzet tegen de bemoeizucht van de anti-rookbrigades enige steun van de tabaksindustrie aanwezig is, ben je in staat het verzet te stoppen, is de theorie van deze fanatieke man. Inhoudelijke argumenten gelden dan niet meer.

Stanton Glantz, die zich steevast afficheert als een medisch deskundige (Dr.) maar dat niet is, voert zijn levenslange strijd tegen het roken vanuit de Universiteit van Californië. Al meerdere keren is hij berispt vanwege het geven van misleidende of onjuiste informatie.

28 mei: WHO-actie tegen roken in Azië

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) annonceerde vandaag een grote actie tegen roken in Azië. De getallen die door de WHO in het bericht worden gegeven zijn elke keer weer een verrassing. Al eerder berichtten we op onze site over het lukrake gebruik van voorspellingen door de WHO.

Met uitzondering van Singapore, Hongkong en Thailand wordt er in Aziatische landen in vergelijking met de rest van de wereld heel weinig gedaan om het roken tegen te gaan. De tabaksaccijnzen zijn laag en reclame wordt nauwelijks aan banden gelegd, evenmin als het sponsoren door tabaksfabrikanten, volgens het Reformatorisch Dagblad.

26 mei: Roken is Yang

Een bezoeker van onze site maakte ons opmerkzaam op deze pagina, waarin in Yin en Yang termen wordt beredeneerd dat roken in het geheel niet slecht hoeft te zijn:

Roken met inhaleren is energetisch yang.De yangenergie gaat naar het hart en longen. Mensen die roken om de zenuwen en de stress de baas te blijven voegen yang bij yang. Dat is een verstoring. Mensen die niet roken en gebukt gaan onder vertwijfeling, onzekerheid etc., en de reeds genoemde gezondheidsfactoren, verstoren de energie van nieren, lever, milt en hart en longen. Hun spijsvertering raakt daardoor ook verstoord. En dat kan ook een negatieve invloed op hart- en bloedvaten hebben.

Dank voor deze link, Jan!

26 mei: Hoe in Delaware de strijd werd gewonnen

Zoals we al eerder berichtten op deze site nam het parlement van Delaware (VS) een wet aan die roken in die staat compleet zou verbieden in restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. Dit artikel beschrijft de acties die de antiroken-organisaties in Amerika aan de behandeling van zo'n wet vooraf laten gaan. Geld speelt daarbij een cruciale rol doordat men in staat is het brede publiek te bereiken via de media:

"I had a ton of phone calls. More than I care to remember," Senate receptionist Jessica Davis said. The IMPACT Delaware Tobacco Prevention Coalition listed her telephone number in radio ads that ran leading up to the Senate vote.

Davis said all the people who called citing the radio ad favored the legislation.

The coalition also circulated postcards for bill supporters to sign and mail to lawmakers. Allan Waterfield, the coalition chairman, said 10,000 postcards were printed.

The coalition, which includes the American Lung Association, American Heart Association and American Cancer Society, commissioned a telephone poll of 500 statewide registered voters in January. Three in four people polled supported a ban on smoking in public places.

Rokers hebben dat geld niet - financiering van rokersorganisaties door de tabaksindustrie, waar nog geld zit, is taboe - en zullen dus altijd het onderspit delven.

Let ook op de dubieuze enquête (rechts) op deze pagina: als niet gevraagd wordt of je roker of niet-roker bent kun je het resultaat van de poll altijd in je voordeel uitleggen als anti. Als de meerderheid Ja antwoordt kunnen ze zeggen dat de niet-rokers in groten getale nu wél naar de restaurants zullen gaan. Als Nee de meerderheid krijgt kunnen ze zeggen dat de rokers blijkbaar zich door de wet niet laten weerhouden om de restaurants te blijven bezoeken!

26 mei: SMOKE GET IN YOUR EYES?

Een artikel op Yahoo beschrijft 'verrassend' dat er twee kanten zijn aan het bestrijden van roken: de niet-rokers EN de rokers-kant! Dat misten we nu al enige tijd, een genuanceerd verhaal...

26 mei: Zyban side effects, help!!

Een aantal gebruikers van Zyban melden hun ervaringen. Niet schrikken!

My husband stopped taking zyban a week ago after using it for 6 weeks to quit smoking. I'd rather die of lung cancer than go through what he's going through.

25 mei: Roken is dodelijk

Dat is de afschrikwekkende tekst die er boven deze site staat als je op de hoofdpagina binnenkomt.

Maar de schijnt bedriegt. Op deze site worden alle 'stichtelijke' teksten die op de sigarettenpakjes moeten staan, verzameld. Ook hebben bezoekers de kans zelf nieuwe teksten, die ze gevonden hebben, te uploaden.

Met andere woorden: een nieuwe anti-betutteling website is geboren. De weerstand tegen de ondemocratische tabakswet neemt toe! Bravo! En we steunen de initiatiefnemers van harte! (Ook voor verzamelaars...)

24 mei: Kinderen ontvangen $10.000 om hun leeftijdsgenoten te beïnvloeden

In de VS worden nu ook schoolkinderen omgekocht om de anti-tabakboodschap te verspreiden. Er is veel geld in het anti-roken kamp en het doel heiligt de middelen. Dus je zou verwachten dat het de anti-organisaties zijn die dit doen.

Niets is in dit geval minder waar. Het is de TABAKSINDUSTRIE die hier mee bezig is! Ze willen zó graag hun aardige gezicht tonen dat hun reclamegelden nu worden gebruikt voor anti-reclame. De wereld begint wel héél erg raar in elkaar te zitten.

"Lorillard Tobacco Company is 100 percent committed to reducing youth smoking and will continue to take an active role in spreading the message that kids should not smoke," says Steve Watson, vice president, external affairs, Lorillard Tobacco Company.

24 mei: Bad Science Never Dies

Wat gebeurt er met berichten over nieuwe ontdekkingen door onderzoek wanneer blijkt dat de onderzoekers er gigantisch langs hebben gezeten, fouten hebben gemaakt en de onderzoeksresultaten hebben moeten terugtrekken? Wanneer een onderzoek iets verrassend vindt, wordt het voluit in de media uitgespeld, maar in de bovenstaande gevallen horen we daar nooit meer iets over.

Een klassiek voorbeeld daarvan is het EPA-onderzoek over meeroken uit 1993. Er werd ijverig in de pers verhaald over het feit dat het Amerikaanse RIVM passieve rook als gevaarlijk beschouwde en op de Carcinogeen A lijst had geplaatst. Het feit dat het onderzoek later in 1998 door een Amerikaanse rechter voor het grootste deel naar de prullenbak werd verwezen heeft nooit uitgebreid de pers gehaald.

Op deze manier worden nieuwe waarheden gecreëerd, volgens deze commentator. Waarheden die hun eigen leven gaan leiden en grote gevolgen kunnen hebben voor de gemeenschap en de wetenschappelijke literatuur.

Budd and his colleagues acknowledged that there is sometimes a significant time lag (an average of 28 months) between publication and retraction. But they found that the flawed articles were cited in the scientific literature an astonishing 2,034 times after they had been retracted. The vast majority of these post-retraction citations treated the work as still valid, making no reference to the retraction.

At a certain level, these studies have become urban myths. Despite no longer possessing scientific authority, their repeated publication has let them take on a life of their own -- regardless of any grounding in truth. Such scientific myths are worse than simple scare stories about kidney stealing or the influence of the full moon, because future researchers unwittingly depend upon their (invalidated) analyses.

23 mei: Opdrinken of opsteken

Een nicotine drankje zou rokers kunnen helpen rokersvijandelijke plaatsen, zoals vliegvelden en werkplekken, te doorstaan. Dat is althans het idee dat een fabrikant van dit middel in dit artikel beweert. De anti's staan weer op hun achterste benen: het drankje moet mensen helpen te stoppen met roken vinden zij. En het is toch wel kindveilig? Want er zit een uiterst gevaarlijke, verslavende drug in het flesje!

23 mei: Zwarte sluiers en blote bierbuiken

John Jansen van Galen vraagt zich in het Parool af hoever de overheid kan gaan in het zich mengen in de persoonlijke leefwereld van mensen:

Je kunt vinden dat zij niet als zedenmeesteres en koddebeier behoort in te grijpen in het particuliere leven van mensen, maar dat doet ze wel waar het roken en racisme betreft. Op deze terreinen waren de maatschappelijke en politieke krachten sterk genoeg om interventie af te dwingen: in beide gevallen was de reden angst, respectievelijk voor de dood en voor rassenrellen.

In beide gevallen is ingrijpen dubbelzinnig en hypocriet.

23 mei: Gemengde gevoelens bij gezondheidsontwikkeling VS

Ondanks de verregaande inspanningen van de anti-rokenorganisaties en overheid in de VS zijn ze er niet in geslaagd de algemene gezondheidstoestand van het land fundamenteel te wijzigen. In 14 van de 47 onderzochte staten blijkt het roken alleen maar toegenomen te zijn. Zwaarlijvigheid blijkt over de volle breedte een probleem te worden (misschien door de grote aantallen ex-rokers?).  En dat geldt ook voor het overmatig drinken (binge drinking). Blijkbaar moet de stress van de Amerikaanse samenleving, als het niet via roken kan, toch een andere uitweg vinden.

Maar er is één troost: het aantal mensen dat autogordels is gaan dragen is toegenomen en het aantal borstonderzoeken onder vrouwen óók, ondanks dat er nogal twijfels zijn over het nut van dat laatste.

2Silk_A.JPG (10415 bytes)2 mei: NYC CLASH pakt anti-organisatie aan

Politieagente Audrey Silk's New Yorkse organisatie NYC CLASH klaagt bij de Amerikaanse belastingdienst IRS een anti-rokenorganisatie in die plaats aan vanwege het inzamelen van privé gelden. Dit inzamelen is volgens de Amerikaanse wetgeving niet toegestaan als een organisatie gesubsidieerd wordt via overheidsgelden.

Joe Cherner, leider van het formeel charitatieve SmokeFree Educational Services Inc., staat bekend om zijn agressieve lobbies voor rookvrije werkplekken en dito publieke gelegenheden.

Audrey Silk leidt al lange tijd een aan Forces International gelieerde organisatie die zich vaak succesvol te weer stelt tegen de rigoureuze anti-roken lobby in haar metropool:

"Adults who choose to smoke have had enough," Silk said.

"It's a daily attack on smokers. Excessive taxation and increased restrictions at the hands of the bullies, the social engineers and the greedy can no longer go unchallenged."

22 mei: Amerikanen vinden middel tegen longkanker

Amerikaanse onderzoekers denken dat ze een middel hebben gevonden tegen longkanker. Het middel, een neefje van vitamine A, lijkt in staat tumoren tot stilstand te brengen en zelfs de weefsel verandering bij beginnende lonkanker te stoppen. (Met video)

21 mei: Anti-rookwet in Delaware onder vuur

Hoewel de wet nog niet door de gouverneur is goedgekeurd, barst er grote kritiek los op de nieuwe rigoureuze rookwet die daar vorige week door het parlement van de staat werd aangenomen. De wet verbiedt roken in alle restaurants, bars EN casino's in de staat.

Vooral dat laatste, het rookverbod in casino's, lijkt de staat duur te staan te komen. Slecht bij kas als de staat is zouden ze een terugloop van het aantal casinobezoekers erg in hun portemonnee merken. Een onderzoek moet nu uitwijzen wat de gevolgen van de wet zijn voor de staatskas.....

21 mei: Laat de oorlog tegen frisdranken en snacks beginnen

Volgens het in de tabaksstrijd bekende recept buigt de gezondheidsindustrie zich nu over de volgende uitdaging: de aanpak van ongezond voedsel en te zoete frisdranken. Zwaarlijvigheid (obesity) is de tweede doodsoorzaak na tabak, beweert de beweging die een complete industrie werd. Ook hier dient de betreffende industrie miljarden dollars uit de zak geklopt te worden vanwege de schade aan de gezondheid die ze veroorzaakt heeft. En ook dat geld moet in de zakken terecht gaan komen van die mensen die het allemaal zo goed met ons voorhebben.

Na deze tweede aanvalsgolf tegen de Mac Donaldsen en Pizza Huts, waarbij de laatste mogelijkheden van genieten voor mensen om zeep zijn geholpen, mag verwacht worden dat de derde doodsoorzaak aan de beurt komt.

Alhoewel.... Zouden ze zo ver willen gaan? Zouden ze dan nóg niet in de gaten krijgen waar ze mee bezig zijn? Waarschijnlijk wél, want de derde te voorkomen doodsoorzaak is.... de artsen en medici zelf!

20 mei: "Rokers de dupe van Amerikaanse Master Settlement Agreement"

Het begint eindelijk tot de Amerikaanse media door te dringen: niet de tabaksfabrikanten hebben pijn van de financiële afspraken die door de beruchte Master Settlement Agreement in 1998 tussen die industrietak en een aantal Amerikaanse staten werd afgesloten, maar de rokers. Want de 246 miljard dollar die door de tabaksindustrie aan de staten moest worden betaald werd net zo vrolijk weer doorbelast in de prijs van sigaretten. Maar nu gaan ook de staten, ter dichting van hun gaten in de begroting, extra belasting op sigaretten heffen. Rokers betalen dus twee keer aan de staten. En waarvoor eigenlijk?

Dit artikel in de Boston Globe analyseert onder andere de wel erg oneerlijke situatie die is ontstaan.....

20 mei: Anti-roken organisaties huren top PR firma in

Dat anti-roken veel met macht maar zeker ook geld te maken heeft, dat wisten we al. Maar blijkbaar is er zóveel geld in omloop dat lokale en landelijke anti-rokenorganisaties (zoals de fanatieke organisatie Campaign for Tobacco-Free Kids) zich kunnen permitteren om één van de top-20 Amerikaanse Public Relations bedrijven in te huren.

Wij hebben erg met de Amerikaanse rokers te doen die nu nog meer fraai en ingenieus verpakte leugens op hun TV's en radiozenders te verwerken krijgen.

Extra: Think sick, Be sick

10 jaar geleden vonden onderzoekers toevallig een vreemd gegeven: vrouwen die dachten dat ze gevoelig waren voor hartziekten hadden een vier maal grotere kans om ze te krijgen, ondanks dat ze dezelfde risicofactoren hadden als een controlegroep.

"They're convinced that something is going to go wrong, and it's a self-fulfilling prophecy," said Harvard psychiatrist Arthur Barsky, who published an article earlier this year in the JAMA beseeching his peers to pay closer attention to the nocebo effect. "From a clinical point of view, this is by no means peripheral or irrelevant."

Barsky's target is drug side effects, which cost the U.S. health system more than $76 billion a year, according to a 1995 University of Arizona study. If even a small percentage of those costs are caused by patient expectations of harm, addressing the nocebo effect could save a nifty sum.

But convincing doctors that their patients' problems may be more than biochemical is no simple trick. The nocebo effect is difficult to study, and medical training leads doctors to seek a bodily cause for physical ills.

Hm. En al die anti-rokers die er van overtuigd zijn dat ze ziek worden van omgevingsrook????

19 mei: Japanse partij wil gevangenisstraf voor roken in het openbaar

"Anyone who smokes in public spaces in a way that may injure other people or damage their property with a lit cigarette will be given penalties ranging from a 10,000-yen fine to a 1-month jail sentence," read the draft of the bill drawn up by Democratic Party of Japan (DPJ) legislators.

Japan, met het grootste percentage rokers ter wereld (en het laagste aantal kankergevallen), gaat daarmee, naar alle waarschijnlijkheid daartoe aangezet door de Wereldgezondheidsorganisatie, de rigoureuze kant op.

Ook in een aantal Afrikaanse landen werden al eerder extreme straffen op roken in het openbaar gezet.

Extra: Statistieken farmaceutische industrie

De farmaceutenZe hebben gigantische fondsen tot hun beschikking en ze hebben een goede naam als helpers van de mensheid. Maar, terwijl hun onderzoeksstaf met 2% toenam, namen ze 59% meer personeel aan voor het marketen van hun geneesmiddelen... En ze deelden meer dan 7,2 miljard dollar uit aan gratis proefmonsters.

Als je dit lijstje naloopt dan vraag je je af hoeveel van hun beweringen echt zijn en welk gedeelte puur propaganda is....

17 mei: Genetisch gemodificeerde tabak ingezet tegen tandbederf

Geleerden die een vaccin ontwikkeld hebben uit genetisch gemodificeerde tabak zoeken een partner om daarmee acceptatieproeven voor het vaccin uit te voeren:

Ma declined to divulge results, but told Reuters that the vaccine clearly worked and a further partnership with a larger company was now needed for Phase III trials involving several hundred patients. The GM tobacco plants produce antibodies that bind to a protein on the surface of streptococcus mutans, the bacteria responsible for 95% of dental cavities. As a result, the bacteria cannot stick to the teeth and cause cavities.  

17 mei: Wereldkampioenschap voetbal niet voor rokers

De FIFA heeft met de Wereld Gezondheidsorganisatie afgesproken dat de komende wereldkampioenschappen voetbal in Japan en Korea in principe rookloos zullen zijn. Alleen in de stadions waar nu al aparte rookruimtes zijn mag worden gerookt.

De wedstrijden zullen beginnen op 31 mei, World No Tobacco Day, georganiseerd door de WHO.

17 mei: Zweden op weg naar striktere rookverboden restaurants

Met 271 tegen 34 stemmen heeft het Zweedse parlement een wet aangenomen die in 2004 in alle restaurants, bars en cafetaria's het roken zou moeten uitbannen. Al in 2003 moeten al deze gelegenheden op zijn minst één rookvrije afdeling hebben.

Er is een golf van kritiek losgebarsten vanuit de horeca sector. Het is daarom maar de vraag of de overheid deze wet op die termijn zal kunnen doorvoeren.

16 mei: De positieve effecten van roken

In een scriptie van een drietal geneeskundestudenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam onder de titel "Waar is roken nu goed voor?" wordt dieper ingegaan op de positieve effecten van roken. Ze komen daarin tot de volgende eindconclusie:

Roken blijkt een beschermende factor te zijn voor de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, colitis ulcerosa en endometriumcarcinoom. Dit effect kan met een grote waarschijnlijkheid worden toegeschreven aan nicotine. Dit kan ook via pleisters worden toegediend.  Deze beschermende factor zal nooit opwegen tegen de effecten van roken op longkanker en hart- en vaatziekten. Misschien zou nicotine wel als preventief middel gebruikt kunnen worden bij boven genoemde aandoeningen, maar daar zal meer specifiek onderzoek naar gedaan moeten worden.

Anders is het bij de plezierige effecten van roken. Deze effecten zijn wel direct gebonden aan het opsteken van een sigaret en zijn niet alleen het gevolg van de toegediende nicotine.

Rokers roken vaak met een doel, bewust of onbewust. Ze gebruiken het om te ontspannen, om met stress om te gaan, zich te concentreren of om even achterover te leunen en te genieten. Deze effecten zorgen voor een beter humeur, geven rust of  activeren juist, helpen de negatieve gevolgen van stress te verminderen, verbeteren de concentratie en doen sneller reageren. De belangrijkste reden waarom men echter rookt, blijft het plezier dat roken geeft en omdat plezier de mensen weerbaarder maakt tegen ziekte zou roken wel eens van grote waarde kunnen zijn voor de kwaliteit van leven.

16 mei: "The Smoking Nazis"

In een artikel in de Sierra Times bekritiseert Lee Robinson, een columnist van die krant, de werkwijze en claims van het Volksgezondheid establishment:

Governments have authority, human beings have rights. Rights always trump authority. The only legitimate function of a government is to protect the rights of the individual. Among these are the freedom to own and manage property as one sees fit, to do business where one chooses, to associate with people among whom one feels comfortable. These rights can only be justly circumscribed if they are exercised in a way that directly diminishes the rights of other individuals. There must be a clear and direct case of cause and effect to justify such circumscription, it is not sufficient to do so based upon a hypothetical extension of circumstances. The rationale that a small, highly abstract group of citizens might benefit from a broad repression is wholly inadequate. Simplicity is indispensable to good government at any level, federal, state or local. The only way to achieve simplicity and its attendant virtue, consistency, is to adhere to certain proven political principles. Most important among these is the strict limitation of the bureaucracy's ability to compromise the rights of individuals. The personal prejudices of any official are just that, personal. To exercise force against a group of citizens because they fail to live up to the arbitrary standards of a handful of bureaucrats is inexcusable. Rather than justify the actions of the perpetrators, it more accurately points to the unfortunate aspects of human nature that make such people so dangerous in their intolerance.

Perhaps the most insidious argument is the dodge of 'public health' issues. Certainly there are health concerns affecting the general population that could be described as issues of 'public health': sanitation, disease control and the like. Unfortunately, the term as generally used today does not refer to the physical well-being of the general population but to personal choices of the individual.

15 mei: "Rokers moeten minder vet eten ter voorkoming van alvleesklierkanker"

"Diet is a potentially modifiable factor in the prevention of pancreatic cancer, and modification of diet may particularly benefit smokers, who are at higher risk of the disease," according to Dr. Rachael Z. Stolzenberg-Solomon from the National Cancer Institute in Bethesda, Maryland and colleagues.

Ok, minder vet eten helpt je als roker om kanker van de alvleesklier te voorkomen volgens dit onderzoek. Maar deze kanker is erg zeldzaam en wat naspeuringen door Forces heeft ook nooit veel opgeleverd over het verband tussen roken en alvleesklierkanker.

Nou zou je kunnen zeggen dat minder vet eten toch altijd goed is en dat we dat al jaren proberen.  Maar nee, ook deze zekerheid mag volgens een artikel in The Independent in de prullenbak:

For years, we've been advised to eat a low-fat diet in order to help prevent heart attacks and promote weight loss. But, says Jerome Burn, the latest research suggests that such a diet may actually do more harm than good.

Nieuw onderzoek heeft, nu meer dan tienduizend verschillende 'light' producten in de schappen van de supermarkt liggen, uitgewezen dat jaren van minder vet eten geen noemenswaardig minder aantal hartziekten heeft opgeleverd. In tegendeel, het aantal zwaarlijvigen is in die tijd alleen maar toegenomen.

For instance, we've all been told to avoid animal fats because they are saturated and that saturated fat raises cholesterol levels in the blood. But half the fat in a steak is actually "monounsaturated" – the same type as found in "good for the heart" olive oil. The other half is, indeed, saturated but about a third of it is a type called stearic acid, which, like olive oil, raises the "good" HDL cholesterol in the blood. So just 30 per cent of the fat in a steak is the sort of saturated fat that can raise "bad" LDL cholesterol. However, even this demonised fat will simultaneously raise the "good" HDL. "All of this suggests," writes science journalist Gary Taubes, author of the Science article, "that eating a porterhouse steak rather than carbohydrates might actually improve heart disease risk".

Ach, misschien komen al deze afwijkingen maar door een oorzaak: we tobben te veel over onze gezondheid en dat voegt alleen maar toe aan de al bestaande stressfactoren. Laten we maar weer eens proberen te genieten van het leven.... Want genieten is gezond.....

Extra: Farmaceuten leven van pesticiden en.... de geneesmiddelen daartegen

Deze interessante webpagina laat duidelijk zien hoe het er in de farmaceutische wereld aan toegaat en hoe men hun omzet weet te genereren.

14 mei: "Nicotine breekt hersencellen af"

Uit een Frans onderzoek met ratten zou blijken dat roken hersencellen afbreekt en de aanmaak van nieuwe cellen remt. In het experiment werden ratten intraveneus nicotine toegediend en na het doden van de ratten bleken de hersenen van ratten die nicotine hadden genomen meer hersencellen afgebroken te hebben dan een controlegroep die géén nicotine had toegediend gekregen.

Dit soort dierexperimenten hebben een twijfelachtige reputatie. Enerzijds is het intraveneus toegediend krijgen van nicotine totaal onvergelijkbaar met roken waar een combinatie van stoffen via een totaal andere weg binnenkomt, anderzijds zijn ratten geen mensen en mag je aannemen dat ze anders reageren. Het aanbrengen van teer op de naakte huid van een rat en het feit dat als gevolg daarvan tumoren ontstaan bewijst immers ook niets.

Als je het Franse artikel leest zie je dat er drie doses werden gebruikt, waarbij de rat zelf (1 uur per dag!) kon bepalen hoeveel hij/zij tot zich nam. Bij de laagste dosis werd niets gevonden, hoewel deze overeenkomt met het roken van meer dan twee en een half pakje sigaretten door een mens van 75 kilo die alle nicotine uit een sigaret opneemt. En dat binnen één uur! Alleen bij de hogere doses (4 tot 8 pakjes per dag) werd de afbraak geconstateerd.

We zijn bovendien benieuwd naar de identiteit van de geldschieters van dit onderzoek..... En waarom wordt het niet gepubliceerd via een medisch tijdschrift, waardoor geen 'peer review' (meelezen door collega wetenschappers) is gedaan? Omdat deze tegenwoordig wat kritischer zijn geworden in het accepteren van junk science?

13 mei: Rokershokjes

Roker-IsoleercelEen man in Devon, Engeland, pikt op zijn manier een graantje mee van de anti-roken gekte. Hij ontwierp een rokershokje dat bij bedrijven buiten kan worden gezet en waardoor (heel humanitair!) de rokers niet meer in de regen hoeven te staan volgens de man.

Via een vernuftig ventilatiesysteem zal de rook bij de asbak en in het dak worden weggezogen waardoor de kleren van die arme rokers ook niet meer naar rook hoeven te ruiken.... Toch weer mooi meegenomen door de anti-rokers, nietwaar?

The shelter is small and by no means comfortable but it is proving popular. "I think it is excellent, it beats standing out in the cold and it keeps you dry when it's raining," said one smoker.

En comfortabel moet zo'n hok natuurlijk niet zijn. Dat bevordert alleen het roken. Het productiviteitsverlies wat door buiten roken wordt veroorzaakt is blijkbaar geen punt van discussie.

Wij pleiten voor de niet-werkloze rookplek. En behandel rokers niet als honden... Bespaar ons verder deze onzin!

13 mei: Anti-roken vaccin beëindigt testfase

Een nieuw vaccin, dat anti-lichamen tegen nicotine opwekt, is de eerste testfase gepasseerd. Deze testfase kijkt alleen of een geneesmiddel niet schadelijk is en toont nog niet aan of het middel wel werkt. Als het zou werken zou het, volgens de fabrikant, voldoende zijn een roker vijf injecties te geven om van het roken af te komen.

Als de volgende testen succesvol zijn zou het middel binnen vijf jaar op de markt kunnen komen.

Ho... Was roken nu alleen nicotineverslaving of zijn er nog meer zaken aan de hand? Het lijkt een goed marketingverhaal in de huidige tijden maar effectief? We wachten af....

12 mei: Mannen met kwik in lichaam hebben evenveel kans op hartziekten als rokers

Met name viseters hebben een hoge kans veel kwik in hun bloed te verzamelen. Uit een Fins onderzoek blijkt dat deze mensen net zoveel extra kans op hart- en vaatziekten hebben als rokers.

12 mei: Belastingverhogingen drijven rokers naar Internet

Verschillende staten in de VS proberen hun tekorten op de begroting op te vullen door het verhogen van de belasting op sigaretten en andere rookwaren. Het argument is dan meestal dat hierdoor rokers extra gestimuleerd worden om te stoppen. Sommigen gaan zelfs zo ver te beweren dat rokers blij zijn met deze prijsverhogingen omdat het hun deze extra stimulansen geeft. De zoveelste keer dat de wetenschap wordt misbruikt voor politieke doeleinden?

Maar, wie het laatst lacht, lacht het best. Dat geldt ook in rokersland. De grote hoeveelheden rokers die belastingverhoging niet als een welkome stimulans beschouwen, doen, hoewel het illegaal is, hun aankopen via andere kanalen: Internet, naburige staten of bij de indianenreservaten. Het grappige is dat hierdoor de rookstatistieken (verkochte hoeveelheden sigaretten) voor deze staten naar beneden gaan. Het lijkt alsof meer mensen stoppen dankzij de belastingmaatregelen. Resultaat: de staten krijgen extra geld in het laatje en kunnen zich daarnaast op de borst kloppen dat ze succesvol het roken bestrijden.

Maar ook de rokers zijn blij: via de nieuwe aankooplijnen krijgen ze de sigaretten voor de helft van de prijs.

Everybody Happy! En we roken stug door.....

11 mei: Vliegtuigen mengen hydraulische vloeistoffen in cabinelucht

Bij een rechtszaak van 26 piloten uit Alaska tegen Boeing en Honeywell blijkt dat al jarenlang de cabinelucht bij diverse typen vliegtuigen verontreinigd wordt door hydraulische vloeistoffen die van buiten het vliegtuig worden aangezogen.

"This is a big environmental issue with serious consequences," says Jean Christophe Balouet, an environmental consultant based in Paris who has worked for flight crew unions in several countries. Airlines and aircraft makers, he says, have been "reluctant to admit contamination takes place because they'd have to compensate the people who have been exposed."

Het probleem doet zich al sinds de 80'er jaren voor en veel bemanningsleden vrezen voor hun gezondheid. Maar de fabrikanten verweren zich met de opmerking:

Both companies dispute the flight attendants' claims. They say fumes that enter the passenger cabin don't contain enough chemicals to cause harm. The lawsuit is believed to be the first to assert that an aircraft maker is responsible for the quality of the air breathed by passengers and airline crews. Jets built in the 1980s and since use 50% recirculated cabin air, instead of 100% outside air, as earlier models do.

Die laatste opmerking, de verminderde aanvoer van verse buitenlucht in moderne toestellen, bevestigt wat wij hier op deze site al langer beweren: sinds het roken uit vliegtuigen is verbannen is de kwaliteit van de cabinelucht door verminderde aanvoer van frisse lucht fors verslechterd.

En dit probleem van chemische stoffen in de cabinelucht is blijkbaar minder erg dan roken aan boord?

10 mei: Roken goed bij restenosis

Een politiek incorrect onderzoek, en dus niet in de Nederlandse pers verschenen, toont aan dat mensen die roken, minder vaak opnieuw behandeld hoeven te worden na een dotterbehandeling. Restenosis, het dichtgroeien van een gedotterd bloedvat, komt significant minder vaak voor bij rokers dan bij niet-rokers.

Recent studies have suggested that smokers may require less frequent repeated revascularization after percutaneous coronary intervention (PCI) compared with nonsmokers. In patients undergoing contemporary PCI, cigarette smoking is associated with a lower rate of subsequent TLR without affecting angiographic restenosis. These findings have important implications for the follow-up of smokers after PCI and suggest that cross-study comparisons of rates of clinical restenosis must account for the potential confounding effect of smoking.

10 mei: Teer- en nicotinegehalte op pakje shag

De Nederlandse shagfabrikanten gaan rokers informeren over het teer- en nicotinegehalte in zelfgedraaide sigaretten. In de komende weken krijgen shagkopers in de winkel een folder waarin hun wordt uitgelegd dat ze het teer- en nicotinegehalte kunnen beïnvloeden door dunnere shagjes te draaien.

Een en ander is het gevolg van druk die oud-minister Borst op de shagfabrikanten heeft gelegd om één waarde voor teer- en nicotinegehalte op de pakjes te vermelden. De plicht daartoe gaat op 1 mei 2003 in. Dan moet op alle verkochte pakjes de vermelding staan.

Wij, shagrokers, danken de minister voor het afdwingen van deze hoogst interessante informatie. We zullen er veel voordeel van hebben. Maar niet heus.... Doe maar eens wat aan de wachtlijsten!

9 mei: "Zelfs op de stoep roken beschadigt je kinderen"

Heb wordt al gekker en gekker in anti-roken sprookjesland. Uit dit onderzoek door een ziekenhuis in Ohio zou blijken dat ouders die buiten voor de voordeur roken hun kinderen schade zouden aanbrengen. Ook hier weer, net zoals in een onderzoek waarover we op 7 mei rapporteerden, wordt het cotinine niveau in de kinderen als bewijs genomen.

Misschien dat de ouders beter niet meer buiten kunnen roken, aangezien het lijkt alsof de kinderen in die tijd stiekem tomaten en broccoli tot zich nemen, groenten waarvan bekend is dat ze ook het cotinine niveau in het lichaam verhogen. Een onbetrouwbare meetmethode dus. Binnen roken is sowieso beter omdat dat de weerstand van de kinderen tegen longziektes verhoogt (Zie ook WHO rapport).

Overigens staat dit ziekenhuis ook op de subsidie lijst van de Robert Wood Johnson Foundation, een stichting die met honderden miljoenen dollars aan farmaceutische fondsen vele anti-tabaks onderzoeken betaalde en dat nog steeds doet..

9 mei: Monniken moeten stoppen met roken

Een Cambodjaanse Boeddhistische monnik rookt een sigaret in Phnom Penh. Anti-roken activisten drongen bij Boedhistische monniken uit Thailand, Cambodja en Sri-Lanka aan om te helpen tabak te bestijden. Maar de activisten verklaarden ook dat één van hun belangrijkste opdrachten het bestrijden van roken bij de monniken zélf was.

Ongeveer 36 procent van Cambodja's 59.000 monniken rookt.

9 mei: De "Voor-Je-Eigen-Bestwil Politie" komt eraan!

The real reason for the attack on smokers is that many people are offended by the tobacco odor. Unfortunately, in their quest to eliminate tobacco fumes, Americans are willing to trade away constitutional principles and rule of law.

Tyrants are never satisfied. They've lined up new victims. Surgeon General David Satcher has provided them with ammunition by describing obesity as America's No. 1 killer, costing 300,000 lives annually.

De aanval op de individuele levensstijl van mensen neemt steeds meer buitenproportionele vormen aan. In dit artikel wordt ingegaan op de nieuwste "hype", de aanval op verkeerd eten.

In Texas kunnen sinds deze week kinderen die tijdens school Big Macs verorberen, of die op een andere manier laten merken niet gezond te eten, gestraft worden. De ouders van deze kinderen kunnen hoge boetes tegemoet zien als ze hun kinderen toestaan zich vol te proppen met Junk Food. In Amerika gaan de eerste stemmen op om ook belasting op vet te heffen....

Het ziet er naar uit dat we als rokers binnenkort versterking gaan krijgen van actiegroepen die het opnemen voor de vrijheid te eten wat je wil.....

8 mei: Een suikerpilletje tegen een depressie is moeilijk te verslaan

Miljarden worden er uitgegeven om anti-depressiemiddelen te ontwikkelen, maar er is één middel dat het steeds weer doet:

After thousands of studies, hundreds of millions of prescriptions and tens of billions of dollars in sales, two things are certain about pills that treat depression: Antidepressants like Prozac, Paxil and Zoloft work. And so do sugar pills. A new analysis has found that in the majority of trials conducted by drug companies in recent decades, sugar pills have done as well as -- or better than -- antidepressants. Companies have had to conduct numerous trials to get two that show a positive result, which is the Food and Drug Administration's minimum for approval.

Kortom, zelfsuggestie is de belangrijkste werkende factor bij de behandeling van depressies. Een waarheid die door de farmaceutische industrie niet graag onderkend zal worden, aangezien het grote omzetdalingen zou bewerkstelligen indien dit uitgebreid publiek gemaakt zou worden.

Het is in deze context logisch je af te vragen of de enige werking die van nicotinepleisters, Zyban en andere ontwenningsmiddelen uitgaat niet op dezelfde werking gestoeld is. De succespercentages die bereikt worden liggen in de zelfde grootteorde als de hier gepresenteerde cijfers voor de placebo's. Misschien toch weer tijd om meer aandacht aan de psychologie te besteden?

7 mei: "Kinderen die meeroken scoren lager"

Het is omfloerst met mitsen en maren maar het wordt wél ronduit gezegd: kinderen waarvan de ouders roken scoren lager op intelligentietests dan hun meer bevoorrechte soortgenoten.

Buiten dat de beweringen met veel omhaal naar voren worden gebracht concluderen wij hier diverse tekortkomingen in het onderzoek:

  1. Er lijkt geen rekening te worden gehouden met het feit dat roken vooral in de lagere milieus voorkomt. Daardoor zullen kinderen van rokers in een dergelijk onderzoek sowieso al lager scoren

  2. Het gebruik van cotinine als maat (bio-marker) voor nicotineblootstelling is nog steeds omstreden. Veel normale groenten zoals tomaten bevatten ook cotinine. Als niet voor de consumptie van deze groenten wordt gecorrigeerd zeggen de metingen niet veel.
  3. De financiering van het project is onduidelijk. De organisatie die het onderzoek uitvoerde levert wel 59 hits op op de site van de Robert Wood Johnson Foundation en wordt dus blijkbaar vaker betaald door de farmaceutische industrie. Objectiviteit is dan niet gegarandeerd.

Tenslotte spreekt de onzekerheid ook uit de volgende uitspraak:

"It's a very small effect they're seeing," says Dr. Peter Stavinoha, a neuropsychologist at Children's Medical Center of Dallas. "But if we keep identifying factors that account for a point here and a point there, eventually you do come up with a significant difference. It's important to take away any obstacle to children's development. If we can remove an environmental factor, we should."

Baat het niet dan schaadt het niet?

7 mei: Vliegtuigmaatschappij adverteert met roken-vluchten

Je gelooft eerst je ogen niet. Je belt hun info-lijn en ja, deze luchtvaartmaatschappij meent het echt: de laatste vier tot vijf rijen in al hun vluchten naar de populaire vakantiebestemmingen (inclusief Turkije, Marokko, Tunesië en Egypte) zijn roken-plaatsen! De maatschappij opereert onder andere vanuit diverse dicht bij de Nederlands/Duitse grens gelegen vliegvelden.

Een applaus voor Berlin Air! Steun de maatschappijen die JOU steunen!

Extra: eBook: Smoker's Paradox

In een fictieve wereld bestaat er een bewezen voordeel van roken. Het boek, on-line te lezen en geschreven door een arts, baseert zich op wetenschappelijk bewezen feiten met betrekking tot roken.

6 mei: Parodie op rookverbod New York

De New York Times steekt op deze pagina de draak met het rookverbod voor nieuwe bewoners van het appartementencomplex waarover wij enkele dagen geleden verslag deden.

Extra: Roken op Bodrum Airport

Een impressie van het rookbeleid op een Turkse luchthaven.

5 mei: Kankerpatiënten blijven roken

Even patients whose cancer has probably been caused by tobacco cannot manage to give up the habit, research suggests. Almost one-quarter of patients with non-terminal head and neck cancers continued the habit despite their doctors' dire warnings.

De sigaret als troost in moeilijke tijden wordt blijkbaar nog steeds niet begrepen door het moderne medische establishment. Dat is duidelijk. Het twee-dimensionale denken van deze mensen blijkt ook duidelijk uit een andere opmerking in het artikel:

UK expert Professor Ian Stolerman, from the Institute of Psychiatry in London, said that the results were testament to the addictive power of nicotine.

Nieuw onderzoek laat namelijk zien dat roken minstens zoveel het gevolg is van een ander mechanisme, vergelijkbaar met niet-stofgebonden gewoontes als gokverslaving. Nicotine is in veel gevallen niet eens essentieel om de gewoontebevrediging te geven.

4 mei: No-smoking drug 'better for quitters'

"Women are more likely to give up cigarettes if they take smoking cessation drugs rather than depend on nicotine replacement therapy, research suggests.
A study by doctors at Oregon Health and Science University in the US found women who took the anti-smoking drug bupropion were more successful in kicking the habit.
Bupropion is marketed as the anti-smoking drug Zyban. However, it is also prescribed as an anti-depressant under the name Wellbutrin.
"

Rokende vrouwen die van plan zijn te stoppen, zouden dus beter Zyban kunnen gebruiken dan dat ze nicotine-vervangende therapieën gebruiken, zoals bijvoorbeeld pleisters en kauwgum. Dit zou de stoppoging meer kans van slagen geven (maar garandeert dus nog lang geen succes).
Dat is me nogal een conclusie, want zoals we inmiddels weten is het gebruik van Zyban niet geheel zonder risico: alleen al in Groot Brittannië zijn er al 58 mensen aan overleden. Wereldwijd zijn dat er al veel meer.

Overigens is deze studie weer ondersteund door GlaxoSmithKline, de producenten van Zyban. De conclusie dat het dan ook niet om een objectief rapport kan gaan, maar meer een reclame-uiting is, lijkt dan ook gerechtvaardigd.

4 mei: Britney Spears rookt!

"NEW YORK (AP)_ A photographer has caught pop star Britney Spears on film smoking a cigarette, after she's been preaching for years that she was against the habit. The 20-year-old singer once told the News-Sentinel in Knoxville, Tenn., "I don't believe in drugs or even smoking. I believe in God.""

Eindelijk weer eens een nieuwtje waar we weer eens om kunnen lachen: een tieneridool die in alles een anti-roker lijkt te zijn, maar zelf ook wel eens opsteekt. Wat hypocriet: nu valt ze dus toch nog door de mand, al zijn er al wel eerdere meldingen geweest dat ze zou roken.

Voor echte fans van haar zal dit nieuwtje weinig uitmaken: ze blijft populair en haar CD's worden massaal gekocht.

2 mei: Aanvulling op reclameverbod (zie 1 mei)

Ook in Nederland moet een algeheel verbod op tabaksreclame worden ingevoerd, volgens inmiddels ex-minister Borst. Ook hier gelooft men volop in de leugen dat tabaksreclame de jeugd aan het roken brengt.

Niets is echter minder waar: kijk maar eens naar Italië. Al meer dan 40 jaar is daar elke vorm van tabaksreclame verboden. Het land heeft echter een hoger percentage rokers dan Nederland en behoort tot de landen met het hoogste percentage rokers in Europa.

2 mei: New Yorkers mogen thuis niet meer roken

"NEW YORK (Reuters) - A Manhattan cooperative housing board has become the first operator of a large complex to ban new owners from smoking in their own apartments. Last week's vote by the board of a 452-unit building at 180 West End Avenue near Lincoln Center was first reported by the New York Times on Tuesday.

The board unanimously adopted the smoking ban after residents complained about smoke seeping through their vents, according to the paper. The co-op board will require buyers to declare whether they smoke, an admission that could lead to the rejection of their application, the paper reported.

The rule will only apply to new owners who move in after April 22."

Je kon er op wachten; het was slechts nog een kwestie van tijd, maar dit slaat natuurlijk alles: een rookverbod in je eigen woning. Daar ben je als woningzoekende roker mooi klaar mee. De regeling geldt alleen voor nieuwe bewoners van het complex die er vanaf 22 april hun woning betrekken; huidige rokende bewoners mogen blijven roken.

De regeling zou zijn ingevoerd vanwege klachten over binnendringende rook via ventilatie-openingen, maar dat zegt uiteraard meer over de staat waarin het complex verkeert en de aard en werking van de ventilatie, dan dat er werkelijk sprake zou zijn van rookoverlast. Zeker als je bedenkt dat huidige rokende bewoners hun gewoonte niet hoeven op te geven in eigen huis.

Deze zaak kan nog een leuk vervolg krijgen als huidige rokende bewoners kunnen aantonen dat ze door de nieuwe regeling benadeeld worden als ze hun appartement willen verkopen. Mark Lipschutz, hoofd afdeling onroerend goed van het advocatenkantoor Kronish Lieb Werner & Hellman, zegt hierover: "Current owners could challenge the rule on the grounds that it would make it harder to sell their apartments. Courts look down on concepts that tie up the marketability of a property."

Er is dus nog de mogelijkheid dat het rookverbod uiteindelijk weer wordt ingetrokken. 

We blijven deze ontwikkelingen uiteraard op de voet volgen.

1 mei: Totaal rookverbod in Noorwegen

Als het aan de Noorse regering ligt, doen rokers vanaf 2004 niet meer mee aan het maatschappelijke leven. Roken wordt dan overal verboden, behalve dan buiten of in je eigen huis.

Natuurlijk ook hier weer het argument dat de niet-roker beschermd moet worden tegen de gevaren van het meeroken. Dat die gevaren er helemaal niet zijn, schijnt de regering ook daar helemaal te ontgaan. Nee, men komt cijfers over sterfgevallen die door meeroken zouden worden veroorzaakt. Ook daar dus de terreur van de anti-rokers die zich baseren op junkscience en niets en niemand ontzien om hun doel te bereiken. Rokers wordt niets gevraagd.

1 mei: Jaarlijks 3000 doden minder door reclameverbod tabaksproducten

"The Government says a ban on tobacco advertising and promotion would help prevent 3,000 deaths and save the NHS more than £40 million every year."

Dit is tenminste wat de Britse overheid beweert. Health Secretary Alan Milburn voegt daar nog het volgende aan toe: "smoking is a "public health disaster" and there is "crystal clear" evidence to show a ban on tobacco advertising would help save lives."

Dat is ferme taal, maar waar is dat bewijs dan? Is het niet al heel lang bekend dat reclame voor tabaksproducten slechts het marktaandeel van de spelers op de rookwarenmarkt beïnvloedt? Is het niet bekend dan dat experimenteren met roken en het uiteindelijke beginnen vaak een kwestie van groepsdruk (peer pressure) is en dat nieuwsgierigheid hierbij een grote rol speelt.

Even verderop: "Today's teenager is tomorrow's regular smoker and regular customer." Commentaar niet nodig, Alan Milburn slaat hier de plank volledig mis, wanneer hij denkt dat een reclameverbod hier zal helpen.

"Today we can begin to break that link. This Bill will protect children, reduce smoking and so save lives." Nee, nee en nog eens nee. Zoals zonet al uitgelegd, haalt een reclameverbod niets uit.

Mensen blijven roken, reclameverbod of niet. Wanneer gaan overheden nu eens tijd en geld steken in werkelijke problemen in plaats van te komen met absurde wetten die de individuele vrijheid en levensstijl van hun burgers ernstig inperken en voor sommige groepen ronduit discriminerend zijn? 

1 mei: In november gaat bijna overal een rookverbod gelden

"AMSTERDAM - De roker krijgt het zwaar. Met de invoering van de nieuwe tabakswet worden de plekken waar nog mag worden gerookt ingrijpend teruggedrongen. Minister Borst wil onder meer het roken verbieden bij McDonald's, omdat daar overwegend jeugdigen komen. Uitgangspunt van de wet: bescherming van de niet-roker."

Het blijkt de overheid volledig te ontgaan dat zij bezig is op basis van junkscience. Geen enkel onderzoek heeft de schadelijkheid van meeroken kunnen aantonen, zoals het EPA-rapport (de antirokersbijbel) uit 1993 en het WHO-onderzoek uit 1998.
Verder is de overheid op een dergelijk discriminerende manier bezig, dat je je begint af te vragen of er hier nog wel van een democratie sprake is: er wordt beslist over 35% van de bevolking zonder dat er ook maar naar hen geluisterd wordt. Een schande!

Voor wat betreft de ongeldigheid van het EPA-rapport dat ook nog eens in 1998 door een Amerikaanse rechter naar de prullenbak is verwezen wegens verregaand geknoei en gebruik van niet-wetenschappelijke methoden, verwijs ik naar het EPA-rapport
Voor wat betreft de WHO verwijs ik naar het WHO-onderzoek


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001