Juli 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comit van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.orgNieuws items:

15 juli: Voorbehoedsmiddel uit tabaksplant

Indische wetenschappers hebben in samenwerking met Duitse collega's een goedkoop voorbehoedsmiddel ontwikkeld dat gemaakt wordt uit genetisch gemodificeerde tabaksbladeren. Uit de tabaksbladeren wordt een anti-lichaam bereid dat ingrijpt op een hormoon dat direct na een bevruchting vrijkomt. Het anti-lichaam kan het enige dagen in het lichaam volhouden en is dus erg geschikt ter voorkoming en bestrijding van de gevolgen van een ruig weekendje...

15 juli: Goedkope sigaretten in Engeland van slechte kwaliteit

Counterfeit cigarettes
75% more tar
28% more nicotine
36% more carbon monoxide

De hoge accijnzen die de Engelse regering op tabaksproducten heeft gelegd om het roken te ontmoedigen leveren, naast smokkel, nog andere nadelen op: er komt een slecht soort sigaretten op de markt, een soort dat met name voor jongeren aantrekkelijk lijkt te zijn. De goedkope sigaretten bevatten veel meer schadelijke stoffen dan de normaal in de handel zijnde en goedgekeurde sigaretten.

De sigaretten lijken voornamelijk uit China te komen:

Many of those are produced in workshops in China in unhygienic conditions. Experts think more than 100 billion counterfeit cigarettes are produced each year in remote villages in China.

15 juli: Voedselvergiftiging op anti-tabaksconferentie

Op een anti-tabaksconferentie in Kansas, met tabaksgelden (dus door rokers) betaald, zijn 50 van de 350 deelnemers ziek geworden door wat een voedselvergiftiging lijkt te zijn.

Officials have ruled out the possibility that it was a bioterrorist attack.

Misschien een actie van een aantal Amerikaanse rokers die het zat waren constant als pispaal te dienen?

14 juli: Op weg naar een veiliger sigaret?

Onderzoekers die zich alsmaar bezig hebben gehouden met argumenten zoeken om te stoppen met roken lijken een andere richting in te gaan. Ze beginnen te beseffen dat het misschien, hl misschien, wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat roken niet voor iedereen hetzelfde betekent. Ook in Nederland is een wetenschapper bezig via tweelingenonderzoek te kunnen vaststellen dat roken een genetische basis heeft. De eerste resultaten wijzen al in die richting.

In dit artikel beschrijven wetenschappers uit diverse onderzoeksinstituten en universiteiten dat het wel eens mogelijk zou kunnen zijn dat veel rokers cht niet kunnen of willen stoppen:

About half of adults who ever smoked have quit, experts said. Dr. Richard Hurt, director of Mayo Clinic's Nicotine Dependence Center, is among those who believe that genes play a role, at least in susceptibility to nicotine. "Some experimented with cigarettes and did not become smokers," he said. "They are genetically different compared to those who smoke a few cigarettes and are hooked right away."

That makes some experts believe it's harder for them to quit, yet there is no clear evidence one way or the other, said Dr. David Burns, a tobacco researcher at the University of California in San Diego. In any case, he said, "We will have a large population smoking for an extended period of time."

Dit zijn hoopvolle berichten van het anders altijd zo zwart/wit denkende anti-rokersfront. Misschien dat een veiliger sigaret dan toch maar geaccepteerd moet worden?

14 juli: Anti-rookorganisatie start miljoenenclaim

De Stichting Tabaksclaim Nederland, voorheen Stichting Rokersfonds, gaat namens voorlopig 100 rokers, ex-rokers en 'meerokers' de tabaksindustrie, naar Amerikaans model, geld uit de zak kloppen. Althans, dat hopen ze voor elkaar te krijgen:

"In de Verenigde Staten is het ook gelukt en wij hebben dezelfde westerse cultuur." zegt letselschade advocaat Verkruisen in dit artikel in de Telegraaf.

Daar slaat hij toch de plank even mis: wij hebben in Nederland gelukkig niet zo'n 'suing-cultuur' als in de Verenigde Staten waar bij een soortgelijk proces de tabaksindustrie, via de zogenaamde 'Master Settlement', $246 miljard uit de zak werd geklopt. Dat geld komt nu, via de staten gedeeltelijk terecht bij anti-rokersorganisaties die daarmee het leven van de roker in de VS tot een hel maken. Voor een ander gedeelte wordt het heel plat gebruikt om de begrotingstekorten van de staat aan te vullen.

De tabaksindustrie, op haar beurt, belastte de afgedwongen bedragen gewoon weer door naar de rokers door het verhogen van de sigarettenprijs, kort daarna gevolgd door de staat via het extra verhogen van de accijnzen. Als gevolg van de uitkomst van het proces werden de rokers dus drie keer gepakt: extra pesterijen, verhogen van de prijs van tabak en extra accijnsverhogingen...

Dat rokers dit Nederlandse initiatief steunen vinden wij zeer kortzichtig en dom. De ervaringen in de VS leren dat het winnen van een dergelijk geding verschrikkelijk terugslaat op de roker zelf. Wij willen dan ook alle rokers ten sterkste aanraden dit initiatief NIET te steunen!

Overigens blijkt het met deze kosten van rokers nog wel mee te vallen.

Artikel in Gelderlander

13 juli: Hoge belasting New York legt Indianen geen windeieren

De verhoging van de belasting op tabaksproducten in New York waardoor de prijs per pakje tot $7 oploopt levert de staat een gigantische derving van inkomsten op accijns op van $24 miljoen per maand. Massaal gaan de New Yorkse rokers inkopen doen bij naburige indianen reservaten en op het Internet.

"We get a lot of Manhattanites stopping by on their way out to the Hamptons with a list of orders from friends and co-workers," said Harry Wallace, chief of the Unkechaug Nation and owner of the Poospatuck Smoke Shop and Trading Company, the first shop to open on the reservation, in 1991. "They say, `This carton is for Jane, this carton is for Sharon,' etc. But it's perfectly legal to buy cigarettes for your friends."

"Before we had tobacco shops, we had a welfare economy and the state was paying for that," Chief Wallace said as he lighted a Marlboro Red. "We couldn't focus on our political, social and educational rights because we were focused on day-to-day survival. Now we're not. Now we are empowered."

De volgende stap is nu natuurlijk intensieve controles van de kofferbakken op 'gesmokkelde' sigaretten?

12 juli: Niet-roken poppodia uitgesteld

In een ministersvergadering vanmiddag is besloten het strengere rookbeleid tch maar aan het volgende kabinet over te doen!

Van uitstel komt afstel! We zullen het komende kabinet stevig onder druk gaan zetten om de vermaledijde tabakswet van Borst terug te trekken!

Teken onze petitie!

12 juli: "Ouders letten te weinig op astmatische kinderen"

Uit een Amerikaans onderzoek worden een aantal opmerkelijke eindconclusies getrokken die, vergeleken met ander onderzoek, de plank flink mis lijken te slaan. Allereerst de volgende opmerking:

Tobacco smoke and pet dander are proven triggers of asthma attacks in children.

In een Engels onderzoek naar astmaveroorzakers worden roken en huisdieren in het geheel niet genoemd. Belangrijkste veroorzakers van astma-aanvallen zijn koude lucht, inspanning, de menstruatiecyclus, aspirine en........lachen!

De wetenschappers van het National Jewish Medical and Research Center in Denver onderzochten de thuissituatie van astmatische kinderen en ontdekten:

...... that at least one smoker lived in 38 percent of the homes, which equals the estimated 35 percent to 45 percent of American homes with at least one smoker. In addition, about 67 percent of the asthmatic children lived in homes with a furred or feathered pet, which is higher than the 59 percent of U.S. homes reported to have pets.

Dit is de basis van hun onderzoek. Het toont eigenlijk niks aan, behalve dat astmatische kinderen in heel normale gezinnen leven. Zij raden echter, zoals veel medici, aan het aantal astma-aanval veroorzakers in huis te verlagen, dus roken en huisdieren te verwijderen.

Dit lijkt een logische conclusie maar de eenvoud van dit onderzoek is zijn zwakte: de voornaamste astma-aanval veroorzakers en de redenen van het berhaupt vrkomen van astma (genetische achtergrond, voeding, luchtvervuiling, hyginegraad in het huishouden) zijn niet in het onderzoek betrokken. De onderzoekers gaan te veel uit van vooropgestelde (foute?) uitgangspunten waardoor hun onderzoek bij voorbaat onbetrouwbaar is. De vraag blijft of het weghalen van oorzaken van astma-aanvallen je niet eerder van de regen in de drup brengt doordat je afweersysteem ng minder gestimuleerd wordt..

Wr een nieuwe studie waar we niets mee kunnen en die mensen slechts op het verkeerde been zet.

Meer astma informatie.

12 juli: Zyban nu ook ingezet tegen corpulentie

Het is niet te geloven. Het door GlaxoKline ontwikkelde antidepressivum Zyban, eerder ingezet als nicotine ontwenningsmiddel, is nu door de producent getest in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Van de drug is bekend dat er ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Ondanks de belabberde resultaten van het middel probeert men nu blijkbaar ook een nieuwe markt aan te boren.

Gelukkig wordt in het artikel vermeld dat het onderzoek door de producent zlf is betaald zodat we weten dat we de resultaten met een korreltje zout moeten nemen. Maar dit artikel geeft wl aan dat de farmaceuten nog steeds agressief bezig zijn twijfelachtige middelen aan een groter publiek te slijten....

12 juli: Nieuw wapen tegen tabaksgebruik

Een nieuwe test, die in Engeland is ontwikkeld, geeft rokers feedback over de hoeveelheid nicotine in de mond. Volgens eigen onderzoek van de universiteit die de test ontwikkelde, zou 50% van de rokers die feedback kregen minder zijn gaan roken toen hun verteld werd wat de gevolgen zijn van de aanwezigheid van nicotine in de mond.

Het initiatief lijkt een wat amateuristische poging om de geest van rokers te benvloeden. De omvang van het onderzoek is zeer beperkt en de formulering van de resultaten is erg voorzichtig. We hebben niet het idee dat dit een doorbraak is in de bestrijding van het roken...

11 juli: "Anti-roken wordt tiranniek"

In een redactioneel artikel in de Amerikaanse krant Amarillo News wordt de antiroken organisaties verweten het land te veranderen in een tirannieke staat, een staat waarin de grondwet wordt overtreden.

That means that individual consumption of alcohol or other drugs, including tobacco, is both a personal choice and a personal problem. That means that taxing things most of us don't use as a way of striking at some of us who do must be opposed on principle as something abhorrent to a free society. That means accepting the idea that all of us are going to be offended by the ways in which others exercise their freedoms, but that the law must not be used to drive the herd into someone else's chute.

11 juli: Francorchamps races gered dankzij uitzondering op tabakswet

Tengevolge van een verkiezingsstunt van de socialist Van Velthoven, zou in  Belgi het totaal verbod op tabaksreclame reeds in 2003 ingaan, 2 jaar voor de Europese regelgeving van kracht wordt. Hierdoor dreigde het circuit van Franconchamps (in het Waalse landsgedeelte) de organisatie van de Formule-1 race wedstrijd aan zijn neus voorbij zien te gaan.  Het protest van de locale handelaren volstond voor de Waalse politici  om zich in te zetten voor een aanpassing van de tabaksreclame wet.

Aangezien het gevaar op een nieuwe Waals-Vlaamse confrontatie reel was, heeft de Vlaamse regeringspartij VLD ingestemd met een typisch Belgisch compromis: de tabaksreclame wet wordt gedurende 1 manifestatie per jaar en per gewest voor drie dagen opgeheven !  De Belgische communautaire tegenstellingen zijn zelfs in staat  om de anti-tabakslobby  te breken !  Onnodig te vermelden dat er vanuit die hoek luidkeels protest is.

11 juli: En gen kan je kans op longkanker verhogen

We wisten het al lang, maar gelukkig beginnen ze op het medisch front het nu ook door te krijgen: een defect gen kan als roker je kans op longkanker drastisch verhogen:

This has led scientists to believe that genetics may play a part in deciding who is most susceptible to the disease. German researchers have found that a quarter of patients with the most common form of lung cancer carry a particular version of a gene involved in keeping the airways clear. By contrast only 9% of healthy people carried it.

De genetische kanten van longkanker zijn lang onderschat. Zoals altijd moest roken weer de hoofdoorzaak zijn. Daarom is het jammer dat er nauwelijks niet-rokende longkanker patinten in dit onderzoek betrokken zijn. Er is een goede kans dat deze ook dergelijke defecte genen hebben.

11 juli: "Cannabis erger dan roken"

Er lijken diverse krachten op gang te komen die, nu het gevecht tegen roken geaccepteerd is, ook het roken van joints willen tegengaan.

Typisch is hier ook weer dat, net als bij het normale roken, niet wordt ingegaan op het aantal keren dat gerookt wordt. Het is de dosis die het vergif maakt!

10 juli: Toxic Toxicology

Een onderzoek naar de achtergronden van de toewijzing van omgevingsrook aan de Carcinogeen A lijst laat zien waarm de EPA fout zat:

CDC notes that ETS is diluted in the air before it is inhaled and thus is less concentrated than MS (mainstream smoke).  Further, ... on the basis of urinary cotinine concentrations, the NRC [1986] concluded that non-smokers exposed to ETS absorb the equivalent of 0.1 to 1.0 cigarettes a day.  On the basis of 1985 data, NIOSH estimates that each cigarette smoker in the US smokes an average of about 21 cigarettes a day.  Blood and urine samples analyzed for vapor phase nicotine indicate that nonsmokers exposed to ETS absorb about 1% of the tobacco combustion products absorbed by active smokers [NRC 1986: DHHS 1986].  If these urine and blood samples were accurate, that would indicate that, at most, ETS would account for only 0.021 cigarette over exposure to 21 cigarettes on average.

Kortom: door meeroken krijgen niet-rokers gemiddeld 365*0,021=7,66 sigaretten per jaar binnen!

9 juli: Rookgedrag ouders onbelangrijk voor roken kinderen

Volgens een Nieuw-Zeelands onderzoek maakt het voor het latere rookgedrag van kinderen niet uit of de ouders rokers waren of niet. Wat wl belangrijk bleek te zijn was het rookgedrag van vriend(inn)en en schoolkameraden.

8 juli: Thailand weer rokersonvriendelijker

In de lijst van ontwikkelingslanden die zich achter de Wereldgezondheidsorganisatie scharen begint ook Thailand op te vallen. Tegen het eind van het jaar zal roken daar verboden worden in air-conditioned restaurants, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer.

Violators will be subject to a 2,000-baht (48.2-dollar) fine, while restaurant or building operators are set to face fines 10 times higher. The new regulations will not, however, affect Bangkok's famed nightlife districts, as bars and discos where food is not sold will be exempt, Varabhorn added.

Gelukkig, dat soort rokende toeristen hoeven niet bang te zijn.... ;-)

8 juli: Rookverbod op Cairo Airport

Op de luchthaven van Cairo worden de rookmogelijkheden vanaf 14 juli beperkt tot een aantal rookruimten. Ook zal roken op de korte en middellange vluchten worden beperkt.

Egypt Air staat overigens nog steeds roken toe op de langere vluchten, waaronder naar de VS!

7 juli: RR's explained

Epidemiologisch onderzoek probeert altijd te bepalen wat het relatieve risico is voor de blootstelling aan een stof. Daarvoor worden twee groepen mensen onderzocht, een experimentele groep die aan de stof is blootgesteld, en een controle groep waarbij dat niet het geval was/is. Door de aantallen mensen te tellen die in de twee groepen een bepaalde ziekte vertonen, wordt dat relatieve risico bepaald. Zo kan er bijvoorbeeld uit het onderzoek komen dat er een 20% verhoogd risico op longkanker is door aan tabaksrook te worden blootgesteld. De RR (Relative Risk) is dan 1.20.

Zo'n getal lijkt indrukwekkend, maar IS het dat ook? Dagelijks wordt in de kranten gesproken over verhoogde risico's en bijna altijd wordt hierbij een percentage genoemd.

Via deze Flash animatie proberen we leken uit te leggen hoe ze deze cijfers moeten interpreteren. We hoeven niet zo gauw zo angstig te zijn,

7 juli: Persbericht paus op Belgische Teletext

Dankzij een oplettende Belgische Forces aanhanger kwamen we erachter dat ons persbericht van deze week over het rookverbod in het Vaticaan tch de media heeft gehaald:

       tt-TV1    199 vr 05 jul 22:28:44

                         
   De Amerikaanse rokersorganisatie
   Forces International is gebeten op de
   paus omdat het Vaticaan een streng
   rookverbod heeft ingevoerd.

   De organisatie zegt dat wierook veel
   gevaarlijker is dan tabak roken, en
   baseert zich daarvoor op wetenschap-
   pelijk onderzoek aan de universiteit
   van Cheng Kun, in Taiwan.

   Dat onderzoek werd echter verricht in
   boeddhistische tempels, niet in
   katholieke kerken.

   Forces International zegt dat het
   bezorgd is over de gezondheid van
   priesters en misdienaars die dicht
   bij brandende wierookvaten zitten.

 

6 juli: Hormoonachtige stoffen in normale voedingsmiddelen verlagen vruchtbaarheid

Heel vaak wordt roken in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid. Ook de verfoeide waarschuwingen op sigarettenpakjes proberen rokers voor dit effect te waarschuwen.

Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat normale dingen die mensen eten, drinken en gebruiken, zoals soja, bier en plastics, stoffen bevatten die zich hormoonachtig opstellen in het lichaam. Daardoor komt het normale voortplantingsmechanisme in de war. In dit artikel wordt de werking van dit soort stoffen, zoals die uit een recent Engels onderzoek naar boven kwam, uitgelegd.

Bekend is dat rokers vaak wel een biertje lusten. Het zijn mensen die van gezelligheid houden. Is het beweerde gemeten effect op de vruchtbaarheid eigenlijk te wijten aan het frequenter drinken van een biertje? En een biertje uit een plastic glas is dan natuurlijk helemaal taboe!

Dit artikel laat weer eens zien hoe gebrekkig het (anti)roken-onderzoek in de praktijk is. Veel andere factoren, die effecten kunnen benvloeden, worden over het hoofd gezien....

6 juli: Voor rokers is buiten opsteken niet meer gewenst

Een kort artikel over de stemming rond roken in diverse plaatsen in de staat New York: rokers blijf weg bij kinderspeelplaatsen en op andere plaatsen buiten want we willen niet dat onze kinderen jullie zien!

Denormalisatie van tabaksgebruik in de praktijk!

6 juli: Fouten in de pers

In dit artikel geeft een advocaat commentaar op een typisch Amerikaans krantenartikel over de gevaren van passief roken. Dit soort artikelen verschijnen vaak in lokale kranten in de VS. Steevast worden daarin grove fouten gemaakt als het gaat om de rapportages en cijfers over meeroken.

De advocaat geeft hier een interessant overzicht van de fouten die daar bijna dagelijks gemaakt worden door, op zich, goedwillende journalisten.

5 juli: "Scherpe afname kankerdoden Engeland"

Het aantal long- en borstkankerdoden is dramatisch gedaald, zeggen een aantal gerenommeerde gezondheidsdeskundigen in Engeland.:

In the 1960s, almost 250 men in every 100,000 per year died before the age of 70 from smoking-related diseases. The figure now is just over 100 men per 100,000 per year.

De deskundigen die dit aankondigen, Sir Richard Peto en Professor Richard Doll, hebben hun leven gewijd aan de bestrijding van roken. Het is geen wonder dat ze zich op de borst kloppen. Maar is dat terecht?

Normaal duurt het 30 jaar voordat wijzigingen in levensstijl (en dus stoppen met roken) in de algemene statistieken te zien zijn. Ze geven hier aan dat mannen vanaf de jaren 60 aardig hebben ingehaald. Dat zou nog kunnen. Maar ze claimen het ook bij vrouwen:

Smoking-related cancers prematurely killed between 55 and 60 women per 100,000 in 1990, but the figure has now dropped to fewer than 50.

Daar ga je je afvragen of dat nog wel aan minder roken te wijten kan zijn. Juist vrouwen zijn, ook in Engeland, meer gaan roken de laatste decennia.

Een wat plausibeler verklaring lijkt ons de volgende: de Engelse industrie heeft erg lang last gehad van de remmende voorsprong. Omdat er in WO II relatief weinig is platgebombardeerd, konden bedrijven gewoon doorgaan. In Nederland bijvoorbeeld, was de schade veel groter en moest er vaak vanaf de grond opnieuw opgebouwd worden (en werd er dus gelijk gemoderniseerd)

De industrie was oud en vuil en mijnen waren vaak al honderd jaar oud. Pas de afgelopen decennia heeft Engeland met veel moeite de achterstand ingehaald: mijnen werden f opgeheven, f gemoderniseerd. Datzelfde geldt ook voor de zware industrie. Je kunt nog steeds de gevolgen van die industrie zien aan de verkleurde gevels van veel huizen in Engelse industriesteden. Smog is een Engelse uitvinding.

Het lijkt ons dan ook waarschijnlijker dat juist deze verbeteringen in de industrie de longkankercijfers de laatste jaren naar beneden hebben gehaald, niet het verminderde roken. Dat juist Engeland, relatief gezien, die sterke daling laat zien is dus zeker niet bijzonder...

4 juli: De psychologische effecten van de anti-tabakslobby

Op Forces Psychiatry werd een brief gepubliceerd waarin wordt ingegaan op de psychologische effecten van de anti-tabakslobby. Men vraagt zich onder andere af hoeveel zelfmoorden de door de overheid gesponsorde anti-rokerscampagnes al hebben opgeleverd.

Onze Forces psychiater beantwoordt de brief.

4 juli: Wordt Forces bedreigend?

Op het moment dat anti's rare dingen gaan doen om Forces in een kwaad daglicht te zetten ga je je afvragen of men onderhand een beetje angst voor het succes van onze organisatie gaat krijgen.

Zoals in dit geval, waarbij een prominente anti-roker uit Canada een nepsite opzet waarin duidelijk het logo van Forces International verwerkt is....

4 juli: Hypocrisie van de anti-rokers

Joseph Cherner is de voorman van een fanatieke anti-roken lobbyclub in New York. Zijn organisaties, Smoke-Free Educational Services en de groep Coalition for a Smoke-Free City, houden zich bezig met het lobbyen voor rookverboden in New York, hoewel ze dat formeel, vanwege hun tax-excempt (overheidssubsidie) status niet mogen. Audrey Silk, oprichter van NYC C.L.A.S.H. (affiliate van Forces), diende al eerder een klacht tegen deze organisatie in vanwege dit misbruik van overheidssubsidie.

Dezelfde man verschijnt in een interview voor ABC News waarin hij het opneemt voor zijn eigen lifestyle, een gay-stel met kinderen. De hypocrisie schuilt erin dat hij wl begrip vraagt voor zijn eigen levensstijl maar daarnaast andermans levensstijl te vuur en te zwaard bestrijdt.

Op deze pagina wordt een brief getoond aan diverse homo-organisaties in New York en omgeving waarin Audrey Silk deze organisaties op deze vreemde tegenstelling wijst.

3 juli: Rokende mannen en vrouwen hebben minder succes bij IVF

Uit een Duits onderzoek aan de Universiteit van Mnster zou blijken dat mannen en vrouwen die roken minder kans hebben om een succesvolle IVF of ICSI tot stand te brengen:

In the ICSI group, 22% of the women with smoking partners became pregnant, compared to 38% of women with non-smoking partners. In the IVF group the results were similar, with 18% of women with smoking partners becoming pregnant compared to 32% of women whose partners were not smokers.

The team also found that if the woman smoked, the number of eggs capable of being retrieved from her ovaries dropped significantly. The chances of the eggs being successfully fertilised also dropped.

Over het waarom van dit effect blijft men redelijk vaag ('probably'). Het zou kunnen liggen aan de invloed van roken op de gebruikte bevruchtingsprocedures maar ook aan een beschadiging van het DNA:

Dr Zitzmann said: "The chances of the whole procedure failing and no pregnancy occurring was three times higher in smoking men compared with non-smokers. Smoking probably has an adverse effect during the fertilisation procedure, but, in addition, smoking damages the DNA in sperm and this may hamper the development of the embryo."

Die beschadiging van het DNA is twijfelachtig gezien recent onderzoek. Je kunt je dus afvragen of, ondanks hun bewering dat het zo is, wel alle relevante factoren in het onderzoek zijn betrokken. Een zoektocht op de site van de Universiteit levert daarover geen verdere informatie op.

Extra: De geschiedenis van farmaceutisch onderzoek

De geschiedenis van de farmaceuten en de Rockefellers, die met de Case Manhattan Bank de contracten van IG Farben in handen kregen na de oorlog. Het artikel beschrijft hoe al vroeg in de vorige eeuw, door de geldverschaffers,  voorwaarden werden gesteld aan epidemiologisch onderzoek. Als het niet leidde tot nieuwe aanbevelingen voor geneesmiddelen, werd de geldkraan dichtgedraaid:

In the early half of this [fof comments last] century the petrochemical giants organised a coup on the medical research establishments, hospitals and universities. The Rockefellers did this by sponsoring research and donating monetary gifts to US universities and medical schools where research was drug based and further extended this policy to foreign medical establishments via their International Education Board.

Those who were not drug based were refused funding and were soon dissolved in favour of the more lucrative pharmaceutical-based projects.
In 1939 the 'Drug Trust' alliance was formed by the Rockefeller Empire and I.G. Farben. After the war, I.G. Farben was dismantled but later emerged in the many guises of the companies with whom they had signed cartel agreements. These companies include: Imperial Chemical Industries (ICI), Borden, Carnation, General Mills, M.W. Kellogg Co., Nestle, Pet Milk, Squibb and Sons, Bristol Meyers, Whitehall laboratories, Procter and Gamble, Roche, Hoechst and Beyer and Co. (two extant pharmaceutical companies who initially employed convicted war criminals Friedrich Jaehne and Fritz ter Meer as board chairmen).

2 juli: Open brief van Forces aan de Paus

Afgelopen week kondigde de paus aan het roken in alle overdekte ruimten van het Vaticaan te verbieden. Forces Itali greep dit feit aan om de paus te wijzen op de gevaren van het gebruik van wierook in de kerken. In de terminologie die we normaal gewend zijn van de anti-rokers wordt in de open brief uitgelegd waarom wierook zoveel gevaarlijker is dan tabaksrook. Ook worden de paus suggesties aan de hand gedaan om de gevaren van omgevingswierook op te heffen.

Het Italiaanse dagblad Libero zal morgen 40% van haar voorpagina aan deze brief besteden.

De link wijst naar de Nederlandse vertaling van deze brief.

1 juli: Staten in VS hebben tabak hard nodig

Nu het slechter gaat met de economie in de VS is belasting op tabak (en de gelden uit de Master Settlement Agreement) een welkome aanvulling op de inkomsten. Dat gebeurde vorige week nog in New York, waar de burgemeester een prijsverhoging van sigaretten tot $7 per pakje aankondigde. Het leuke van tabaksgeld is dat je verhogingen altijd kunt verdedigen met het argument dat je het voor de gezondheid doet...

In dit artikel in de Washington Post wordt een overzicht gegeven van hoe de staten met het tabaksgeld omgaan:

"Thank God for the tobacco industry," said a sarcastic Bud Kelley, executive director of the Illinois Association of Tobacco and Candy Distributors, whose members are coming to grips with that state's recent 40-cents-per-pack tax increase. "Between the tobacco tax and the master settlement, we're kind of where most of the new revenue came from."

1 juli: WHO deelt aanvalsplan tegen kanker uit

In Noorwegen agiteerde Gro Harlem Brundtland weer eens een keer tegen tabak als belangrijkste oorzaak van kanker in de wereld. Deze keer gaf ze ruiterlijk toe dat ze uit is op verandering van de persoonlijke lifestyle van mensen:

The report said efforts like anti-smoking campaigns and other lifestyle changes can reduce the number of new cases by one-third and that another third can be effectively treated.

In de ogen van de gezondheidsfanaten is alles geoorloofd. Het doel heiligt de middelen....


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, D pro-rokers organisatie van Nederland en Belgi

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001