Augustus 2002
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug
Hartlijder
Supermarkten & tabak
Positief denken

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Nieuws items:

31 augustus: WHO blijft werk zoeken

Exposé on the World Health OrganisationDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de tabak al de oorlog heeft verklaard, denkt nu ook al geweld aan te moeten pakken. In een verklaring noemde de organisatie geweld in de samenleving (in haar bekende jargon) een belangrijk volksgezondheidsprobleem. We zullen binnenkort wel weer wat medische preparaten tegen geweld kunnen verwachten.

In addition, the report says that gun violence contributes to a number of other health problems, including depression, illicit drug and alcohol addiction, smoking, eating and sleeping disorders, and HIV and other sexually transmitted diseases.

Geweld leidt tot roken? Lezen we dat goed? Of leiden misschien de repressieve methoden die de WHO voorstaat tot geweld?

Typisch is in ieder geval dat deze inefficiënte opererende organisatie zich steeds drukker maakt over de gezondheidsproblemen van de rijke landen en de arme landen nog steeds met échte gezondheidsproblemen laat zitten. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt?

Wat ons betreft is de WHO de trekker van de ontwikkelingen naar een Big Brother maatschappij, waarin een aantal apparatsjiks bepalen wat goed voor ons is.

30 augustus: Ohio gerecht staat lokale rookverboden niet toe

Plaatsen en steden in de staat Ohio mogen niet meer eigenmachtig rookverboden afkondigen in bars en restaurants. Dat bepaalde het opperste gerechtshof van Ohio gisteren.

27 bareigenaren vochten een plaatselijke wet in Lucas county aan om een rookverbod in te stellen in alle publieke gelegenheden. Met 6 tegen 1 stemmen gaf de rechtbank de bareigenaren gelijk.

30 augustus: Arbeidsrechter wijst eis hartlijder af

In een Belgische rechtszaak is een rechter niet ingegaan op het argument van de eiser dat het meeroken op het werk gevaarlijk is voor de gezondheid van de lijder aan een hartkwaal.

Werken in een lokaal waar collega's roken, houdt op korte termijn geen acuut en onmiddellijk gevaar in voor de gezondheid van een hartpatiënt.

Het is goed te zien dat rechters in Europa nog niet zo blind achter de misinformatie aanlopen als in de Verenigde Staten.

30 augustus: 'Een op de drie Nederlanders krijgt kanker'

In twee rapporten van de Nederlandse Kankerregistratie wordt de ontwikkeling van kanker in Nederland geanalyseerd. Het blijkt dat de kanker onder mannen daalt en onder vrouwen stijgt. Uiteraard wordt dit aan roken geweten:

Daarnaast toont het onderzoek aan dat onder Nederlandse vrouwen een dramatische stijging van longkanker is te zien. Het aantal vrouwen met longkanker steeg in de periode tussen 1989 en 1998 met maar liefst 50 procent. Onder mannen daalde longkanker in die periode met 22 procent. Dat is te verklaren doordat vrouwen de afgelopen decennia meer zijn gaan roken en mannen minder.

Dit lijkt ons nogal kort door de bocht: in diezelfde tijd veranderde het leven van vrouwen significant op allerhande gebieden. Ze gingen meer werken en kregen door een vaak dubbele baan (baantje EN huishouding) vele malen meer stress te verwerken. Ook kwamen ze in deze periode hierdoor relatief vaker dan mannen in de file te staan. Volgens het CBS bleef het aantal rokende vrouwen in die periode trouwens min of meer gelijk en was de hoeveelheid genuttigde tabak per groep in feite ook gelijk. Het aantal zware rokers liep bij beide geslachten terug.

Kanker krijgen is afhankelijk van een groot aantal factoren en deze zijn nog lang niet allemaal geïnventariseerd. Zo nam overgewicht in die periode ook belangrijk toe. Om weer direct het beschuldigende vingertje richting roken te wijzen is dan wel erg makkelijk.

In 1998 werden in totaal 66.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. De meest voorkomende vorm was borstkanker, met ruim 10.000 gevallen, gevolgd door longkanker met bijna 9000 nieuwe gevallen, darmkanker (8600 nieuwe gevallen) en prostaatkanker (6600).

Dit is ook een typische opmerking. Van borstkanker werd recentelijk definitief vastgesteld dat er geen verband is met roken. Maar ook deze kankervorm nam in die periode toe?

Misschien wordt het tijd dat men zich eens gaat verdiepen in de wérkelijke mechanismen achter de toename van kanker bij vrouwen in plaats van alleen met politiek correcte verklaringen over de oorzaak te komen?

Leestip: Trends in leven (CBS)

30 augustus: Canada als beschaafd land

Dan denk je dat het een beschaafd land is: Canada. De rokers echter worden daar op steeds indringender plaatjes getrakteerd. Eén van onze leden kwam terug uit Canada en bracht deze afbeelding mee. Het stuk tekst aan de rechterkant zit als apart kaartje IN de verpakking.

Ook de prijzen lopen sterk op. Een pakje sigaretten kost nu CDN $7,50 (€5.63) en men wil het optrekken naar $10.

Er wordt echter nog erg veel gerookt. Café's en restaurants hebben alleen plaatsen voor rokers buiten, met een verwarmingslap bij koud weer. De etablissementen waar deze voorziening niet is, blijven leeg terwijl de zaken goed gaan voor degene die roken toestaan, al is het buiten....

29 augustus: Rookpauze met een knipoog

Zit je nu op het werk te surfen, heb je verschrikkelijke zin in een sigaret maar mag je niet van je baas? Dan kun je op deze site even een virtuele rookpauze nemen.

29 augustus: "Tieners kunnen heel snel verslaafd zijn aan sigaretten"

Ondanks dat niet alle geleerden het eens zijn over de verslavende effecten van nicotine wordt in dit onderzoek beweerd dat nicotineverslaving snel toeslaat:

It only took an average of three weeks for a teen-age girl to become addicted to tobacco, even if she smoked only occasionally, the study found. Half of all boys who got hooked were firmly addicted within six months.

Volgens het boven aangehaalde onderzoek van een  aantal psychologen van de Universiteit van Tel Aviv heeft roken niet zoveel met nicotineverslaving te maken als wel met gewoontevorming. Dus waarschijnlijk hebben we hier wéér te maken met misleidende resultaten. Verder vraag je je af hoe deze wetenschappers denken dat een blijkbaar aperte behoefte van mensen, die door sigaretten wordt vervuld, door andere middelen kan worden vervangen. Weghalen van een gewoonte is één ding, het vervangen is heel wat moeilijker.

Overigens staan er in dit artikel nog een aantal andere onderzoeken genoemd interessant zijn. Veel van deze onderzoeken zijn echter óf uitgevoerd, óf gefinancierd door belangengroepen in deze sector. De resultaten hiervan mogen daarom wel kritisch worden bekeken.

Ander artikel

29 augustus: Russische soldaten wordt aangeraden te stoppen

Het Russische Ministerie van defensie raadt soldaten aan om met roken te stoppen. Volgens de oekaze moeten soldaten maar lolly's en ander snoepgoed gaan eten en zich te goed doen aan andere etenswaren.

Een wat wonderlijk bericht! In de eerste plaats is dienst nemen in een leger sowieso gevaarlijk. In de tweede plaats blijkt juist dat te veel en slecht eten roken als belangrijkste doodsoorzaak aan het verdringen is. Door wie wil je gebeten worden, de hond of de kat?

Een vraag die zich steeds meer opdringt is waardoor Rusland, dat bekend staat om zijn hoge percentage rokers, recentelijk gepusht is om het roken aan te pakken. Nog niet zo lang geleden verklaarde Aeroflot dat ze geen roken meer zouden toestaan tijdens hun vluchten en dat terwijl ze eerder hemel en aarde bewogen hadden om de Amerikaanse restricties op roken tijdens vluchten naar en van de VS voor hun eigen luchtvaartmaatschappij ongedaan te maken. Hebben misschien de recente financiële steunmaatregelen van het westen hier iets mee te maken? Het IMF, c.q. de Wereldbank schaart zich al langer aan de zijde van de Wereldgezondheidsorganisatie bij het afdwingen van rookverboden in landen.

28 augustus: Nieuw middel tegen longkanker in de maak

Nederlandse onderzoekers zijn een middel op het spoor dat in staat moet worden geacht longkanker te voorkomen. Het gaat om een bestaand astmamedicijn dat vroegtijdige veranderingen aan het longslijmvlies tegengaat.

Onderzoeker van Zandwijk: ,,Als het middel daadwerkelijk aanslaat, zijn we een flinke stap verder in de strijd tegen longkanker. Het medicijn is vooral interessant voor ex-rokers. Bij hen zouden de veranderingen van het slijmvlies kunnen worden teruggedraaid. Maar onthoud dat de beste remedie tegen longkanker nog steeds niet roken is.''

Hoewel we dit soort ontwikkelingen erg toejuichen, vertoont de laatste opmerking van de onderzoeker nog steeds de anti-roken retoriek van het bestaande medische establishment, waarin alleen maar zwart-wit kan worden gedacht over roken. Preventie bestaat in hun denken alleen uit stoppen met roken. Of deze opstelling alleen een basis vindt in onmacht om middelen tegen kanker te vinden, zoals de onderzoeker later in het artikel meldt, is de vraag. De huidige anti-rokenbeweging kent daarvoor te veel belangen en belangengroepen.

Maar het feit dat men nu ook duidelijk inspanningen stopt in het vinden van medicijnen die de gevolgen van roken bestrijden, is bemoedigend te noemen.

Stroom van vragen

28 augustus: Engeland verbiedt tabaksreclame

De Britse overheid werkt aan een algemeen verbod op reclame voor tabak. Het verbod omvat reclame in kranten, tijdschriften, straatcampagnes en uitingen op internet. Ook het optreden van tabaksfabrikanten als sponsor van sportevenementen wordt verboden. Het wetsvoorstel moet het House of Commons, het Lagerhuis, nog passeren. Naar verwachting wordt het verbod nog dit jaar afgekondigd. Mocht het tot een algemeen verbod op tabaksreclame komen in het Verenigd Koninkrijk, dan lopen de Britten voor op Europese wetgeving op dit gebied.

28 augustus: Huisdieren versterken immuunsysteem kinderen

Terwijl artsen altijd beweerden dat huisdieren allergieën bij kinderen veroorzaakten, blijkt uit recent onderzoek dat eerder het tegengestelde het geval is: huisdieren versterken het immuunsysteem van jonge kinderen. Dit is geheel in lijn met een Zweeds onderzoek waaruit bleek dat tabaksrook eenzelfde effect op kinderen heeft.

Het besef dat blootstelling aan allerhande 'schadelijke stoffen' in de vroege jeugd het immuunsysteem versterkt begint pas langzaam in de medische wetenschap door te sijpelen. Het verschijnsel gaat door het leven onder de term Hygiëne hypothese.

26 augustus: Hollywood, Big Tobacco eruit, Big Pharma erin

Er wordt door de tabakstegenstanders fel van leer getrokken tegen roken in Hollywood films en Tv-producties. De producers moeten het maar zonder de inkomsten van de tabaksfabrikanten stellen, zeggen gerenommeerde tegenstanders als Stanton Glantz.

Ondertussen wordt het gat opgevuld door de natuurlijke tegenstander van de tabaksindustrie, de farmaceuten. Schaamteloos worden producten van deze industrie door de film- en Tv-industrie op het doek getoverd:

In the last year or so, dozens of celebrities, from Ms. Bacall to Kathleen Turner to Rob Lowe, have been paid hefty fees to appear on television talk shows and morning news programs and to disclose intimate details of ailments that afflict them or people close to them. Often, they mention brand-name drugs without disclosing their financial ties to the medicine's maker.

And even when drug companies say they pay nothing, Hollywood producers have given their brand-name prescription drug products starring roles on prime-time television programs.

Last winter, for example, an episode of "Law & Order" on NBC revolved around Gleevec, a cancer drug sold by Novartis. On "West Wing," also on NBC, President Bartlet, played by Martin Sheen, suffers from multiple sclerosis and takes Betaseron, a drug made by Berlex Laboratories. Both companies say they did not pay for those prominent placements.

Wedden dat, wanneer dit verhaal over de tabaksfabrikanten had gegaan, dit artikel waarschijnlijk niet in de Business rubriek terecht was gekomen maar in het Health gedeelte?

24 augustus: Rookgordijnen

In een commentaar van United Press International wordt op een niet mis te verstane manier en glashelder uitgelegd hoe de anti-roken hetze van een volksgezondheidsissue werd omgetoverd in een politiek (correct) onderwerp op de agenda. Het artikel begint provocerend:

If you were to be strapped down on a surgical table while four guys exhaled smoke directly into your mouth and nostrils for 30 years, you MIGHT get lung cancer 40 years after they stopped -- but it's not likely. I'm using this absurd example, because ALL of the other examples in the available scientific literature are equally absurd.

The simple fact of the matter is that by about 1990 everyone had reached a compromise on this issue. Smokers would sit in smoking sections. Ventilation systems would be installed in public buildings. Everyone would live and let live.

De draai werd gemaakt in de Clinton tijd:

The second-hand smoke scare is a political farce. It was invented in the mid-1990s by the Clinton administration -- it has Hillary's hands all over it -- because anti-smoking radicals, who tend to be like anti-abortion radicals in their zealous devotion to the cause, actually convinced the Environmental Protection Agency to change its "conventional standard for statistical significance" so that second-hand smoke could be proven to be a killer.

En daarna werd er alsmaar gedraaid en gekonkeld om de leugen van het meeroken in de lucht te houden:

Not good enough for the smoke-haters. They knew that arguing against a legal substance on the basis that it was hurting the people who LIKED IT was a losing battle, and un-American besides. But if they could somehow prove that innocent people were dying ...

And so they proved it with "junk science." The Bush administration recently rejected a scientific report, 30 years in the making, signed by some of the top researchers in the world that said fossil fuels were the principle cause of global warming in the form of air pollution. The reason Bush rejected the findings: it was "junk science" from "the bureaucracy."

If that was junk science, then the second-hand smoke research comes from a junkyard infested with giant rats and scavenging stray dogs. Most of the available studies have "confidence intervals" right around 1.0 -- which means no confidence at all. And almost all of them fail to take into account the other sources of air pollution. It's as though our polluted air were made up of 140 parts car exhaust, 70 parts smoke from fossil-fuel-burning factories, 40 parts methane, and .0000001 parts smoke from that guy on the corner sneaking a cigarette on his lunch hour. So what do we do? KILL THE SMOKER. HE'S DESTROYING THE AIR.

23 augustus: MeerVrijheid.nl neemt het op voor individuele vrijheid

Je hebt het idee eenzaam te strijden... Soms krijg je zelfs het idee alsof je gek bent: "De overgrote meerderheid denkt toch anders? Ben ik dan gek?".

Vandaag bereikte ons een e-mail van een broeder/zuster in de strijd voor individuele vrijheid. In de mail kondigde de webmaster aan dat men de Forces NL site graag bij hun links wilde vermelden:

Het is mooi dat een site als Forces het opneemt voor de vrijheid van het individu om zelf te bepalen of wel of niet wordt gerookt. Veel succes ermee. Ik heb inmiddels een link aangebracht naar jullie site.

De site beschrijft haar uitgangspunt als:

MeerVrijheid.nl heeft als het doel het vergroten van de individuele en economische vrijheid in Nederland en Vlaanderen en is van mening dat belastingen en wetten sterk moeten worden verminderd. Meervrijheid is niet typisch rechts of links. Zo steunt het zowel van Groenlinks de wens naar persoonlijke vrijheid (euthanasie, drugsgebruik, privacy, anti-imperialisme) als van de VVD de noodzaak van economische vrijheid (lage belastingen, vrij ondernemerschap).

Op de site staan een paar artikelen over roken:

Ook wordt op de site een nieuw tijdschrift aangekondigd: PIM. Politiek Incorrect Magazine. Dit tijdschrift komt voor het eerst uit op 11 september (!).

21 augustus: Forces zusterorganisatie organiseert protest tegen New Yorkse burgemeester

Via een fel geformuleerde web pagina wordt door Forces zusterorganisatie NYC CLASH actie gevoerd tegen de plannen van de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, die deze week met voorstellen kwam die er in feite op neerkomen dat het hele openbare deel van de stad rookvrij wordt gemaakt.

21 augustus: Even sigaretten halen...

De 88-jarige Britse ex-vlieger en oorlogsveteraan Les Seales zal zich door de regering niet laten weerhouden om zijn dagelijkse pakje sigaretten te halen. De regering moet wel met héél erg grote obstakels komen wil hij worden tegengehouden....

20 augustus: "Marihuana kopen makkelijker dan bier en sigaretten"

Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek onder 1000 Amerikaanse Highschool kinderen tussen 12 en 17 jaar. Daarnaast bleek dat steeds meer scholen in de VS als 'drug-free' worden beschouwd.

Overall, however, a majority of 12- to 17-year-old public school students reported that their school is drug free for the first time in the survey's 7-year history. About 62% of the 1,000 students surveyed said drugs were not used, kept or sold at their school, up from 42% in 2000.

Het puritanisme in de VS blijkt steeds beter door te dringen tot de scholen. Het 'land van de vrijheid' laat haar kinderen dan ook steeds minder vrij in hun doen en laten....

20 augustus: Gen maakt kinderen extra gevoelig voor roken tijdens zwangerschap

Kinderen, waarbij een bepaald gen ontbreekt, zijn gevoeliger voor roken tijdens de zwangerschap dan zij die het gen wél hebben, blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Deze kinderen hebben vaker last van longafwijkingen als astma.

In het artikel wordt geen lans gebroken voor het testen van kinderen in de baarmoeder (á la vlokkentest) om te kijken of er extra aandacht aan het voorkómen van roken door de moeder moet worden geschonken. In plaats daarvan wordt weer het 'normale' betuttelende vingertje opgeheven met betrekking tot het funeste effect van roken tijdens de zwangerschap.

Zwart-wit denken, zoals we dat inmiddels maar al te goed uit de medische sector kennen.

20 augustus: Bomhoff anti-tabak?

Is de nieuwe minister van VWS net zo'n rabiate anti-tabaksfanaat als de oude? Je zou het bijna denken als je dit artikel uit Trouw leest. Al in de eerste ministersvergadering speelde hij het klaar de vergaderingen rookvrij te verklaren, iets wat Borst van tevoren nooit was gelukt. En nu geeft hij, in antwoord op een vraag van de SP, aan dat hij Borst's beleid ongewijzigd wil voortzetten.

De vraag blijft alleen of de rest van de ministersploeg hierin wil meegaan....

17 augustus: Forces tóch niet bij Vinger aan de Pols

Hoewel enige tijd geleden opnames werden gemaakt voor het AVRO-programma Vinger aan de Pols zullen de onderdelen van het programma waarin Forces een bijdrage leverde, vanavond niet te zien zijn. Volgens de redactie was er té veel materiaal voor de uitzending en heeft men helaas moeten besluiten de onderdelen waarin Forces aan het woord kwam, er uit te knippen.

"Onze fout is dat wij te veel in één programma wilden behandelen. Forces kwam daardoor niet helemaal tot z'n recht. Wij denken dat als je meer tijd had gekregen er veel meer vuurwerk en weerwoord van jouw kant te horen zou zijn geweest. Maar dat gebeurde nu veel te weinig. Vandaar deze ingrijpende beslissing.", aldus de redactie.

17 augustus: Burgemeester New York wil 'peukpolitie' instellen

Hij stopte 20 jaar geleden met roken en vindt dat elke New Yorker dat nu ook maar moet doen. De nieuwe burgemeester van New York wil de hele stad rookvrij maken en dat via een speciale politie afdwingen.

Gelukkig is de gouverneur van de staat New York tegen. Wie zal er winnen?

16 augustus: Roken, koffie en hoge bloeddruk verhogen kans op hersenbloeding

Slechts 10 op elke 100.000 mensen krijgt deze vorm van hersenbloeding maar er werd tóch geld uitgegeven om te onderzoeken waardoor dit veroorzaakt wordt. En jawel hoor, ook roken zou een oorzaak kúnnen zijn, wordt hier voorzichtig en met veel omhaal van woorden gesteld. Maar koffie drinken lijkt minstens zo erg te zijn.....

Onderzoek in de marges van de volksgezondheid....

15 augustus: Rokers kunnen zelfs geen kauwgom kopen op vliegveld

Sta je als roker op het vliegveld te wachten op een vlucht van acht uur, kun je ter plekke niet roken. Veel rokers kunnen die ellende nog wel enigszins compenseren door op kauwgom te kauwen. Maar die is op zowel Schiphol als op Rotterdam Airport niet te koop!

Waarom? Kauwgom vervuilt het vliegveld!

(c) Toshiyuki Aizawa15 augustus: Anti-rookbeweging Japan groeit

Yahoo geeft een overzicht van de situatie in Japan. En die is blijkbaar zo erg nog niet:

The rest of Japan is also pretty much a paradise for those who like to light up, but an emerging anti-smoking movement is slowly making the country less of a hell for those who don't.

14 augustus: "Cannabis net zo slecht als tabak"

Uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland onder 900 gebruikers van tabak en/of hasjiesj zou zijn gebleken dat het roken van dit genotsmiddel even erg zou zijn dan het roken van tabak:

One of the study's authors, associate professor Robin Taylor, said: "You can't say cannabis is safe any more than you can say tobacco is safe. The health message is clear - don't be burning vegetable matter and inhaling it."

Was Borst niet wél voorstander van legalisering van hasj en anderzijds mordicus tégen tabak?

14 augustus: "Tabaksindustrie beïnvloedde farmaceuten"

In de tachtiger jaren heeft de tabaksindustrie pogingen in het werk gesteld om de promotie van nicotine ontwenningsmiddelen te frustreren. Dat blijkt uit de analyse van oude documenten. Het bericht wordt door Action for Smoking and Health voorman Banzhaff gebracht alsof er weer een zoveelste onrechtmatige daad aan de tabaksindustrie kan worden toegeschreven.

Bij nadere lezing blijkt het echter een storm in een glas water: Philip Morris had begin jaren tachtig Dow Chemical een brief geschreven waarin ze Dow Chemical, een belangrijke leverancier van bestrijdingsmiddelen voor tabak, vroeg of deze farmaceut het zakelijk wel ethisch  vond dat ze enerzijds een grote leverancier van PM was en anderzijds Nicorette op de markt pushte, een middel dat diezelfde producent tegenwerkte. Dow had daarop gereageerd door de productie van Nicorette af te stoten aan GlaxoSmithKline.

CBS artikel

13 augustus: Supermarkten verkiezen tabak boven medicijn

In haar tabaksnota wilde Minister Borst de tabaksverkoop in supermarkten beperken door de branche de keuze te bieden tussen verkoop van eenvoudige medicijnen of tabak. De minister hoopte dat de ketens zouden kiezen voor de medicijnen.

Vandaag werd bekend wáár de supermarkten voor zullen kiezen: voor hun portemonnee, dus voor de verkoop van tabaksproducten, die nog altijd meer geld in het laatje brengen dan aspirines.....

Géén vreemde keuze voor een bedrijf en blijkbaar niet te voorzien door een wereldvreemde minister zoals de (gelukkig!) vorige minister van volksgezondheid.

11 augustus: Weinig of geen bewijs voor relatie (mee)roken en borstkanker

Er lijkt geen bewijs te zijn van een relatie tussen borstkanker en pesticiden en andere luchtverontreiniging. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat ìn New York, een van de meest vervuilde steden ter wereld, werd gehouden:

Overall, the researchers found no link between PAH level in the body and breast cancer risk. When they looked at women with the highest amount of PAH exposure, those women did have a slightly higher risk--about 1.5 times higher--than women with the lowest level. However, there was no consistent increased risk with increasing exposure. And the researchers found no link between DNA damage associated with PAH and smoking or passive smoke exposure or the consumption of grilled or smoked foods, the researchers note.

10 augustus: Positieve opvatting van verouderen biedt flinke levenswinst

"Rokers leven korter" schreeuwt de waarschuwing op het sigarettenpakje het uit. Het lijkt erop dat we de overheid mogen gaan aanklagen voor moord. Tenminste, als we de uitkomst van dit onderzoek mogen geloven, dat werd gepubliceerd in het augustusnummer van Journal of Personality and Social Psychology.

De onderzoekers concluderen dat mensen die positief denken over de te verwachten leeftijd daadwerkelijk gemiddeld zo'n 7,6 jaar ouder worden. Dat levert veel meer extra levensjaren op dan een aantal andere bekende factoren:

Lage bloeddruk of cholesterolgehalte bieden gemiddeld zo’n 4 jaar extra. Niet-roken, lichaamsbeweging en laag lichaamsgewicht geven zo’n 1 tot 3 jaar extra.

Hoezo, rokers leven gemiddeld 15 jaar korter, zoals Trudy Prins van Defacto/Stivoro beweert? Brengt ze met dit soort opmerkingen niet meer schade aan dan ze beseft? Is ze niet langzaam bezig veel mensen (met name rokers, die vaak een wat luchtiger kijk op het leven hebben) in Nederland van levensjaren te beroven?

Wat ons betreft mag deze waarschuwing zéker van de pakjes verdwijnen.

9 augustus: Wat gebeurde er in twee weken zomerstop?

De wereld staat niet meer volledig stil in de komkommertijd, ook niet op het anti-roken front. Wij kregen bijna vijftig verschillende nieuwtjes binnen tijdens onze twee weken vakantie. De belangrijkste nieuwtjes waren:

In Nederland weigerde burgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg de 'Niet-Roker van het Jaar'-prijs van CAN, kreeg het Ministerie van VWS een standje van de eigen inspectiedienst vanwege het slechte rookbeleid in de eigen gelederen, beschreef het Parool de sluipwegen van de tabaksindustrie voor de omzeiling van het verbod op rookreclame en beschrijft Trouw een poging van de tabaksbrancheorganisaties om de nieuwe Minister van VWS gunstiger te stemmen. Op 29 juli trad Forces op in BNN's Ook Zoiets (Breedband, Windows Media Player), het jongeren consumentenprogramma van deze omroep.

Ook in het buitenland was er nieuws. Zo zag een een Amerikaanse faculteit Diergeneeskunde de kans schoon om te putten uit de vet gevulde anti-tabaksgelden ruif om aan te tonen dat katten ook last hebben van meeroken, trapte super anti-roker Stanton Glantz (die zichzelf nog altijd misleidend Professor of Medicine noemt) een open deur in door te 'bewijzen' dat rookvrije werkplekken mensen doen nadenken over hun rookgedrag, publiceerde de Amerikaanse Center of Disease Control de uitslag van een onderzoek waaruit zou moeten blijken dat 70% van alle huidige rokers zou willen stoppen (overigens wil 30% per sé niet stoppen!) en riep de Italiaanse minister van Volksgezondheid  de media op om de verborgen verleidingen van roken op de TV aan banden te leggen. Uit de VS kwam een bericht dat veel jonge dames hun figuur in de hand proberen te houden door te beginnen met roken.

Vanaf vandaag houden we u weer dagelijks kritisch op de hoogte van alle waanzin op het anti-roken front...

24 juli: Zomerstop Forces site

De Forces site zal de komende 2 weken, wegens vakantie, niet meer bijgewerkt worden. De eerstvolgende update is gepland op 9 augustus.

24 juli: "Zyban werkt ook voor zwarten"

Uit een onderzoek, betaald door het Amerikaanse National Cancer Institute, zou blijken dat zwarten even positief reageren op een behandeling met behulp van Zyban, als blanken. Niet dat wij daar aan twijfelden trouwens. Ze zullen ook wel dezelfde bijverschijnselen hebben.

After seven weeks of treatment, 36 percent of Zyban users had quit compared with 19 percent of the placebo group. Both groups also participated in eight sessions led by black counselors.

Quit rates dropped after participants used up their seven-week supply of pills, but at 26 weeks rates were still higher among Zyban users, 21 percent versus 13.7 percent.

The quit rates at 26 weeks were slightly lower than rates found in two studies of mostly white smokers — 27 percent and 35 percent.

Aan het einde van dit artikel worden echter ook wat vraagtekens gezet bij het onderzoek. De mensen die in het onderzoek meededen kregen wél een super ondersteuning die voor de doorsnee zwarte niet is weggelegd.

24 juli: Alle pakjes sigaretten tot bron te herleiden

In haar eeuwigdurende strijd tegen de sigaret stelt de Wereldgezondheidsorganisatie nu voor om elk pakje sigaretten van een unieke code te voorzien, zodat van elk pakje te traceren valt wat het land van herkomst is en wij het geproduceerd heeft. De maatregel moet de smokkel van sigaretten gaan bemoeilijken.

24 juli: Stivoro/Defacto lacht om sigarettenhoesjes

Met het geld dat ze alom krijgen kan Defacto blijkbaar striptekenaars betalen. Striptekenaars die gebruikt worden om rokers voor gek te zetten. Maar ook met een goede computer, een fatsoenlijk programma en wat creativiteit kom je, ook zonder geld, een heel eind.

Wij gebruikten eenzelfde cartoon om aan te geven waar het in de huidige anti-roken hetze werkelijk om gaat: geld! Klik op het plaatje hiernaast!

22 juli: Nederland's tabaksreclameverbod

Langzaamaan beginnen in het buitenland de anti-tabaksplannen van Borst door te sijpelen. Yahoo! News beschrijft de maatregelen die we in de komende tijd als Nederlanders te verwachten hebben:

All non-print advertising and event sponsorship will be prohibited as from November 7, the ministry said.

From January next year print advertisements will also be banned. At that point a minimum age of 16 years will be set for buying cigarettes and cheap packets of 20 or fewer cigarettes will be withdrawn from the Dutch market.

At the beginning of 2004, smoking in the workplace and in public transport will be banned, the Health Ministry said in the statement.

...temzij de nieuwe regering er nog een stokje voor steekt natuurlijk....

Extra: Waarschuwingen in Canada

Van onze Canadese afdeling kregen we het bijgaande waarschuwingsbordje door. Het bordje werd in Ontario op een rookhol aangetroffen. De tekst luidt:

Deze ruimte bevat tabaksrook die kanker en longziekten kan veroorzaken, maar ook uw baby kan schaden.

Nou kunnen we ons voorstellen dat in een rookhol hoge concentraties worden bereikt (de schuld daarvoor ligt bij de overheid), maar dan nóg is een dergelijke waarschuwing wel erg overdreven als je beseft dat onder andere varkensvlees eten en melk/bier drinken, uitlaatgassen van auto's en fysieke inactiviteit een statistisch grotere kans op longkanker geven dan tabaksrook.

19 juli: Tabaksverkoop stijgende

De internationale tabaksverkopen stegen het afgelopen kwartaal met bijna 6%. En dat ondanks de almaar oplopende strijd tegen tabak.

Het lijkt alsof er zich een nieuwe economische wet begint te ontwikkelen: hoe meer je tegen de verkoop van een product ingaat, hoe meer er verkocht wordt......

19 juli: Australisch TV-station verliest hoger beroep

Een Australisch TV-station dat tijdens een interview van een bekend filmster een pakje Marlboro in zijn handen liet zien is in hoger beroep veroordeeld. Niet voor het interview, maar voor het feit dat ze de opnamen later, na kritiek op de uitzending, nogmaals hadden laten zien.

19 juli: Stimuleren op zijn Japans

Een Japans bedrijf in Tokio heeft een wel erg rigoureuze regeling bedacht om haar werknemers van het roken af te brengen. Iedereen die aan het programma meedoet krijgt meteen £ 160 in het handje, al gauw zo'n dikke € 250. Stop je te vroeg met stoppen, dan mag je de baas het dubbele terug betalen.

Maar daar houdt het niet mee op: collega's worden aangespoord werknemers die tóch stiekem met een peuk worden betrapt aan te geven. Ze ontvangen daarvoor een beloning. Om dat zo effectief mogelijk te maken zijn de namen van alle mensen die aan het programma meedoen per e-mail aan iedereen in het bedrijf gestuurd......

18 juli: 30.1% van Nederlanders rookt nog

Dit blijkt uit een onderzoek door het NIPO, dat dit onderzoek uitvoerde onder 18.361 Nederlanders. Het onderzoek werd betaald door Defacto/Stivoro.

Compuserve artikel (met ook meer info over invoering tabakswet én link naar Forces' Zyban Dossier)

Extra: Longkanker en (mee)roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker wordt altijd beweerd. Maar hóe belangrijk is het? En wat zijn de onderzoeken daarover waard?

In deze Forces analyse worden andere oorzaken van longkanker beschreven en worden die vergeleken met de rol van (mee)roken.

Conclusie: alle andere oorzaken van longkanker zijn belangrijker dan meeroken. De onderzoeken die het verband tussen meeroken en longkanker 'aantonen' laten wijselijk deze andere factoren buiten de analyses. En: de aantallen longkankergevallen ten gevolge van roken zijn lager dan in het algemeen beweerd wordt.

17 juli: De Wereldgezondheidsorganisatie slaat weer om zich heen

Hoe reguleer je de tabaksindustrie? De WHO heeft er twee jaar over nagedacht en kwam met een voorstel. Advertenties zijn natuurlijk uit den boze, ondanks dat uit diverse onderzoeken blijkt dat niet de tabaksreclame maar de invloeden van vrienden en klasgenoten jongeren aan het roken brengen.

Extra: De alcoholverslaving

Er worden op deze site veel facetten van de nadelen van roken besproken. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van alcoholgebruik? Deze pagina geeft een kort overzicht van de problematiek.

Waarom is er zo weinig aandacht hiervoor?


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

December 2002 | November 2002 | Oktober 2002 | September 2002 | Augustus 2002 | Juli 2002 | Juni 2002 | Mei 2002 | April 2002 | Maart 2002 | Februari 2002 | Januari 2002 | December 2001 | November 2001 | Oktober 2001 | September 2001 | Augustus 2001 | Juli 2001 | Juni 2001 | Mei 2001