November 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug
Dokter op kruistocht
Roken verboden
Ventilatie
Rokersgedicht
Nieuw filter
Vet maakt dik?
Persbericht Vlees
Raad Tilburg

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.orgNieuws items:

 

29 november: Longkanker in niet-rokers

Er wordt steeds erg makkelijk gesproken over het feit dat de grootste hoeveelheid mensen die longkanker krijgen, ooit in het leven gerookt hebbn. Maar hoe zit het met die cijfers?

Wanda Hamilton, Forces onderzoekster, ging op zoek naar de werkelijke cijfers en deed een aantal verrassende ontdekkingen. Zo blijkt het totaal aantal mensen met longkanker die nooit rookten samen met de mensen die op een veilige leeftijd met roken stopten (30 jaar of meer) inmiddels de meerderheid uit te maken van het aantal longkankergevallen. Ook lijkt het er op dat het aantal longkankergevallen bij niet-rokers de laatste jaren toeneemt.

Maar wat het ergste is: de anti-rokers willen liever geen nieuwe behandelmethodes voor longkanker ontdekken. Eigen schuld, dikke bult denken ze. En dat terwijl blijkbaar veel mensen niet eens schuld zijn aan hun ziekte....

29 november: Sneldiefstallen nemen sterk toe in Canada

Sinds in juni dit jaar de prijzen van tabak zwaar werden verhoogd nemen de inbraken en diefstallen snel toe in de gemeente Waterloo, vlakbij Toronto. Ook krijgen de kleine winkeliers, die voor een groot deel afhankelijk zijn van de verkoop van tabak, het steeds moeilijker.

In mid-June, the Ontario government announced a joint federal-provincial tax hike that increased the cost of a carton of smokes to $50 from $42. "There is no doubt that an increase in price has an impact," Staff Sgt. Brent Thomlison of Waterloo regional police said yesterday.

27 november: Anti-organisaties kloppen zich op de borst

Als je van de anti-rokersorganisaties in de VS één succesvolle eigenschap wil noemen, dan komt Public Relations op de eerste plaats, direct daarna gevolgd door met geld smijten. Met eigen, subjectieve, onderzoeken wordt keer op keer weer gewezen op hun successen. Ook Defacto heeft daar, gezien de reclame die ze deze week voor hun onderzoek maken, een handje van.

Maar is het wel aan de geldverslindende acties van deze clubs te danken dat er meer mensen stoppen? Onafhankelijk onderzoek is schaars, maar in dit artikel wordt een overzicht gegeven van de werkelijke situatie op het stoppers front en het aandeel hierin van de The Massachusetts Tobacco Control Program, de anti-rokersorganisatie van die staat. En dan valt het erg tegen:

.... the campaign's supporters rarely mention that smoking was declining here before the antismoking campaign began in late 1993, or that the rate of decline has actually slowed since. Moreover, independent analysts and the Centers for Disease Control and Prevention say that most of the drop in smoking hasn't been caused by the once-ubiquitous antismoking ads, but by increases in the state cigarette tax, which has skyrocketed from 26 cents to $1.51 per pack.

Wanneer gaan we hier in Nederland het bestaansrecht van Defacto evalueren?

27 november: Linda Ferry promoot wereldwijd haar antirookpil Zyban

In een duidelijke poging om de schade die de naam van het afkickmiddel Zyban in de wereld heeft geleden te repareren, reist de bedenker van het middel, Linda Ferry, de halve wereld af.

De Telegraaf beschrijft hoe een dergelijke persoonlijke reclamecampagne wordt gevoerd.

27 november: Longkankerpatiënten vechten tegen vooroordelen

Longkanker patiënten worden niet alleen geconfronteerd met een quasi medisch doodvonnis maar gaan bovendien gebukt onder een verschrikkelijk maatschappelijk stigma.  Longkanker heb je namelijk zelf gezocht want dat krijg je alleen maar door te roken, zo wordt het ons dagelijks ingeprent door de media.  De Amerikaanse longkanker patiënte Barbara Parisi, die nooit gerookt heeft, kan er van meespreken.

FOR BARBARA Parisi, the challenge is not just to survive lung cancer, but also to fight the prejudice. “The first question I am asked, unless people know me very, very well is, ‘I didn’t know you smoked?’” says Parisi. “That’s an attempt to blame me for it. It’s so that they can forget about feeling bad about it.”

Hoewel het aantal longkanker slachtoffers jaarlijks groter is dan het totaal aantal slachtoffers van  prostaat-, darm- en borstkanker tesamen, krijgt longkanker veel minder aandacht en research fondsen.

When Parisi was diagnosed three years ago, she went looking for organizations that help raise money and awareness about the disease - and found few.  In fact, in 2001, lung cancer only received $189 million in funding for research, compared to $258 for prostate cancer and $463 million for breast cancer.   "Nobody wants to talk about lung cancer," says Parisi. "That stigma overrides everything .

Op bijkomende middelen voor longkanker patiënten uit het  zogenaamde Master Settlement Agreement met de Amerikaanse tabaksindustrie (246 miljard $) hoeft niet gerekend te worden.  Dit zijn de vleespotten van de rabiate anti-tabak organisaties die het geld verkwanselen aan zogenaamde 'studies' en politiek lobbyen.   Zo werd recent door deze organisaties 5.5 miljoen $ over de balk gegooid voor campagnes ter ondersteuning van het anti-rook referendum in Florida.

27 november: Een knipoog naar de anti-rokers

Klik op de afbeelding. Verdere toelichting niet noodzakelijk.....

26 november: "Jeugd rookt minder door anti-teksten"

Geheel volgens de tradities van de anti-rokersorganisaties is de invoering van de waarschuwingen op pakjes sigaretten parallel gegaan met een onderzoek naar de effecten ervan. En de resultaten van het onderzoek zijn ook altijd voorspelbaar: het werkt.

Nou valt er natuurlijk wel wat aan de resultaten op te merken:

 • In het begin van een nieuwe actie zijn de effecten altijd het grootst, dus kun je dan het beste je onderzoek doen;
 • Maak vooral gebruik van telefonische enquêtes zodat je voordeel put uit sociaal wenselijke antwoorden en meet vooral niet echte omzetten van de tabakshandel in die periode;
 • Maak het oorspronkelijke onderzoeksrapport zo onvindbaar mogelijk voor buitenstaanders, zodat je je eigen interpretatie kunt geven;
 • Betaal het onderzoek vooral zelf zodat enige kans op objectiviteit geminimaliseerd wordt;
 • Onderzoek vooral ook niet de negatieve effecten van je acties: alles heeft zijn prijs!
 • En, last but not least, dik de positieve kanten uit het onderzoek flink aan en minimaliseer vooral de voor jou negatieve waarnemingen;

Uit de onderzoeken blijkt dat de teksten vooral invloed hebben op rokers die aangeven dat ze ooit willen stoppen. 'Voor rokers die nooit willen stoppen maakt het allemaal niet veel uit', aldus het onderzoeksrapport. Sterker nog, 20 procent van de rokers die niet van zins zijn om te stoppen, raakt juist minder gemotiveerd om zelfs een poging te ondernemen. In totaal is 16 procent wél gemotiveerd om met roken te stoppen.

Dit zou toch ook te denken moeten geven. Overschakelen op foto's op de pakjes, zoals weer eens door Defacto wordt geopperd, zal hier weinig aan veranderen.

26 november: Hart- en vaatziektes stijgen in de VS

De bevolkingskenmerken die hart- en vaatziekten bevorderen nemen snel toe in de Verenigde Staten. Té veel mensen zijn te dik of hebben een te hoog cholesterol niveau, volgens onderzoekers.

"Heart disease and stroke are the first and third leading causes of death, respectively, in the United States," the researchers explain. As such, public health experts believe that Americans should avoid behaviors that put them at high risk for these diseases, such as smoking or eating a high-fat diet.

Eh? Lazen we hier laatst niet dat bij elke 10% belastingverhoging op tabak het aantal zwaarlijvigen met 2% toeneemt? En dat dat wel eens te maken kon hebben met het stoppen met roken? Dweilen ze daar in de VS niet met de kraan open? Of is dit de opmaat naar de onderdrukking van dikke mensen?

Leuk: je stopt met roken, omdat dat gezonder is, en wordt dikker. Vervolgens staat diezelfde gezondheidsindustrie weer op je stoep om je het snoepen af te leren. Dan doe je dat en raak je depressief omdat je geen uitlaatkleppen meer hebt.... En wie levert de middelen bij deze carrière? Humm... Ja... Zeg het dan (ja, ze leveren ook nog een heel regiment aan antidepressiva)?!

26 november: Philip Morris Australië voert rookloze werkplek in

Roomser dan de paus. Dat is de laatste tijd de opstelling van Philip Morris, de nummer 1 tabaksfabrikant van de wereld. Nu zijn ze in Australië weer onder de druk van de anti's bezweken:

Philip Morris corporate affairs director Thomas Dubois said the company had introduced ventilated smoking areas at its Australian headquarters in the southern state of Victoria in September.

Workers had also been offered a once-only cash payment of 7,800 Australian dollars (US$4,370) to give up their monthly allowance of four cartons of cigarettes, Dubois told Australian Broadcasting Corp. radio.

En de anti's lachen in hun vuistje... Goed zo, PM! Je wordt steeds geloofwaardiger als leverancier!

26 november: "Vanaf 2012 jaarlijks meer dan 8 miljoen tabaksdoden"

De Gazet van Antwerpen meent te moeten berichten over de schokkende conclusies van een artsen congres in het Duitse Düsseldorf.  Deze conclusies zouden gebaseerd zijn op een "recent grootschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Probleem is dat tot op heden er door het IARC enkel een voorlopige samenvatting van een 'nieuwe' studie gepubliceerd is.  Het IARC heeft nog geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd welke deze conclusies ondersteunen. Hierdoor lijkt de aanpak erg op die van het Amerikaanse EPA in 1993: de conclusies publiceren vóórdat de onderzoeksresultaten bekend zijn en via meta-analyse de krenten uit de pap halen (de onderzoeken selecteren die het meest in de richting gaan van wat je wil bewijzen). Deze methode werd door een Amerikaanse rechter in 1998 ongeldig verklaard.

De retoriek van het congres verschilt nauwelijks van wat de voorzitter van de Duitse Artsen Federatie in 1997 reeds vertelde.  Alleen het aantal rokersdoden lijkt exponentieel te stijgen : 3 miljoen in 1997, 8.4 miljoen in 2012 en 10 miljoen in 2020. Daarmee volgen ze de methodes van de Wereld Gezondheids Organisatie: creatief rekenen.

Soms vragen we ons toch wel af of de media niet gesponsord worden door de producenten van nicotine ontwenningsmiddelen om iedere vorm van anti-tabak reclame te publiceren.

26 november: Lucht wassen na het roken

De moderne luchtreinigers zijn prima in staat om de rook in ruimtes dusdanig te filteren dat niemand er meer last van hoeft te hebben. In dit artikel uit de NRC wordt een overzicht gegeven van de techniek achter deze apparaten.

De ontwikkeling van HEPA-filters is aanvankelijk door de Amerikaanse Atoom Energie Commissie geïnitieerd. Dit om verspreiding van radioactief materiaal door de lucht uit onderzoekslaboratoria te verhinderen. Vervolgens hebben de filters hun weg gevonden in de ruimtevaart, de chipindustrie en DNA onderzoekslaboratoria. In filterinstallaties thuis of op kantoor is hun grootste kracht de verwijdering van stof dat astmatische of allergische klachten veroorzaakt. De filters worden meestal van ultradunne glasvezels met papier gemaakt. Het slimme van deze filters is dat ze door een harmonica-achtige vouwtechniek een enorm filtratieoppervlak hebben bij geringe buitenafmetingen. In tegenstelling tot de grove filters kunnen HEPA-filters meestal niet worden uitgewassen. De Zweedse firma Smoke Free Systems gaat met haar filterinstallaties nog een stap verder dan HEPA. Zij past ultra-HEPA-filters volgens de EU14-klasse toe. Deze zouden 99,9995 procent van stof- en rookdeeltjes kleiner dan 0,13 micron uit de lucht halen.

We hebben wat gemengde gevoelens bij dit soort berichten: enerzijds slaat het weer één van de argumenten van de anti-rokers uit handen die altijd ontkend hebben dat er ventilatiesystemen bestaan die voldoen, aan de andere kant komt er weer een industrietak aanzetten op het rokenfront die er alle belang bij heeft dat de meerokenleugen in de wereld blijft.

Verder is het de vraag of zo'n schone omgeving wel goed is voor een mens. Als je alle 'slechte' stoffen uit je omgeving bant wordt je weerstand lager en veroorzaak je alleen maar meer ziektes....

Laten we wél wezen: het gaat deze anti-rokers toch helemaal niet om de mate van omgevingsrook? De werkelijke problemen zitten bij hun tussen de oren en daarvoor is helaas nog geen reinigingssysteem uitgevonden....

23 november: 4000 chemicaliën in tabaksrook, nou en?

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van een aantal alledaagse consumptieartikelen en de stoffen die daar in zitten:

Cayenne peppers, carrots and strawberries each contain six suspected carcinogens; onions, grapefruit and tomato each contain five -- some the same as the seven suspected carcinogens found in tobacco.

High-heat cooking creates yet more dietary carcinogens from otherwise harmless chemical constituents.

Sure, these plant chemicals are measured in infinitesimal amounts. An independent study calculated 222,000 smoking cigarettes would be needed to reach unacceptable levels of benzo(a)pyrene. One million smoking cigarettes would be needed to produce unacceptable levels of toluene. To reach these estimated danger levels, the cigarettes must be smoked simultaneously and completely in a sealed 20-square-foot room with a nine-foot ceiling.

Many other chemicals in tobacco smoke can also be found in normal diets. Smoking 3,000 packages of cigarettes would supply the same amount of arsenic as a nutritious 200 gram serving of sole.

22 november: "Er is ook geen chocoladeheroïnespuit"

Nee, maar wél uitgevoerd in plastic in speelgoed dokterssetjes! Willen jullie die nu ook zo snel mogelijk verbieden?!

Chocolade sigaretjes mogen met Sinterklaas niet meer in de schoen van de kinderen verschijnen zeggen de EU en de antirokersorganisatie Defacto. En liefst geen droppijpjes meer ook. Defacto gebruikt ons belastinggeld om winkeliers van deze opvatting per brief op de hoogte te brengen.

Het lijkt dat wij als anti-anti-rokersorganisatie onze activiteiten wel kunnen stopzetten. De anti-rokenbrigades maken zichzelf ook wel zonder onze hulp compleet belachelijk in het oog van de normaaldenkende Nederlander. Geen zinnig denkend mens kan dit soort acties nog serieus nemen. De indruk wordt gewekt dat er bij de bestuurderen in  Brussel, duidelijk gevangen in de klauwen van de gezondheidsindustrielobby, ernstige vormen van tunnelvisie beginnen te ontstaan.

In dit artikel refereert Defacto naar een artikel in de British Medical Journal van augustus 2000. Datzelfde artikel verwijst als argument tegen de verkoop van chocolade sigaretten door naar een nooit gepubliceerd onderzoek uit 1991, waaruit zou blijken dat kinderen eerder zouden gaan roken door het genieten van deze versnaperingen. Zoals zo vaak bij deze argumentaties valt de wetenschappelijke bewijsvoering niet meer te traceren maar wordt de uitspraak gerechtvaardigd door verdachtmakingen aan het adres van de snoep- en tabaksindustrie. Het is ook onduidelijk wie de sponsor was achter dit stukje junk science, maar we hebben wel een vermoeden.

21 november: Nieuwe oorzaak van wiegendood gevonden

Vijf procent van de baby's die aan wiegendood sterven doen dat tengevolge van een hartafwijking waarvan bekend is dat deze ook bij jeugdigen en jong volwassenen tot een plotselinge dood kan leiden.

Het is voor het eerst dan een échte doodsoorzaak voor wiegendood bewezen is, volgens dit Yahoo artikel:

In what appears to be the first proven evidence for a possible cause for sudden infant death syndrome (SIDS), Dr. Michael J. Ackerman of the Mayo Clinic found that 5 percent of the infants he studied had genetic mutations indicating a heart condition called the long Q-T syndrome, a proven cause of sudden death in children and adults.

21 november: Mannen én vrouwen leven weer langer

Bovenstaande titel had je éérder verwacht boven het vandaag verschenen rapport van het RIVM over de levensverwachting van de Nederlander. Maar, zoals het in de gezondheidsindustrie betaamt, hoort de boodschap weer negatief te zijn. Je moet per slot van rekening je clientèle toch op peil houden nietwaar?

Minder zeuren, minder pressie en minder betutteling van instituten als het RIVM zouden het moreel van de Nederlandse burger misschien weer op peil brengen. Dus zeggen wij het maar: goed gedaan Nederlanders, jullie doen het hartstikke goed!

NRC Artikel

21 november: Europees Parlement aanvaardt nieuwe tabaksrichtlijn

"De tabakslobby in het Europees Parlement (EP) heeft vanmiddag een nederlaag geleden".

Zo luidt de aanhef van het 'objectieve' Belga persbericht.  Het ware beter te spreken van een overwinning van de anti-tabakslobby die, gesponsord door de farmaceutische nicotine industrie, er weer eens in geslaagd is om de vetbetaalde nietsnutten in het EP in slaap te wiegen met hun genoegzaam bekende holle kreten.  Keer op keer werd aangetoond dat in de praktijk dergelijke maatregelen veeleer een averechts hebben en tabak meer begeerd maakt bij de jeugd (een verboden vrucht smaakt nu eenmaal beter).  Misschien is dit wel de echte drijfveer van Big Pharma: om in de toekomst verzekerd te blijven van consumenten voor hun nicotine producten moeten er natuurlijk voldoende nieuwe tabaksconsumenten zijn...

20 november: New Yorkse anti's gaan fysiek geweld gebruiken

Door de aanhoudende pogingen van Burgemeester Bloomberg van New York om, koste wat het kost, rokers aan te pakken, wordt de sfeer in de Big Apple sterk verziekt. Ook de weerstand van horeca en rokers in de stad is enorm. De doorsnee New Yorker weigert zich te laten betuttelen.

Dit artikel verhaalt over een onverhoedse aanval op een roker in de New Yorkse straten. De schrijfster vraagt zich af waar dit naar toe gaat:

How many other smokers has she assaulted? Clearly, no one had ever taken her to task for her anti-social outbursts. Still, this seemingly normal New Yorker thought she had the right to hit and kick a smoker on the street.

Obviously, my squirrely friend wasn't normal at all. Only extremist zealots - like terrorists - use physical violence as a solution.

But when cities across the country, and now our own Mayor Bloomberg, are raving about smokers as public enemy No. 1, it gives ammunition - permission - to fanatics like my anger-management case. A smokers' right to not be physically assaulted is coming into question.

20 november: Tijd voor wat poëzie

Eén van de bezoekers van onze site zond ons een zelfgemaakt 'Rokersgedicht' met een opbeurend briefje:

Beste Forces,

Ik stuur jullie een gedicht vrij naar Remco Camperts gedicht: 'Iemand stelt de vraag.'

Wellicht iets voor jullie site!

Keep Fighting!

Tijd voor eens wat poëzie tussen al dit, soms deprimerende, proza. Dus we voldoen aan dit sympathieke verzoek.

20 november: Nieuw filter moet schadelijkheid roken grotendeels beperken

Een Nederlandse firma stuurde ons een persbericht over een noviteit voor rokers. Een transparant kunststof filtertje om over de sigaret te schuiven moet, volgens de producent, de hoeveelheid nicotine en teer die het lichaam binnentreedt met 90% beperken.

De verplichte weerzinwekkende teksten op rookwaren hebben menigeen (tijdelijk) doen stoppen met roken. Tóch worden de waarschuwingen door velen getrotseerd. Voor hen die blijvend willen genieten van een sigaretje, is er hoop. Een klein, goed ogend slim filtertje vangt nicotine en teer nog vóórdat het terecht komt in de luchtwegen en de longen. Deze innovatie maakt roken minder schadelijk!

19 november: Kinderen van 100-jarigen worden ook oud

Een Open Deur onderzoek onderzoekt en vindt iets dat je aan je water had kunnen aanvoelen. Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die op zeer late leeftijd overlijden, de helft minder kans hebben op hart- en vaatziekten en daardoor ook een hoge leeftijd bereiken.

The study was based on a look at 176 offspring of centenarians. They had a 26 percent incidence of high blood pressure and a 13 percent incidence of heart disease compared to 52 percent and 27 percent respectively for those in the group whose parents did not live as long.

19 november: Vijandigheid voorspelt kans op hart- en vaakziekten sterkst

Uit een driejarig onderzoek naar de oorzaken van hart- en vaatziekten blijkt dat de mate waarin iemand vijandige gevoelens koestert in zijn leven het beste kan voorspellen of iemand deze ziekte op latere leeftijd op gaat lopen. Daarbij is het een betere voorspeller dan hoge bloeddruk, cholesterol niveaus, overgewicht of.... roken!

18 november: JB rookt weer!

Na dertien jaar zonder paffie steekt James Bond er in de laatste film, Die Another Day, weer meerdere malen eentje op. Een sigaar deze keer, maar wel weer open en bloot. Blijkbaar is de filmindustrie de betutteling van de anti-roken brigades goed zat aan het worden nadat ze onder sterke druk van deze clubs in hun films noodgedwongen geschieds- en realiteitsvervalsing moesten plegen door alle rookscènes weg te laten.

Nou ja, álle.... De slechteriken mochten nog wél roken.... Discriminatie en stigmatisering van de bovenste plank....

De anti's lijken, zoals we hier al eerder schreven, duidelijk over hun hoogtepunt heen...

18 november: Britse geleerde bestrijdt gevaar meeroken

Nu Nieuw Zeeland wil overgaan op zware rookverboden begint de kritiek los te komen op de reden die daar voor wordt opgegeven: tweede hands rook zou, volgens de autoriteiten, bij mensen longkanker en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Niet waar, zegt de geleerde:

"When you look at those studies overall the majority don't show a statistically significant increase in risk. What that means scientifically is that you have no confidence that there is actually anyone dying, certainly not from heart disease with exposure to second-hand smoke, nor really from lung cancer with second hand smoke."

18 november: Verhoging belasting op tabak veroorzaakt meer zwaarlijvigheid

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research voerde een onderzoek uit naar de kostenkant van de alsmaar stijgende belasting op tabaksartikelen. Tot hun grote verbazing ontdekten ze dat bij elke belastingverhoging van 10% het aantal zwaarlijvigen met twee procent toenam. Iedereen weet dat mensen die stoppen met roken, vaak meer gaan snoepen en daardoor snel in gewicht toenemen. Dat effect blijkt dus zelfs meetbaar te zijn.

Twee onderzoekers van het Rand Instituut hadden al eerder ontdekt dat zwaarlijvigheid een groter gevaar voor de gezondheid oplevert als roken. Ook de gezondheidskosten zijn hoger, volgens dat onderzoek.

Gaan we nu de ene 'plaag' omruilen voor een nóg ernstiger kwaal, beste anti-rokenorganisaties?

17 november: Vet maakt niet dik

Terwijl in de VS de geldhongerige advocaten uit de Oorlog tegen Tabak zich opmaken om hun volgende miljoenen binnen te slepen door een Oorlog tegen Vet, beginnen er steeds meer twijfels te komen over de waarheid achter de uitspraak "Vet maakt dik".

Dankzij eenzelfde soort junk-science als in de Oorlog tegen Tabak geloven we al decennia lang dat het het vet dat je eet is dat dik maakt. Niets lijkt minder waar volgens dit interessante artikel in Panorama van deze week:

Keys was een trendsetter als het gaat om sjoemelen. Wel eens gehoord van de Framingham Heart Study? Dat is een studie die al veertig jaar loopt onder duizenden inwoners van een voorstad van Boston. In de samenvatting van een deelonderzoek schreven de wetenschappers: “leder procent verhoging van het cholesterolgehalte vergroot het risico op een hartinfarct met twee procent.” De Hartstichting verspreidt die boodschap al jaren. Maar wat lezen we als we het héle onderzoeksrapport doorspitten? “Elke daling van het cholesterolgehalte met 1 milligram per deciliter ging gepaard met een 11 procent hoger risico op een dodelijk hartinfarct.” Precies het omgekeerde dus. Mysterieus foutje, niet? Het werd ook nooit rechtgezet.

Moddervette kids van vijftien jaar lopen al rond met hoge bloeddruk, een begin van ‘ouderdomssuiker’ en andere voorbodes van hartkwalen. Engelse en Zweedse artsen spraken onlangs over een medische tijdbom. Let op. Volgens een groeiende groep wetenschappers komt dat doordat we het officiële voedingsevangelie gehoorzamen en te weinig vet eten.

Wordt het niet eens tijd dat we de relatie tussen industriële belangen en gezondheidsvoorlichting eens gaan onderzoeken? Het zou wel eens een beerput aan het licht kunnen brengen!

16 november: Amerikanen pikken anti-rookbeleid steeds minder

Artikelen als dit verschijnen er steeds meer in de media, maar ook de weerstand tegen nieuwe pogingen om algemene rookverboden in steden of staten in te stellen krijgen steeds meer verzet te verwerken.

In dit artikel in de OpinionJournal vraagt de columnist zich af hoe het staat met de sociale kant van de Democratische Partij als deze hoofdverantwoordelijke voor het Amerikaanse anti-rookbeleid steeds meer rokende mede-Amerikanen de kou in stuurt:

I saw them again the other day, shivering in the cold, in the rain, without jackets or coats. The looked out, expressionless, as the great world, busy and purposeful, hurried by on the street. They were lined up along the wall of a business office. At their feet were a small mountain of cigarette butts and litter.

They are the punished, the shamed. They are the Smokers. As they stood there--I imagined a wreath of smoke curling round their shoulders like the wooden collar of the stocks of the 17th century--I thought: Why don't we stop this?

In New York wordt een beslissing over de omstreden anti-rookwet, een prestigezaak voor de nieuwe burgemeester, hoogstwaarschijnlijk uitgesteld:

City officials said yesterday that lawmakers would almost certainly not vote today on Mayor Michael R. Bloomberg's proposal to ban smoking in all public spaces in New York, meaning the measure might be overshadowed by the budget issue. Mr. Bloomberg views the smoking bill as the most important piece of municipal legislation he has sought since taking office, and he had hoped to have the bill wrapped up by the Great American Smokeout on Nov. 21. But passage is now considered highly unlikely by that date, as the bill will now take a back seat to the intensifying budget negotiations taking place between the mayor's staff and the City Council (New York Times)..

Het zit de burgemeester goed tegen. Er hangt hem een rechtszaak boven het hoofd, aangespannen door de tabakswinkeliers die hun inkomen met sprongen achteruit zagen gaan na een gigantische belastingverhoging dit jaar:

Branding the recent cigarette tax hikes an unconstitutional sham that is failing to produce promised additional revenues, tobacco wholesalers will file a lawsuit today to eliminate the increase. The suit, to be filed in Manhattan Supreme Court by the state Association of Tobacco and Candy Wholesalers, said the state and city will lose more than $200 million in taxes this fiscal year. The reason, court papers say, is that smokers are buying on the black market or on the Internet to evade the increases (New York Post).

15 november: EU spelletjes voor jongeren

De EU heeft weer eens geld verspild, niet dat dat zo ongewoon is maar het doel waaraan is ditmaal wel een beetje vreemd gekozen...
http://www.feel-free.info/nl/index-ge.htm is een website speciaal opgezet voor jongeren, met games en begrijpelijke informatie.

Het spel 'Never kiss a smoker' speelt zich af in een discotheek, waar je snel moet beslissen wie wél en wie niet te kussen. Een niet-roker levert punten op, een roker geen.  Uitermate simpel...

Het vreemde is echter dat zodra je een, kennelijk, compleet door alcohol beneveld individu aanklikt die een niet-roker moet uitbeelden je punten krijgt.
Een kind weet dat alcohol de remmingen wegneemt, in feite puur vergif met een lekker smaakje is en ieder weekend voor talloze (verkeers-) ongelukken zorg draagt. Als we dit spel zo eens bekijken, sponsort de EU op deze manier een leefwijze waarmee zij zelf eigenlijk niet zo gelukkig zou moeten zijn.

Even wat zaken over alcohol op een rij:

 • Hoeveel jongeren verschijnen op maandag niet op het werk/op school i.v.m. rijkelijke alcoholconsumptie in het weekend?
 • Hoeveel jongeren moeten zich in het weekend laten behandelen voor een acute alcoholvergiftiging?
 • Hoeveel alcohol gerelateerde verkeersongelukken vinden er in en rond het weekend plaats? Hoeveel daarvan met dodelijke afloop en bij hoeveel worden er mensen voor de rest van hun leven invalide?
 • Hoeveel andere strafbare feiten worden er onder invloed van alcohol bedreven? (vechtpartijen, vernielingen, diefstallen etc.)
 • Hoe vaak wordt er in/rond het weekend op een onveilige manier sex bedreven? *hips* condooms vergeten, nou toch maar 'gaan'

Kennelijk neemt men deze zaken voor lief, en draagt men deze afkeurenswaardige zaken op een manier uit die de jeugd aan zou moeten spreken.
Daar staat tegenover dat: "De tabaksconsumptie is verantwoordelijk voor 30% van de mortaliteit in verband met kankerziekten. Hoe vroeger met het roken wordt begonnen, hoe hoger de waarschijnlijkheid is, ziek te worden door longkanker of andere met het rookgedrag geassocieerde ernstige gezondheidsstoornissen (bijv. aan het hart en de bloedsomloop)."

Waarschijnlijke en geassocieerde gezondheidsstoornissen, nieuwe termen uitgevonden in Brussel? Kennelijk lijdt men in Brussel massaal aan een gedragstoornis (dwangneurose) door tabak volksvijand nr. 1 te verklaren en alcohol 'met mate' aan te moedigen. Een dergelijke waarschijnlijk met 'macht' te associëren neurose is goed te behandelen met therapieën en medicijnen...

15 november: Vechten om de sigarettenautomaat

Probeert British American Tobacco gebruikt te maken van de nieuwe regels rond sigarettenverkoop om zijn marktaandeel te vergroten en haar slecht draaiende merken meer kans te bieden? En willen ze de kleine tabaksautomaten leveranciers met behulp van het dure Agekey systeem uit de markt drukken?

Het lijkt er wel op volgens dit artikel in Trouw:

De firma bezit al ongeveer zeventig procent van de totaal 23.000 tabaksautomaten in Nederland. Boze tongen zeggen dat BAT met AgeKey de sleutel in handen heeft voor een riante marktmonopolie op het strategisch belangrijke verkoopkanaal. Automaten staan vooral in kroegen, discotheken en snackbars, plekken waar veel jongeren komen. Het aandeel van de automaten in de totale tabaksomzet is nu nog gering - zo'n twaalf procent. Maar als het aantal verkooppunten in de nabije toekomst nog verder wordt teruggedrongen - er zijn plannen om ook de tabaksverkoop in supermarkten en tankstations aan banden te leggen - zullen automaten veel belangrijker worden.

14 november: Geen borstkanker door roken

Hoewel roken geen borstkanker veroorzaakt doen twee glazen wijn dat wel volgens een nieuw onderzoek. Elk extra glas verhoogt de kans op het krijgen van longkanker met zes procent wordt er beweerd.

Sir Richard Doll, co-author of the study from Cancer Research UK, said: "There has been a great deal of research on whether smoking or alcohol contribute to breast cancer but results have been confused, "For the first time, we have a study large enough and detailed enough to look at separate effects of alcohol and tobacco reliably. "When we did this, we found that drinking, but not smoking, increases the risk of breast cancer." He added: "While breast cancer is the most common form of cancer in women, survival rates are relatively good.

Een nieuw onderzoek waar we wat aan hebben... Waren 1-2 glazen wijn juist ook weer niet goed voor je gezondheid?

Wij krijgen inmiddels goed zat van al het gekanker van onderzoekers. Hebben ze niks beters te doen? Drink maar lekker door en geniet! Niets is gezonder....

14 november: België daagt sigarettenfabrikant voor de rechter

Aangemoedigd door de enorme bedragen die door Amerikaanse rechtbanken toegekend worden aan zieke rokers, begint België in New York nu ook een rechtszaak tegen sigarettenproducent Reynolds.  Het is niet de bedoeling om schadevergoeding te krijgen voor zieke Belgische rokers. 

Nee, de 'misdaad' is veel erger, nl. het ontduiken van accijnzen !

14 november: Samenvatting Trouw Forum over tabakspasjes

In de Trouw van afgelopen zaterdag stond een samenvatting van de discussies in het Trouw Forum over de invoering van de AgeKey voor tabaksautomaten.

13 november: Levensverzekeraar beroemt zich op discriminatie rokers

In de VS is het al langer normaal dat rokers hogere ziektenkostenpremies betalen, maar in Nederland doen slechts negen van de 109 levensverzekeraars dat.

Het zal niet een Angelsaksische verzekeraar, Legal&General,  zijn die dat al sinds de jaren tachtig in Nederland doet. Tijdens de uitreiking vandaag van de Niet-Rokenprijs door de verzekeraar kwam dit onderdeel van hun verzekeringsbeleid extra in de belangstelling te staan.

Maar hoe kun je bepalen of iemand de waarheid spreekt over zijn rookgedrag zonder aan huis te controleren? Directeur Dolders van het bedrijf doet daar in een Telegraafartikel simpel over:

Door over hun ongezonde gewoonte te zwijgen lopen de nabestaanden namelijk het risico 30% in de uitkering gekort te worden. „Als een verzekerde aan longkanker sterft, gaan wij verder vragen. Als we er dan achter komen dat de klant wel heeft gerookt, heeft dat uiteraard consequenties.” In het verleden, zo geeft Dolders toe, heeft de verzekeraar enkele uitkeringen moeten korten.

Hoe moet dat nu als iemand wel rookt en NIET aan longkanker komt te overlijden, of moet er (op kosten van ongelijk?) bij iedere verzekerde sectie worden verricht? En hoe moet het nu met een niet-roker die WEL aan longkanker overlijdt?

En hoe zit het dan met andere levensgevaarlijke activiteiten als het eten van een zakje frites per dag of het je volgieten met alcohol? Ach, dat is blijkbaar moeilijker te controleren (?) en er wordt daarom in de premies maar geen rekening mee gehouden:

Verzekerden die dagelijks tien biertjes achterovergooien, te vaak te vet eten en door het jachtige bestaan op hun werk veel stress hebben, ontspringen de dans. Ook meerokers worden niet gestraft. Hoewel de verzekeraar erkent dat dit ook risicoverhogende leefgewoontes zijn, betalen de ´zondaars´ geen hogere premie. Volgens Dolders is het moeilijk te controleren „hoeveel frieten iemand per dag eet”. Al vindt de directeur het een „sympathiek idee om klanten op de risico´s van stress, slecht eten en alcohol te wijzen”.

Dubbele standaarden dus bij deze verzekeraar. Rokers, streep Legal&General maar weg uit je lijst van mogelijke verzekeraars...

12 november: Niemeyer weigert sluiten Javaanse Jongens en Samsonic

Tabaksfabrikant Theodorus Niemeijer, producent van onder meer de shagmerken Samson en Javaanse Jongens, weigert te stoppen met reclame- en sponsoractiviteiten voor eetcafé de Javaanse Jongens en muziektijd-schrift Samsonic. Volgens de nieuwe Tabakswet, die donderdag is ingegaan, mogen tabaksfabrikanten geen evenementen meer sponsoren. Volgens J. van der Wal, directeur Marketing van Niemeijer, hebben de reclames voor de eetcafés en het muziektijdschrift niks met tabak te maken.

Bron: Distrifood Daily

12 november: Cannabis erger dan roken

In de niet-aflatende strijd tegen het roken zijn nu eens de cannabisgebruikers het doelwit. De British Lung Foundation bracht de resultaten van een studie naar buiten waaruit zou blijken dat het roken van drie joints per dag overeenkomt met het roken van een heel pakje van 20 sigaretten.

Een nieuwe actie moet dit feit onder de aandacht van jongeren gaan brengen....

11 november: "Florida's Amendment 6 is ongrondwettelijk"

Volgens de American Constitutional Research Service is de rabiate antirookwet, die afgelopen week in Florida bij referendum is aangenomen, ongrondwettelijk. Een op basis van de Amerikaanse grondwet gestarte rechtszaak zou volgens de organisatie de wet kunnen terugdraaien....

10 november: Inkomsten Canadese tabaksboeren op rand van instorten

De Canadese tabaksboeren hebben het heel moeilijk gekregen na recente, belangrijke belastingverhogingen door de Canadese overheid. De industrie, waar 14.000 banen op het spel staan en waarin jaarlijks een omzet van rond de 500 miljoen Canadese dollars wordt gerealiseerd, vraagt nu om overheidssteun.

"It seems to us only fair and reasonable that the same governments whose policies are creating hardship - while benefiting handsomely in terms of tax revenues to the tune of about $8 billion this year - accept responsibility for their actions," he said.
"When other industries have experienced difficulties in the past, governments have stepped up to the plate with assistance for affected families."

De Canadese overheid is een van de meest agressieve spelers op het anti-tabaksfront.

10 november: Rookgenot

In een commentaar in de Telegraaf verzet Rob Hoogland, columnist, zich tegen de oprukkende anti-roken brigades:

Tot mijn grote ergernis heeft de antirooklobby, in Nederland aangevoerd door de maniak Fons Nijpels, een van de moralistische drammers die er niet voor terugdeinzen mijn postbus onmiddellijk te doen uitpuilen zodra ik iets over de tabaksindustrie heb geschreven dat hun niet negatief genoeg is, het immers eindelijk voor elkaar: reclame voor rookwaren mag sinds deze week niet meer van Brussel.
Terwijl links van oom agent een oud dametje van haar tas wordt beroofd, rechts van hem een fiets wordt gejat, achter hem iemand ten prooi valt aan zakkenrollerij en tegenover hem een autoradio wordt gestolen, stuk voor stuk delicten die in dit land straffeloos kunnen worden begaan, terwijl dat allemaal op grote schaal geschiedt, deelt deze diender nu bekeuringen uit aan sigarenwinkeliers die toevallig nog een Javaanse Jongens-bord in hun etalage hebben staan.

Net als Johan Derksen zal hij wel weer een boze e-mail van CAN in zijn mailbox vinden morgen. Rob, weet je dat je je mail programma dit soort e-mails automatisch bij aankomst kan laten verwijderen? Dan hoef je ze niet eens te zien...

9 november: "Medische research is 'rot tot aan de wortel'"

Medisch onderzoekers en hun opdrachtgevers zouden veel meer onafhankelijk moeten zijn van elkaar dan nu het geval is.

Medical studies are commonly sponsored by private industries such as drug companies. Ideally, the sponsor is just that, a silent partner meant to pay for and back the study while keeping their hands clean of the study itself. However, in a recent survey of 108 U.S. medical schools, it was found that many contracts between the schools and their industry sponsors were not adequately safeguarded, which leaves sponsors free to get their hands dirty.

Volgens de bekende Amerikaanse arts Dr. Mercola is het hele systeem rot en nodig aan herziening toe.

8 november: Vrouw van roker klaagt overheid aan wegens oplichting

De teksten op de pakjes sigaretten kloppen niet. Daarover wordt een kort geding tegen de overheid aangespannen:

Het kort geding dient dinsdag 26 november a.s. voor de consumentenrechter te Utrecht-Zuid. De klacht betreft de tekst "roken veroorzaakt dodelijke longkanker", die sinds enige tijd op sommige pakjes sigaretten met grote letters te lezen staat. Volgens het slachtoffer, mevrouw H., klopt die tekst niet. Zij heeft 3 jaar lang voor haar man sigaretten van het merk Kammel gekocht. Daarbij heeft zij steeds alleen die pakjes gekocht met de eerder genoemde specifieke tekst. Hetgeen nog best een probleem is, want veel pakjes sigaretten hebben blijkens het opschrift andere ongewenste effecten, zoals "roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid", "roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe" en "rokers sterven jonger". Mevrouw H.: "Uiteraard wil ik niet het risico lopen om zwanger te worden van beschadigd sperma en ernstige schade toebrengen aan anderen is natuurlijk ook niet aardig."

Of het waar is of niet, doet er niet toe. Maar het wordt tijd dat iemand dit initiatief neemt.....

8 november: Engelse medici willen ook strengere rookverboden

Gebruik makend van de standaard argumenten, pleit de British Medical Association voor een rookverbod analoog aan de wetgeving in de VS. De bekende halve waarheden komen weer in de argumentatie voor: geen veilige ondergrens voor omgevingsrook, meeroken veroorzaakt longkanker, astma en wiegendood, enzovoorts.

8 november: Florida kiest voor totaal rookverbod

Tijdens het referendum dat tegelijk werd gehouden met de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, hebben de inwoners van Florida massaal voor een door pressiegroepen voorgesteld rookverbod gestemd. De antiroken groepen gaven in hun campagne 5,5 miljoen dollar uit. De rokers in Florida moesten het met $2000 doen.

8 november: GP Francorchamps gaat definitief niet door

De GP van België Formule 1 in 2003 is definitief geschrapt omdat er geen tabaksreclame toegelaten wordt.  De gevolgen zijn groot, niet alleen worden honderden F1 liefhebbers in de kou gezet, maar mensen zullen hun job verliezen.

Journalist Eric Donckier van Gazet van Antwerpen zet alles eens op een rijtje en komt tot de volgende conclusie:

"Politici stemmen wetten waarmee ze het blijkbaar niet altijd eens zijn en die ze achteraf met alle mogelijk en onmogelijke middelen proberen te corrigeren. Dat kan indien het gezond verstand meespeelt. Maar in de politiek van vandaag is het gezond verstand van weinig tel. De partijen kijken in eerste instantie naar de eigen achterban en pas daarna naar het algemeen belang. Politici en partijen zijn vooral met zichzelf bezig en pas in tweede orde met de maatschappij. Dit is een dramatische evolutie op een ogenblik dat we met een regering zitten die van zichzelf beweert dat ze de burger hoog in het vaandel draagt en sociaal bekommerd is. De tegenstelling tussen woord en daad was nog nooit zo groot".

7 november: B&W uitzending over roken trok veel kijkers

Volgens een woordvoerder van de VARA heeft het debat gisteravond op Nederland 3 een erg hoog kijkcijfer opgeleverd. Het onderwerp lijkt dus duidelijk te leven in het land. Ook bij onze site kwamen diverse reacties binnen van mensen die de uitzending gezien hadden. De reacties waren overwegend erg positief, hoewel ook enkele hate-mails van anti-rokers niet ontbraken. Ook nam het bezoek op de site vanaf gisteravond acht uur plotseling sterk toe.

Er komen ook vragen binnen over de verbanden tussen verschillende voedingsgewoonten en longkanker. Er werd gisteren tijdens de uitzending geciteerd uit een overzicht van factoren dat op onze site beschikbaar is en dat samengesteld is uit verwijzingen naar diverse wetenschappelijke publicaties.

Het door ons genoemde cijfer in de uitzending is per ongeluk verkeerd gepresenteerd: het percentage is niet 300% maar 140%. Bovendien lijkt dit cijfer in zeer recent onderzoek (september 2002) gecorrigeerd te zijn. Wij bieden onze excuses aan voor eventuele onrust die is ontstaan. Persbericht

7 november: Marlboro Man moet onderduiken bij de rookwarenspecialist

Nepinspecteurs jagen tabaksverkopers zoals pompstations de stuipen op het lijf door undercover kopers van 14 jaar op pad te sturen en nepbonnen uit te schrijven. Wie er achter zit is onduidelijk.

6 november: Tilburgse raad wil narigheden tabakswet repareren

Er moeten speciale rookruimtes in de Tilburgse wijk- en buurthuizen komen. De Tilburgse raad heeft het college gisteravond opgedragen daar voor te zorgen.

Hiermee repareert de gemeenteraad de nadelige effecten van de tabakswet voor club- en buurthuizen die dreigen al hun klandizie te verliezen omdat rokers niet meer naar deze sociale voorzieningen willen komen.

De weerstand tegen de tabakswet van Borst neemt toe. Zelfs in de eigen gelederen. Goed zo die gaat!

6 november: Petitie stopt algemeen rookverbod

Niet alleen in Nederland begint men de buik vol te krijgen van de antirokers, ook in de VS gaan steeds meer mensen zich verzetten tegen wat men als een oneerlijke behandeling van rokers ziet. In dit plaatsje in New Mexico werd een algemene petitie ingediend om een door de gemeente afgekondigd rookverbod terug te draaien.

6 november: Discussieer mee bij Trouw over de rokerspas

Het dagblad Trouw heeft iedere week een andere discussie op hun website. Een discussie waaraan de bezoekers kunnen meedoen. Deze week is de rokerspas aan de beurt....

6 november: Jeugd kan sigaretten op Internet bestellen

De Gelderlander ontdekte goedkooproken.nl, een site die al langer via een banner op onze pagina bereikbaar is. De krant realiseert zich plotseling dat dit soort sites, zoals in de VS al langer, in feite de overheidsmaatregelen tegen roken listig omzeilen.

Nog geen achttien jaar oud en toch sigaretten kopen? Gewoon 'goedkooproken.nl' intikken, betalen via internet of bankoverschrijving, en tien tot twaalf dagen later staat de postbode met een goedkope slof Pall Mall voor de deur. Wie de nieuwe site opzoekt, leest dat hij voor het bestellen van de tabaksproducten de minimale leeftijd van achttien jaar moet hebben. 'Bij klikken op OK geeft u aan deze leeftijd te hebben bereikt.' Er is geen controle.

Lekker puh, Borst!

6 november: Vreemde apparaten om omgevingsrook te bestrijden

De fabel rond meeroken slaat in de VS nog steeds goed in. Tabaksfabrikanten en particulieren verzinnen van alles om de zijstroomrook, de rook die van de sigaret komt, af te vangen.

Een aardig overzicht van de inventiviteit die mensen kunnen opbrengen.... En waarvoor eigenlijk?

5 november: Forces bij Barend en Witteman

Vanavond wordt een aflevering van B&W opgenomen over roken. Aanleiding: het verbieden van de tabaksreclame en de invoering van de agekey voor tabaksautomaten. De discussie wordt echter breder en zal gaan over de methoden en beweringen van de anti-tabaksbeweging.

Naast Forces zitten aan de tafel: Johan Derksen, bekend van Voetbal International en fervent tegenstander van de anti-tabaksbeweging, een tabakshandelaar, Fons Nijpels, CAN (nietrokers), Peter R. de Vries (door CAN getooid met de titel niet-roker van het jaar 2000) en een arts.

De uitzending werd vanavond niet uitgezonden maar maar komt zeker nog deze week aan de beurt (NDL3, 19:30). De uitzending is zeker de moeite van het bekijken waard. Het was een heftige discussie.

5 november: Overgewicht / De potatochip en de computerchip

Overgewicht is het volgende gevolg van een levensstijl waartegen de gezondheidsindustrie zich teweer gaat stellen. We meldden dat op deze pagina's al eerder. De discussie begint nu ook, na de VS, in Nederland opgeld te doen. De standaardaanpak in de VS, het suen (voor het gerecht dagen), van de bijbehorende industrie is in Nederland nog niet te verwachten, maar wel vinden bonzen uit de gezondheidsindustrie dat er op de een of andere manier actief ingegrepen moet worden om de maatschappelijke schade die met overgewicht gepaard gaat, te repareren:

,,De overheid zou zich niet mogen bemoeien met het groeiende maatschappelijk probleem van overgewicht? Omdat de overheid niet uitmaakt wat een deugdzaam leven is? Ik vind dat een bijna een extreem-rechts standpunt.'' Te dik zijn is volgens voedingsdeskundige prof. dr. Jaap Seidell gevaarlijker dan drank of roken.

Wat er rechts is aan zo'n standpunt begrijpen wij niet helemaal. Is het dan sociaal en links om dwang op mensen uit te oefenen om hun te bewegen hun leven ingrijpend te veranderen? Stond sociaal niet voor oog hebben voor het geluk van de medemens? En bestaat geluk alleen uit een goed, gezond lichaam? Of speelt ook het je lekker voelen een rol? Genieten is gezond. Repressie en overheidsingrijpen in je privé leven veroorzaakt psychische schade en depressies.

De overheid dient zich te beperken tot informatie en hulp, wanneer die gewenst is. Maar dat gaat er nog steeds niet in bij de huidige medische hotshots....

4 november: Florida morgen naar de stembus voor Amendement 6

Naast de normale verkiezingen voor congres, senaat en de eigen gouverneur, moeten de bewoners van Florida morgen ook stemmen over een totaal rookverbod in cafés en restaurants. De aanpassing van de wet waar ze over moeten stemmen werd ingebracht door anti-roken lobbygroepen, die daarvoor 512.000 handtekeningen verzamelden.

Verrassend is dat het amendement in de media alom wordt afgeraden, omdat het ingaat tegen het eigendomsrecht van de ondernemingen of gewoon omdat ze verbaasd zijn over de onzinnigheid van het voorstel:

Amendment 6 would ban smoking in restaurants and other indoor workplaces except "stand alone" bars and tobacco shops. Proponents say people should be protected from secondhand smoke. However, restaurants already have smoke-free areas -- 65 percent of the seating -- and it's better to let business decisions be made by the marketplace.

We are mindful of health considerations, but it seems doubtful that anyone who eats out once a week could suffer a lethal exposure during a one-hour dinner. Smokers can eat in restaurants with smoking sections, and non-smokers can choose to sit in non-smoking areas or patronize those that are smoke-free.

If concerned non-smokers were shunning smoking restaurants, restaurant owners would be changing their policy. In certain cases, smoking would be outlawed even inside private homes -- which would be an invasion of privacy.

We recommend voting no on 6."  (The Florida Times Union, 10/31/02)

Artikel The Ledger

3 november: Maar ik rook niet....

Klik voor vergroting

3 november: Belgische arts kandidaat-voorzitter WHO

Het lijkt erop dat de Vlaamse arts Dr. Peter Piot een serieuze kandidaat is voor de opvolging van Gro Harlem Brundlandt als Directeur-Generaal van de
Wereldgezondheidsorganisatie. Dr. Piot is sind 1995 hoofd van UNAIDS, een onderdeel van de Verenigde Naties.  Als oud-professor aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is hij zeer vertrouwd met de gezondheidsproblematiek in Afrika.  Het is te hopen dat Piot meer realisme
aan de dag legt bij het bepalen van de prioriteiten van de WGO. Ongetwijfeld zal de AIDS problematiek in Afrika, waar de helft van de nieuw geborenen HIV-positief zijn, belangrijker worden dan de 'gevaren van (mee)roken'.

Hoopgevend is alleszins dat Piot grondig van mening verschilt met Brundlandt op gebied van de bescherming van de belangen van 'Big Pharma' :

"The executive director of UNAIDS, Dr Peter Piot, took a very different stance from the WHO. On 29 November 2000, prior to the legal proceedings in South Africa, Dr Piot declared that he fully supported the rights of governments to pursue compulsory licensing (2) and parallel importing, along with
competition between generic and patented drugs. He said boldly: "The rules of the liberal economy have become incompatible with the globalisation of
the Aids epidemic. We now need a new deal between drug companies and society" (3) "  (http://mondediplo.com/2002/07/17who)

Biografie Dr. Piot:
http://www.unaids.org/about/staff/profiles/Piotbio_en.html

2 november: Wetenschappelijke bewijsvoering

It's a relief to know the truth after all those conflicting medical studies.
 • The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than the British or Americans.
 • The French eat a lot of fat and also suffer fewer heart attacks than the British or Americans.
 • The Japanese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than the British or Americans.
 • The Italians drink excessive amounts of red wine and also suffer fewer heart attacks than the British or Americans.
 • The Germans drink a lot of beers and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than the British or Americans.

CONCLUSION: Eat and drink what you like. Speaking English is apparently what kills you.

And THAT's the final word!!!

2 november: Wiegendood gevolg van gebruikte matras?

Alhoewel de onderzoeker niet geheel zeker is van zijn onderzoeksresultaten en er nog geen zware conclusies aan wil verbinden, blijkt ook uit eerder Italiaans onderzoek dat niet de roker maar een bacterie als moordenaar kan worden beschuldigd van die onschuldige baby'tjes.

Wat zal de volgende loze beschuldiging zijn, van de anti-rook groepen, dat door eerlijk wetenschappelijk onderzoek onderuit wordt gehaald?

2 november: Cameracontrole op rokende ambtenaren in Houston

Eerst jagen ze de rokers de kantoren uit en dan beginnen ze te zeuren dat er buiten gerookt wordt. Nu gaan ze met camera's controleren!

Waar is het eind? Als de rokers ophouden of als Big Brother eens komt te overlijden?

1 november: Nicotinesnoepjes goedgekeurd

In de VS heeft de FDA, de overheidsinstelling die medicijnen moet beoordelen, voor het eerst een snoepje met nicotine goedgekeurd. Het door GlaxoSmithKline (producent van o.a. Zyban) gefabriceerde snoepje moet een alternatief bieden voor nicotinepleisters en  nicotinekauwgom.

Overigens is het nog steeds de vraag of nicotinepreparaten wel voldoende effectief zijn als hulp bij 'afkicken'. Er lijken duidelijke aanwijzingen te zijn dat het met name de gewoontevorming die met roken gepaard, gaat de oorzaak is van het moeilijke proces van stoppen met roken...

1 november: Tabaksreclame alleen nog bij speciaalzaken

Vanaf 7 november mag tabaksreclame alleen nog bij de tabaksspeciaalzaak te zien zijn. Eén week van te voren is er daarom een opgewonden activiteit te ontwaren rond tabaksreclameartikelen en breekt het gevecht uit over de verdeling van de nog sporadisch aanwezige reclamemogelijkheden.

De Volkskrant inventariseert....

1 november: IARC dreigt Forces Italië

Het International Agency for the Research on Cancer in Parijs sommeerde Forces Italië gisteren om een Powerpoint presentatie van hun site te halen. De aanwezigheid van de presentatie was illegaal volgens de organisatie, die bekend werd door haar rapport in 1998 over meeroken.

Forces Italië haalde binnen twee uur de presentatie van de site weg en bevestigende dat in een fax. Tegelijk gaf de president van onze zusterorganisatie in die fax aan dat de presentatie was gekopieerd van een anti-roken site, die met naam en toenaam wordt vermeld. Eveneens werd gevraagd ook deze organisatie vanwege dezelfde overtreding aan te pakken.

Intimidatie is niet vreemd in deze kringen. In het begin van ons bestaan als Forces Nederland werden we ook met dergelijke dreigementen bestookt door de Nederlandse anti-rokers organisaties Defacto en CAN. Blijkbaar beginnen we toch een bedreiging te vormen.

Overigens verschenen de laatste maanden diverse paginagrote artikelen in de Italiaanse bladen over Forces (de laatste gisteren nog in de grootste krant van Italië) en verschenen Forces vertegenwoordigers diverse malen op de Italiaanse TV met anti-roken aanhangers als tegenstander.


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001